اخبار اقتصادی روز

کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی و پایه پولی

انتهای پیام

سایر اقدامات ضروری نیز به حوزه هایی مانند تعادل بخشیدن به بودجه کشور و کاهش کسری بودجه با مدیریت همزمان هزینه و درآمد، اصلاح نظام بانکی و کاهش عدم تعادل بانک ها، مدیریت انتظارات تورمی و تقویت تولید و عرضه کالا و خدمات مربوط می شود. در کشور. توجه دولت بوده است

بانک مرکزی اعلام کرد: نرخ رشد نقدینگی (دوازده ماهه) از 40.5 درصد در پایان شهریور سال گذشته به 35 درصد در پایان شهریور 90 افزایش یافت و رشد پایه پولی طی دوازده ماه منتهی به شهریور ماه 90 بوده است. 33.1٪. در عین حال نرخ رشد پایه پولی در پایان شهریور 1400 معادل 39.5 درصد بوده است.

در نتیجه اقدامات انجام شده، رشد نقدینگی و پایه پولی و نرخ تورم طی سال گذشته (از شهریور 1400 تا کنون) کاهش چشمگیری داشته است. اما همچنان در سطوح بالایی قرار دارند و باید با سرعت و شدت بیشتری از آنها کاسته شود تا طی فرآیندی مستمر و پایدار به سطح مطلوب و هدف خود برسند.

به طور کلی دولت خود را مصمم به کنترل تورم و پایین آوردن آن در میان مدت به سطوح پایین، باثبات و قابل پیش بینی می داند و دستیابی به این هدف را با اولویت و توجه بالا همراه با اهداف دیگری مانند حمایت از اقتصاد دنبال می کند. رشد و اشتغال است. البته دستیابی به این هدف مستلزم همکاری و هماهنگی خوب بین ارکان مختلف تصمیم گیری، سیاست گذاری و اجرا در داخل دولت و سایر ارکان حاکمیتی است که توسط ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و سایر موارد مرتبط رصد می شود. امید است رسانه های محترم نیز با انتشار اخبار، اطلاعات و تحلیل های دقیق، موثق و شفاف به ویژه در حوزه مدیریت انتظارات تورمی و دستیابی به هدف کنترل تورم در کشور، دولت و حاکمیت را یاری کنند.

نرخ رشد نقدینگی (دوازده ماهه) در شهریور 1401 در مقابل 5/40 درصد در پایان شهریور 1400 با روندی نسبتا نزولی، 5/37 درصد بود. لازم به توضیح است که تقریباً 2.5 واحد درصد از رشد نقدینگی در دوازده ماه منتهی به پایان شهریور 1401 مربوط به الحاق خلاصه اطلاعات دفتر کل دارایی ها و بدهی های بانک مهر اختیار به دارایی های بانک سپه بوده است. و خلاصه اطلاعات دفتر بدهی ها (به دلیل ادغام بانک های تحت مالکیت نیروهای مسلح در بانک سپه) و فاقد آثار پولی می باشد. به عبارت دیگر، اگر اثرات پوشش آماری مذکور را تصحیح کنیم، نرخ رشد نقدینگی (دوازده ماهه) در پایان شهریور 1401 نسبت به پایان شهریور 1400 معادل 0/35 درصد خواهد بود. رشد پایه پولی طی دوازده ماه منتهی به شهریور 1401، 1/33 درصد بوده است. این در حالی است که نرخ رشد پایه پولی در پایان شهریور 1400 39.5 درصد بوده است.

علاوه بر این، دولت سیزدهم متعهد و متعهد به انضباط مالی، مدیریت هزینه ها و کسب درآمدهای پایدار است. این تعهد و تعهد عملی در عملکرد شش ماهه وضعیت مالی دولت به وضوح قابل مشاهده است به طوری که در شش ماهه نخست امسال درآمد عمومی دولت 59.2 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که هزینه های جاری دولت تنها 30.7 درصد افزایش یافته است.

با توجه به ادعای برخی رسانه ها مبنی بر توسعه تورم و نقدینگی در سال گذشته، باید به این نکته اشاره کرد که نرخ تورم در شهریور ماه 1400 بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در زمان شروع به کار دولت سیزدهم به 45.8 درصد رسید، اما به دنبال آن. سیاست های اجرا شده و اجرایی در زمینه مدیریت موثرتر نوسانات مجموع پولی، تثبیت بازار ارز، از کنترل قیمت کالاها و خدمات و عرضه مناسب کالاهای اساسی، نرخ تورم بوده است. از آن زمان سیر نزولی داشته و به رقم 38.7 درصد در پایان اردیبهشت 1401 رسیده است که موید کاهش 7.1 واحد درصدی نرخ تورم است.

