به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ابراهیمی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور در هفتمین همایش ملی حفاظت خاک و آبخیزداری کشور، اظهار داشت: کشاورزی به طور مستقیم مسئولیت دارد. انتشار 13.5 درصد از گازهای گلخانه ای 17 درصد باقیمانده به طور غیرمستقیم به دلیل جنگل زدایی و تغییر کاربری اراضی است.
وی کشاورزی را بخشی از معضل و راه حل تغییرات اقلیمی دانست و گفت: از دهه 50 بشریت با کاهش گازهای گلخانه ای موافقت کرد و این گازها باید کماکان کاهش یابد تا مطابق با مصوبات باشد.
ابراهیمی تغییر اقلیم را بر رشد محصولات زراعی، حاصلخیزی خاک، سیاست، تجارت، سیل و غیره تاثیرگذار دانست و گفت: راهکارهای سازگاری و کاهش خسارت بخشی از مداخلات انسانی است که باید در حوزه تغییرات اقلیمی اجرا شود.
وی بخش کشاورزی را درگیر تغییرات اقلیمی دانست و گفت: بارندگی و دما روند افزایشی داشته است که پیامدهایی بر بخش کشاورزی خواهد داشت.
ابراهیمی گفت: تغییرات اقلیمی در برنامه های سازمان تات شامل تولید غذا و امنیت غذایی، تنوع زیستی، منابع آب و خاک و مسائل اجتماعی است که باید به این پدیده های تاثیرگذار توجه ویژه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه سلامت گیاه طی 4 سال گذشته کاهش یافته است، گفت: یکی از شاخص های مهم در بحث تغییر اقلیم، شاخص سلامت حوضه اعم از مزارع و خاک است که تنش بیولوژیکی و هیدرولوژیکی سه کلیدواژه مهم آن است.
ابراهیمی با بیان اینکه چهار برنامه سازمان تات به عنوان پروژه های کلان پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در نظر گرفته شده است، گفت: آشکارسازی تغییرات، شناسایی عوامل اقلیمی و اثرات آن بر کشاورزی و منابع طبیعی تجدیدپذیر و مدیریت یکپارچه خشکسالی در کشاورزی. و بخش منابع طبیعی این موسسه تحقیقاتی در حال کار بر روی دو پروژه در زمینه تغییر اقلیم است.
وی با تاکید بر اینکه تغییر اقلیم واقعیتی غیرقابل انکار است، گفت: کشاورزان سنتی و خردهمالک بیشترین آسیب را میبینند، بنابراین بر کمیت و کیفیت تولید مواد غذایی و ایمنی آن تأثیر میگذارند.
ابراهیمی با اشاره به گسترش نتایج و اقدامات انجام شده در بخش کشاورزی، گفت: توسعه کشاورزی هوشمند اقلیمی، توسعه سامانه های هشدار سریع در صورت وقوع سیل و خشکسالی، مدل های ارزیابی و پایش ذخیره و ترسیب کربن، بومی سازی. مدل های پیش بینی، ظرفیت سازی. شبکهسازی برای کاهش تغییرات آب و هوایی، دسترسی به مدلهای جدید توسعهیافته، پیشبینیهای جهانی و تأمین مالی پروژههای تحقیقاتی برخی از این اقدامات مؤثر برای کاهش تأثیر تغییرات اقلیمی است.
دبیر هفتمین همایش ملی حفاظت خاک و آبخیزداری کشور همچنین گفت: ۲۱۵ مقاله به سایت کنفرانس ارسال شد که از این تعداد ۲۵۰ مقاله پس از بررسی داوران پذیرفته شد و در این کنفرانس دو روزه ۴۲ مقاله به صورت شفاهی ارائه خواهد شد. و 163 مقاله به صورت پوستر در سه حوزه ارائه خواهد شد.
*جلوگیری از تغییر کاربری اراضی برای کاهش تاثیر تغییرات آب و هوایی
بنابراین گزارش، خیام نکویی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در هفتمین همایش دو روزه ملی حفاظت از خاک و آبخیزداری ضمن گرامیداشت هفته جهاد کشاورزی و شهدای خدمتگزار، خاطرنشان کرد: وی با بیان اینکه گفتمان تغییر اقلیم در بین مسئولان و مردم طی یکی دو دهه اخیر گسترش یافته است، گفت: روند رشد جمعیت و تقاضای جمعیت برای غذا دامنه دگرگونی طبیعت را گسترش داده است.
رئیس سازمان تات روند تخریب طبیعت را رو به افزایش دانست و گفت: از بین رفتن پایداری، زیستگاه و اکوسیستم یکی از مهم ترین اتفاقاتی است که از تخریب طبیعت متاثر می شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه تغییرات اقلیمی در جهان رو به افزایش است، گفت: امروز بر کسی پوشیده نیست که اثرات اقلیم چالش بزرگی را تشکیل می دهد و تاثیر آن بسته به منطقه جهان متفاوت است.
وی افزود: تولید گندم در سال اول دولت سیزدهم 3 میلیون تن و در سال دوم 6 میلیون تن افزایش یافت و بر اساس آمارهای موجود امسال نسبت به سال 1400 افزایش 7 میلیون تنی خواهد داشت.
انتهای پیام