00:00 – 28 سپتامبر 1403
طبق آمار، 30 درصد از کل مساحت 164.8 میلیون هکتار قابل کشت است و سالانه 130 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می شود که متاسفانه سهم تولید محصولات ارگانیک کمتر از یک درصد است.
آمارها نشان می دهد که از مجموع 260 تولیدکننده محصولات ارگانیک در جهان، ایران رتبه 79 را دارد، در حالی که طبق اعلام سازمان خواربار و کشاورزی ایران مبنی بر برخورداری جمهوری اسلامی از پتانسیل بالای کشاورزی، می تواند یکی از 20 کشور جهان باشد. در این زمینه تولید شده توسط محصولات ارگانیک.
محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص گفت: طبق آمار سالانه 55 هزار تن محصول ارگانیک در حوزه باغبانی تولید می شود که این رقم نسبت به سال گذشته زیاد نیست. سال تولید 26 میلیون تن محصولات باغی.
بقبانی افزود: تولید محصولات ارگانیک شرایط خود را دارد و برای محصولات ارگانیک دوران گذار را پشت سر می گذاریم و آنچه در برنامه هفتم و قوانین مبدأ مهم است فراهم آوردن سازوکارهای لازم است. اما بر اساس بیانیه برنامه هفتم، تولید محصولات ارگانیک در دستور کار قرار دارد.
– افزایش نیم درصدی تولید سالانه محصولات ارگانیک در کشور
رضا نورانی رئیس انجمن ارگانیک با بیان اینکه کمتر از 1 درصد تولید محصولات کشاورزی ارگانیک است، گفت: بر اساس مصوبه مجلس در برنامه ششم نیمی از تولید سالانه محصولات ارگانیک تصویب شد که در سال جاری ادامه دارد. برنامه هفتم، اما کار جدی برای این هدف انجام نشده است.
به گفته وی، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در همایش ارگانیک اعلام کرد که دولت چهاردهم به طور جدی به دنبال توسعه محصولات ارگانیک است، بنابراین پیش بینی می شود 5 درصد از محصولات کشاورزی معادل 6.5 میلیون تن باشد. در ده سال آینده به محصولات ارگانیک تخصیص داده می شود و متوجه خواهیم شد که به یکی از 20 کشور اول تولید کننده ارگانیک در جهان تبدیل خواهیم شد.
نورانی ادامه داد: روند دنیا به سمت مصرف محصولات ارگانیک است که طبق اعلام فائو سالانه از 15 به 20 درصد و حتی 25 درصد افزایش داریم و با افزایش تولید محصولات ارگانیک در برنامه هفتم تبدیل می شویم. یکی از صادرکنندگان ارگانیک به عنوان مثال در بحث محصولات ژله ای، میوه و سبزیجات 1 دلار و پسته 15 تا 16 دلار قیمت دارند. البته در بخش گیاهان دارویی و زعفران این رقم بیشتر است.
رئیس انجمن ارگانیک با تشریح افزایش نیم درصدی تولید محصولات ارگانیک در برنامه هفتم، افزود: با توجه به تولید سالانه 130 میلیون تنی محصولات کشاورزی، با افزایش سالانه نیم درصدی در تولید محصولات ارگانیک در ده سال آینده تولید سالانه محصولات ارگانیک به 6.5 میلیون تن خواهد رسید.
وی با تاکید بر اینکه بخشی از حمایت از کودها و سموم به تولید محصولات ارگانیک اختصاص می یابد، تصریح کرد: در صورت اختصاص تسهیلات، حمایت ها و تسهیلات دولت به این بخش، امکان رشد تولید محصولات ارگانیک وجود دارد. 10-15٪. محصولات در مدت 10 سال و اگر سالانه نیم درصد از حمایت کود و سموم از این بخش تولیدی تامین شود و از طرفی هزینه های تولید کاهش یابد که کشاورزان را تشویق به کشت محصولات ارگانیک می کند.
این مسئول سطح زیر کشت محصولات ارگانیک را بالغ بر 90 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: طبق آمار اکنون نیمی از تولید محصولات کشاورزی ارگانیک است بنابراین از دولت چهاردهم می خواهیم از تولید محصولات کشاورزی ارگانیک حمایت کند.
نورانی با اشاره به اینکه تولید محصولات ارگانیک نقش مهمی در ارتقای سلامت جامعه دارد، گفت: دولت به جای واردات دارو یا افزایش تخت های بیمارستانی، افزایش تولید محصولات ارگانیک را در دستور کار قرار دهد چرا که تغذیه و اقلیم در افزایش ضریب سلامت جامعه نقش بسزایی دارد.
بر اساس آمار، تقاضا برای خرید محصولات ارگانیک در جهان بین 20 تا 25 درصد افزایش یافته است و بر اساس آخرین آمار، حجم تجارت تجاری محصولات ارگانیک در سال 2021 به 140 میلیارد دلار و تا سال 2030 به 200 میلیارد دلار خواهد رسید. ، اما متاسفانه حجم تولید در کشور ما کمتر از یک درصد است.
اهداف تولید محصولات ارگانیک در برنامه ششم محقق نشد
در ادامه صدرالدین نیاورانی نایب رئیس اتحادیه سراسری محصولات کشاورزی گفت: در برنامه ششم به دلیل عدم همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های مرتبط از جمله سازمان جهاد اسلامی. استاندارد دولت برای تسریع در تولید محصولات ارگانیک باید بخشی از هزینه ها را به صورت یارانه پرداخت کند.
به گفته وی، اگرچه در برنامه ششم با شیوع کرونا و جابجایی چند وزیر مواجه بودیم، اما هیچ کدام دلیلی برای ادامه کار وزارت کار نیست زیرا طبیعت چیزی نیست که منتظر کسی باشد یا از زمان عقب باشد.
نیاورانی با اشاره به افزایش 2.5 درصدی تولید محصولات ارگانیک در برنامه هفتم افزود: هنوز برنامه ای برای توسعه محصولات ارگانیک وجود ندارد و به فکر افزایش حجم محصولات ارگانیک نیستیم. یک محصول واقعی تولید کنید که باعث شود مردم به عضویت اعتماد کنند.”
نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی گفت: اگر بودجه دیده شده برای تشویق توسعه ارگانیک کشاورزان تامین شود، تولید این محصولات به تدریج افزایش می یابد.
با توجه به اینکه ایران 11 منطقه از 13 منطقه جهان را شامل می شود، می توان تولید محصولات ارگانیک را به راحتی توسعه داد، به طوری که اگر دولت بخشی از هزینه واردات دارو و یارانه کود و سم را به این بخش اختصاص دهد، در چارچوب و در ده سال آینده، ما جزو 20 کشور اول تولید کننده محصولات ارگانیک در جهان خواهیم بود که تاثیر بسزایی در تضمین سلامت جامعه و کاهش هزینه های درمان دارد.
خبرنگار: آزاده محبی