بر این اساس و با تاکید بر هماهنگی بین سیاست های پولی و مالی و وجود راهبرد مشخص، دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود مبارزه با تورم را یکی از اولویت های جدی خود قرار داده و مورد رصد قرار گرفته است. در این زمینه مجموعه ای از سیاست ها و اقدامات در حوزه های مختلف برای شناسایی و کنترل عوامل موثر بر تورم تدوین، رصد و اجرا شده است که کنترل رشد نقدینگی تنها یکی از آنهاست.

به گزارش ای بی اس نیوز، بانک مرکزی اعلام کرد: اقدامات انجام شده در زمینه کنترل رشد نقدینگی شامل کنترل رشد پایه پولی و ایجاد پول بانکی، پرهیز از پولی شدن کسری بودجه با هماهنگی بانک مرکزی و بانک مرکزی است. ارکان اقتصادی و نظارت بر برنامه اصلاح نظام بانکی و کنترل بدهی بانک ها به بانک مرکزی، تثبیت بازار ارز، مدیریت انتظارات تورمی، نظارت بر توسعه قیمت کالاها و خدمات و تامین وضعیت مناسب تامین کالاهای اساسی و مواد اولیه و واسطه لازم برای بخش تولید، در کاهش نرخ تورم و تداوم آن در آینده نقش موثری دارند.

بنابراین همانطور که از اعداد و ارقام نشان می‌دهد، برنامه‌های کنترل تورم دولت سیزدهم در شناسایی و کنترل عوامل تورمی با جدیت دنبال می‌شود. اگرچه اجرای تکلیف قانونی در خصوص اجرای طرح عمومی‌سازی یارانه‌ها به دلیل اصلاح اساسی قیمت کالاها با افزایش تورم همراه بود، اما اکنون تبعات تورمی ناشی از اجرای این طرح تخلیه شده و انتظار می رود، روند قیمت به حالت عادی بازگشته است.

بنابراین نمی توان با کتمان اقدامات دولت، تحولات این دوره یک ساله را نادیده گرفت. همچنین باید توجه داشت که دولت نیز نسبت به این تحولات بی تفاوت نبوده و با تخصیص یارانه معیشتی، جبران خسارت دهک های مختلف درآمدی را با جدیت دنبال کرد و این یارانه جبرانی توانست به نوعی قدرت خرید قابل توجهی را که در نتیجه از دست رفته بازگرداند. این اصلاح قیمت به خانوارها .

علاوه بر این، تورم نقطه به نقطه (تورم نسبت به ماه مشابه سال قبل) با کاهش 8.1 واحد درصدی، از 43.7 درصد در شهریور 1400 به 35.6 درصد در فروردین 1401 رسید. شورای اسلامی با توجه به اجرای طرح عمومی‌سازی یارانه‌ها و حذف تخصیص ارز ترجیحی و آثار تورمی آن، روند حرکتی نرخ تورم نقطه‌ای در چهار ماهه اول سال 1401 با روند صعودی مواجه شد. و این افزایش تا تیرماه ادامه داشت، اما همانطور که انتظار می رفت پس از اولین ماه اجرای پروژه و کاهش اثرات تورمی آن، تورم نقطه به نقطه در مرداد و شهریور سال جاری کاهش یافت.

روند تورم ماهانه تقریباً مشابه همان روند ذکر شده برای تورم سال به سال و تورم نقطه به نقطه بود به طوری که از 3.9 درصد در شهریور 1400 به 1.3 درصد در اسفند 1400 با افزایش در فروردین و اردیبهشت کاهش یافت. اندکی همراه بود، اما در خرداد ماه با توجه به اجرای طرح عمومی‌سازی یارانه‌ها تورم ماهانه 12.5 درصدی را تجربه کرد و طی ماه‌های تیر و مرداد به کاهش چشمگیری ادامه داد.

لازم به ذکر است اقدامات انجام شده در زمینه کنترل رشد نقدینگی شامل کنترل رشد پایه پولی و ایجاد پول بانکی، جلوگیری از پولی شدن کسری بودجه با هماهنگی بانک مرکزی بانک و ارکان اقتصادی است. دولت، نظارت بر برنامه اصلاح نظام بانکی و کنترل بدهی بانکی بانک مرکزی، تثبیت بازار ارز، مدیریت انتظارات تورمی، نظارت بر روند قیمت کالاها و خدمات و تامین کافی کالاهای اساسی و مواد اولیه و واسطه های لازم در بخش تولید نقش موثری در کاهش نرخ تورم و تداوم آن در آینده ایفا می کنند.

در نتیجه این اقدامات، کاهش 19.6 درصدی کسری تراز عملیاتی و 101.7 درصدی کسری تراز عملیاتی و سرمایه (کسری بودجه کشور) منجر به مراجعه به اعتبار گردان بانک مرکزی که دارای پولی است. اثرات، در این مقطع زمانی (شهریور 1401) ناشی از عملیات مالی دولت است که با کاهش قابل توجه 91.6 درصدی نسبت به شهریور 1400 همراه است که نشان از تلاش دولت برای نظم بخشیدن به سیاست های مالی دولت و هماهنگی آنها با سیاست های پولی بانک مرکزی در سال گذشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *