20:46 – 31 سپتامبر 1403
صمد مبشیر معاون تحقیقات مؤسسه ثبت و گواهی بذر در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 99 درصد بذر گواهی شده در داخل کشور عرضه می شود و این روال برای عرضه بذر گواهی شده برای کشور است. محصولاتی که وارد سبد غذایی می شوند، دولت برای آنها یارانه پرداخت می کند.
وی با بیان اینکه برنامه ریزی برای تامین بذر تا قبل از آغاز سال زراعی صورت می گیرد، افزود: طرحی برای تقسیم بندی استانداری ها و اعلام ماموریت هر استانداری در حال تهیه است تا هر استانداری بین شرکت ها توزیع شود که 95 درصد آن توزیع می شود. خصوصی هستند. خواهد بود
وی با بیان اینکه در ابتدای سال زراعی 1402-1403، 500 هزار تن بذر گندم بر اساس رقم تهیه و توزیع شد، گفت: در سال زراعی جاری با مشکل گرمای هوا و خشکسالی در پاییز و زمستان گذشته مواجه شدیم ” که تاثیرات منفی بر تولید محصولات دیم داشت و کمبود منابع دیم در برخی از فرمانداری ها در فصل بهار با تلاش همه متولیان شرکت های تامین بذر و معاونت کشاورزی ریاست جمهوری ادامه دارد. بیش از 80 درصد از برنامه بذر گواهی شده گندم تکمیل شده است.
معاون تحقیقات مؤسسه ثبت و گواهی بذر ادامه داد: در مناطق سردسیری که کاشت پاییزه زود هنگام انجام می شود، عملیات کاشت و توزیع بذر آغاز شده است و این برنامه تا آذرماه در مناطق گرمسیر و فرمانداری های جنوبی ادامه دارد. بر این اساس، انتظار میرود حجم بذرهای ژنتیکی که تحمل بیشتری نسبت به تنشهای زنده و غیر زنده دارند، افزایش یابد و از سوی دیگر، حجم توزیع بذرهای گواهی شده با کیفیت مناسب بر اساس استانداردهای ملی، افزایش یابد. منجر به خوداتکایی پایدار در تولید گندم در کشور می شود بنابراین در پایان فصل زراعی 1404 شاهد تامین گندم مورد نیاز و ممنوعیت واردات خواهیم بود.
تقویت روش های کشاورزی نقش مهمی در افزایش بهره وری تولید دارد
وی با بیان اینکه در تمامی محصولات اساسی نمی توان خوداتکایی داشت، تصریح کرد: با توجه به ظرفیت محدود زمین به ویژه از نظر تامین آب کشاورزی، امکان خوداتکایی در تمامی محصولات اساسی وجود ندارد. . محصولات بنابراین در شرایط فعلی بیش از 80 درصد بذر ذرت و مقدار زیادی آرد وارد می شود.
مبشر ادامه داد: با توجه به اینکه ذرت و آرد محصولاتی هستند که در شرایط آبی تولید می شوند، افزایش تولید این محصولات منجر به کاهش تولید محصولات گندم و چغندرقند می شود از این رو وزارت جهاد کشاورزی به دنبال تغییر بذرهای ژنتیکی کاشته شده است مقاوم در برابر فشارهای زنده و غیر زنده و همچنین تقویت روش های کشاورزی و پیشگیری از رشد گیاه و تغذیه بهینه برای افزایش بهره وری در واحد سطح و کاهش خودکفایی و وابستگی به واردات. زیرا نقش بذر واریته های جدید بی بدیل است.
100 درصد بذر برای محصولات کشاورزی وجود دارد
معاون تحقیقات مؤسسه ثبت و گواهی بذر بر حمایت یارانه ای از تهیه و مصرف بذر تاکید کرد و افزود: از نظر تئوری در حال حاضر قادر به تامین و تولید بذر برای کشاورزان در اکثر محصولات هستیم اما به شرط حمایت دولتی. . تهیه و مصرف بذر. با توجه به محصول مهمی مانند جو، زمانی که قیمت بذر به قیمت محصول در بازار بستگی دارد، نوسانات قیمت در بازار باعث شده تا محصول به قیمت بذر بالاتری برسد و منجر به افزایش قیمت بذر شود. در صورت عدم خرید، راه حل این است که مابه التفاوت را به صورت یارانه به کشاورز پرداخت کنید.
مبشیر افزود: علیرغم تلاش فراوان تولیدکنندگان بذر وابسته به وزارت جهاد کشاورزی از نظر تجهیزاتی تفاوتی بین بذر گندم و جو وجود ندارد چرا که درصد عرضه بذر جو با بذر تایید شده 20 درصد است در حالی که در در مورد گندم بیش از 40 درصد موفقیت های کمتری در ارائه بذر به کشاورزان وجود دارد. در مورد محصولات مهمی مانند لوبیا، نخود، عدس و لوبیا، اقتصاد بذر باید در طرح کلان وزارت جهاد کشاورزی مورد بررسی مجدد قرار گیرد. جهاد، زیرا از نظر فنی امکان ارائه صددرصد بذر گواهی شده به کشاورزان وجود دارد و اگر این تعداد کمتر باشد مشکلات غیرفنی وجود دارد.
این مسئول بیان کرد: 100 درصد بذر محصولات کشاورزی به استثنای بخشی از چغندرقند و ذرت وارداتی و مابقی در داخل تولید می شود و بذور خوداتکاترین نهاده برای کشاورزان محسوب می شود.
خبرنگار: آزاده محبی