10:45 – 07 مهر 1403
احد التزیفی رئیس کانون خشکسالی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: بر اساس آمار میانگین بارندگی در سال آبی 1402 تا 1403 برابر با نرخ نرمال بارندگی است اما همه فرمانداری ها چنین بارندگی نداشته اند. از آنجایی که استانهای غربی، جنوبی و جنوبشرقی بیشتر از حد معمول شاهد بارش باران بودند و فرمانداریهای کوهپایهای جنوبی استان البرز بیشترین درصد ناهنجاریها و ناهنجاریهای منفی را داشتند.
وی با بیان اینکه 23 درصد استان های تهران، 27 درصد استان های قزوین و 31 درصد استان های سمنان با کم بارشی مواجه هستند، افزود: بر اساس نقشه های هواشناسی استان های کرمانشاه، ایلام و خوزستان بیش از حد معمول شاهد بارندگی بوده اند.
وی با اشاره به اینکه میانگین دما در سال آبی گذشته 1.5 درجه بیشتر از بلندمدت بوده است، گفت: بیشترین میزان ناهنجاری را در مرداد ماه داشتیم و این در حالی است که دمای برخی استان ها از جمله یزد، اصفهان و کرمان 4 درجه بوده است. تا 6 درجه. بالاتر از حد معمول. تابستان امسال نیز گرم ترین بود و دمای ماه اوت رکوردی را در تاریخ ایران ثبت کرد.
رئیس مرکز خشکسالی ادامه داد: سال گذشته در اکثر مناطق کشور دمای هوا در طول سال بالاتر از حد نرمال بود و بیشترین ناهنجاری ها را در فلات مرکزی داشتیم. مدلها نشان میدهند که در پاییز بارشهای کمتر از حد نرمال و دمای خشک بالاتر از حد نرمال را تجربه خواهیم کرد، اگرچه پیشبینیهای فصلی نامشخص است، ۵۰ تا ۶۰ درصد احتمال دارد که بارشهای بیش از حد نرمال و خشک را تجربه کنیم. دما در پاییز مناطق غربی
رئیس مرکز خشکسالی بر مدیریت محصولات خریف تاکید کرد و گفت: کشاورزان حرستان باید با کارشناسان هواشناسی همکاری کنند و آخرین اطلاعات را از نظر فنی کسب کنند و به پیش بینی های فصلی توجه کنند و کشاورزان همواره به این امر توجه داشته باشند. نوعی چشم انداز برای ادامه فعالیت های کشاورزی خود.
کشت پپسی در استانداری های شمال غرب و غرب کشور با تاخیر انجام شد
رئیس مرکز خشکسالی با بیان اینکه تا اواسط زمستان به پدیده ضعیف «لا نینا» خواهیم رسید، افزود: در سال هایی که پدیده «لا نینا» رخ می دهد، شاخص چندان موثری محسوب نمی شود. در حال حاضر اگر شاخص قوی شکل نگیرد با بلاتکلیفی مواجه هستیم، اما بر اساس پیش بینی های فصلی، خاورمیانه از جمله ایران با کاهش بارندگی مواجه است و در این صورت احتمال کاهش بارش، افزایش دما و نیز وجود دارد. دماهای گرمتر از نرخ معمولی
وی با بیان اینکه در 13 تا 14 ماه گذشته دمای کره زمین به رکورد بالایی رسید، گفت: سال بسیار گرمی را پشت سر گذاشتیم و ناهنجاری های شدیدی در دمای آب اقیانوس ها وجود دارد. کاری که اکنون می توانیم انجام دهیم این است که آب و هوا را پیش بینی کنیم و آن را به طور مداوم انجام دهیم.
این ماموریت ادامه داد: در استان های سردسیر شمال غرب و غرب معمولاً بارندگی ها زود شروع می شود و کاشت صورت می گیرد اما امسال به دلیل دمای غیرعادی کاشت در این مناطق به تاخیر می افتد.
رئیس مرکز خشکسالی با بیان اینکه کشاورزی پاییزه در نقاط مختلف مشکلی ندارد، گفت: در شرایط خشک و نیمه خشک کشور، مدیریت منابع آب باید در همه زیربخش ها در اولویت قرار گیرد، چرا که بیشتر دشتهای کشور به دلیل برداشت تصادفی سفرههای زیرزمینی خشک میشوند و این دشتها به دلیل برداشت بی رویه از دشتها همیشه ممنوع هستند، بنابراین باید منتظر بارندگی و شرایط دمایی ماه آینده باشیم.
خبرنگار: آزاده محبی