اتاق بازرگانی تهران در تازه ترین گزارش خود به بررسی وضعیت اقتصاد کشورهای منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) و پیش بینی وضعیت رشد اقتصادی این کشورها در سال جاری پرداخته است.
به گزارش ای بی اس نیوز، علیرغم اختلالاتی که در وضعیت رشد اقتصاد جهانی در سال 2022 ایجاد شد، از ادامه محدودیت های کرونا گرفته تا جنگ روسیه و اوکراین، موانعی را برای اقتصاد جهانی اما کشورهای منطقه خاورمیانه و به ویژه فروشنده ایجاد کرده است. کشورها نفت توانست به رشد مثبت خود ادامه دهد.
آمارها نشان می دهد که متوسط رشد اقتصادی در منطقه خاورمیانه 5.8 درصد بوده که در این میان کشورهای عضو شورای خلیج فارس موفق به رشد 7.3 درصدی و در بین کشورهای در حال توسعه رشد 4.9 درصدی شده اند. البته با توجه به پیش بینی های کاهش شدید رشد اقتصادی در سال جاری، کشورهای منطقه نیز دچار این مشکل خواهند شد.
در سال 2022 بیشترین رشد اقتصادی در منطقه به عربستان سعودی با رشد 8.7 درصد و پس از آن عراق و کویت با رشد 7.9 درصد و مصر و امارات متحده عربی با رشد 6.6 درصدی نسبت داده می شود.
امسال اما رشد اقتصادی کشورهای منطقه کاهش می یابد و تنها عمان و جیبوتی با رشد 4 درصدی رقمی بالاتر از سال قبل را شاهد خواهند بود. رشد اقتصادی ایران در سال 1401 حدود 2.7 درصد برآورد شده است و پیش بینی می شود با توجه به کاهش جهانی، رشد ایران در سال 1402 به 2 درصد کاهش یابد که کمتر از میانگین منطقه است.
در بین کشورهای منطقه، عربستان سعودی در حال حاضر بیشترین حجم و وسعت اقتصادی را دارد. این کشور تولید ناخالص داخلی خود را به 1019 میلیارد دلار رسانده است. پس از آن، امارات متحده عربی با 486 میلیارد دلار و مصر با 477 میلیارد دلار در رتبههای بعدی قرار دارند و اقتصاد ایران با تولید ناخالص 407 میلیارد دلار در رتبه بعدی قرار دارد.
پس از ایران، عراق با 247 میلیارد دلار و قطر با 225 میلیارد دلار قرار دارند. در میان کوچکترین اقتصادهای منطقه می توان به جیبوتی با 4، سوریه با 12، فلسطین با 19 و لبنان با 22 میلیارد دلار اشاره کرد.
از نظر درآمد سرانه، قطر با 78 هزار و 220 دلار پیشتاز است و حتی در این زمینه نیز از ایالات متحده آمریکا پیشی گرفته است. امارات متحده عربی، کویت، بحرین و عربستان سعودی در رتبه های بعدی قرار دارند و درآمد سرانه ایران 4809 دلار است.
انتهای پیام