کشف بیش از 700 تن مواد مخدر و روانگردان در سال 2022 توسط ایران • رکنا
به گزارش رکنا، ایلانا اسکندر مومنی در این نشست که در حاشیه «اجلاس منطقه ای مبارزه با مواد مخدر» در بغداد برگزار شد، با بیان اینکه ایران از نظر جغرافیایی پس از افغانستان دومین تولیدکننده مواد افیونی است، گفت: ایران در جایگاه جغرافیایی قرار دارد. این کشور به یک تولید کننده عمده شاهدانه و اخیراً تولید کننده شیشه (متامفتامین) نیز تبدیل شده است و طبق گزارش دفتر مواد مخدر و جرم سازمان ملل در نوامبر 2022، علیرغم ممنوعیت کشت صادر شده توسط گروه طالبان، سطح کشت خشخاش در افغانستان است. سالهای 2021 و 2022 نیز 32 درصد افزایش یافته بود و در پی اعلام ممنوعیت کشت، قیمت تریاک بیش از سه برابر شد که انگیزهای مضاعف برای داراییهای باقیمانده در این چرخه ایجاد میکند.
وی افزود: مواد شیمیایی پیش ساز از جمله مسائل سخت در تولید مواد افیونی و مت آمفتامین است. مواد شیمیایی پیش ساز عمدتاً در کشورهای صنعتی اروپا و آسیای جنوب شرقی تولید می شود و تحت پوشش مواد صنعتی قانونی از طریق اروپا، آسیای جنوب شرقی، آسیای جنوب غربی و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس به افغانستان منتقل می شود.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: در این میان کشورهای همسایه افغانستان از جمله جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور ترانزیتی مورد استفاده قرار می گیرند. سود بیشتر، کاهش خطر کشف محموله ها و حجم کمتر مواد مخدر صنعتی از جمله انگیزه های قاچاقچیان در افغانستان برای تولید هروئین و مت آمفتامین است.
مومنی افزود: جمهوری اسلامی ایران بر اساس استراتژی متوازن با مواد مخدر مبارزه می کند. این راهبرد شامل مبارزه با عرضه مواد مخدر در مبادی ورودی و خروجی کشور و همچنین کنترل دقیق پاسگاه ها در نقاط دورافتاده کشور و کاهش تقاضا و آسیب، پیشگیری و درمان مواد مخدر است.
وی به برخی اقدامات جمهوری اسلامی ایران در زمینه مبارزه با کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر اشاره کرد و افزود: انسداد و رصد نقاط صعب العبور توسط گشت های هوایی، انجام گشت های منظم توسط نیروهای مرزبانی. استقرار یگانهای گارد نقطه صفر، اجرای پروژهها نظارت الکترونیکی و نوری، کنترل مرزها و رصد بصری مناطق مرزی خاص بهویژه در استانهای شرق کشور، تجهیز پاسگاهها به کابلهای نوری، استفاده از دوربینهای کنترلی، رصد پهپادی و مرزبانی گشت های جاده ای از جمله اقدامات انجام شده است.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: در نتیجه اقدامات موثر ایران در مرزهای مشترک با افغانستان و پاکستان، قاچاقچیان به حمل و نقل و ترانزیت مواد مخدر با وزن کمتر و با استفاده از روش های کوله ای، تجهیزات هوایی روی آورده اند. از جمله پاراگلایدرها و کوادکوپترها، بلعیدن و انباشت و پرتاب توسط منجنیق (برای عبور از موانع مرزی موجود) نیز شدت قاچاق مواد مخدر را از مسیرهای زمینی به سمت مرزهای دریایی دریای عرب و خلیج فارس سوق داده است. این اقدامات سالانه 50 میلیارد تومان برای کشور هزینه داشت.
مومنی افزود: به منظور مقابله با قاچاق دریایی و کنترل تحولات و تحرکات دریایی، زیرساخت های لازم از جمله افتتاح تقریباً 800 پاسگاه ساحلی و ایجاد پاسگاه های شناور دریایی برای بازرسی از کشتی های عبوری بین ایران و ایران فراهم و نصب شده است. شورای سواحل خلیج فارس تقویت و توسعه تجهیزات الکترونیکی و الکترواپتیکی، استقرار پایگاه های دریایی و شناور، نصب رادارهای زمینی و شناور و نصب دوربین های تخصصی را برشمرد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در سال 2022 نزدیک به 1700 باند منطقه ای و بین المللی مواد مخدر را با انجام حدود 4300 عملیات و درگیری مسلحانه منهدم کرد و طبق قوانین و ساختار مناسب برای پولشویی پول در ایران ضربه ای وارد کرد. پایه مالی قاچاقچیان وارداتی. نیروهای مداخله جمهوری اسلامی ایران در عملیات مذکور حدود 716 تن انواع مواد مخدر و روانگردان شامل 30 تن هروئین و مرفین، 540 تن تریاک، 76 تن حشیش و حدود 30 تن متامفتامین کشف کردند. شیشه) از چرخه تجارت غیرقانونی مواد مخدر جهانی. بر اساس گزارش دفتر UNODC، ایران به تنهایی 76 درصد اکتشافات جهانی تریاک، 67 درصد کشفیات جهانی مرفین و 17 درصد کشفیات جهانی هروئین را به خود اختصاص داده است. گزارش کاملی از اقدامات و فعالیت های ایران برای ضبط به جلسه ارائه شد.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: یکی از موضوعات مورد توجه اقدامات ایران برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر در ایام زیارتی است. در این راستا دستگاه های ذیربط از جمله وزارت امور خارجه، سازمان حج، فرماندهی پلیس فرودگاه های کشور، مرزبانی کشور، گمرکات کشور، دادستانی کل کشور و ستاد مبارزه با مواد مخدر با هدف برگزاری جلسات متعددی پیشگیری و مبارزه با جرایم آیین نامه اجرایی به موسسات سپرده گذاری ابلاغ می شود. ارتقای آگاهی عمومی زائران با ارسال پیام های پیشگیرانه، برگزاری جلسات اطلاع رسانی و آموزشی برای زائران و کاروان گردانان، تشدید اقدامات نظارتی و بازرسی، استقرار سگ های موادیاب پلیس و گمرک در مناطق مرزی بخشی از این اقدامات است.
مومنی یادآور شد: سال گذشته هشت نفر از بهترین فرزندان ایران در مواجهه با معضل جهانی مواد مخدر به شهادت رسیدند.
مومنی گفت: آمادگی دارد تجهیزات تشخیص اعتیاد و مواد مخدر را با ظرفیت ایجاد شده در بنگاه های دانش بنیان در اختیار طرف عراقی قرار دهد.
وزیر کشور عراق در این دیدار ضمن تشکر از حضور طرف ایرانی در اجلاس منطقه ای بغداد در بالاترین سطح، ضمن قدردانی از اقدامات ایران، بر تشدید اقدامات کنترلی در مرزهای مشترک دو طرف تاکید کرد.
به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر، وی در پایان بر لزوم امضای تفاهم نامه همکاری بین دو کشور در زمینه مبارزه با مواد مخدر با هدف بررسی راه های همکاری برای توسعه تاکید کرد. هماهنگی، تبادل اطلاعات (عملیاتی) در مورد روش ها و تاکتیک های قاچاقچیان بر ارتقای مدیریت مرزها، انتقال تجربیات و برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه مبارزه با مواد مخدر متمرکز شده است.
خبر از رکنا