ای بی اس نیوز/اصفهان بررسی میدانی مشاوران املاک در این شهر نشان می دهد که بازار مسکن چند ماهی است که در رکود تورمی به سر می برد و تقاضای خرید کاهش یافته است. این مشکل باعث کاهش نسبی قیمت ها و به عبارتی کاهش حباب قیمت مسکن در شهرهای تهران، اصفهان و سایر شهرهای کشور شد.
بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار کشور، شاخص بهای ملک در تهران در اردیبهشت ماه امسال به بالاترین سطح خود یعنی 121.8 درصد رسید، اما پس از آن روند نزولی را دنبال کرد و در شهریورماه امسال به 75 درصد رسید. به 2 درصد رسید. علاوه بر این، آمارهای منتشر شده حاکی از آن است که اگرچه قیمت ملک در شهریور ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است، اما نرخ رشد نسبت به پایان سال گذشته کاهش چشمگیری داشته و همزمان با کاهش تورم، به تورم نزدیک شده است. نرخ رایج است.
بر اساس آمارهای منتشر شده، متوسط قیمت (محاسبه) هر مترمربع واحد مسکونی شهر تهران در شهریورماه امسال به مترمربع 77 میلیون و 480 هزار تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 75 درصد افزایش داشت. همچنین میانگین موزون قیمت مسکن در شهر تهران در شهریور ماه امسال به 80 میلیون و 838 هزار تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 75.3 درصد افزایش داشت. در مجموع شاخص قیمت مسکن در شهر تهران در شهریور ماه امسال به 279.9 واحد رسید که نسبت به شهریور ماه سال گذشته 75.2 درصد رشد داشت.
افزایش عرضه پشت افت قیمت اخیر است
بررسی میدانی مشاوران املاک در شهر اصفهان نشان می دهد که بازار مسکن از تابستان امسال در رکود تورمی قرار گرفته و تقاضای خرید کاهش یافته است. یکی از مشاوران املاک فعال در منطقه 3 شهرداری اصفهان می گوید: تعداد مشتریان برای خرید کاهش یافته است. اما در سمت عرضه، وضعیت متفاوت است. برخی از مالکان و سازندگان به دلیل سررسید بدهی ساخت و سازهای قبلی مجبور به عرضه و فروش آپارتمان های خود شدند. اما با وجود رکوردهای فروش، تقاضای خریدی وجود ندارد و به نظر می رسد مشتریان واقعی همچنان منتظر کاهش بیشتر قیمت هستند و فعلا خودداری می کنند.
یکی دیگر از مشاوران املاک فعال در منطقه 2 شهرداری اصفهان نیز رکود بازار مسکن را برجسته کرد و گفت: این بازار نیز مانند بسیاری از مشاغل در رکود است. در حالی که بسیاری از بخشهای اقتصادی جامعه با رکود تورمی و نقدینگی پایین مواجه هستند، نباید انتظار داشت که بازار مسکن شاهد شرایط بهتری باشد.
به گفته یکی دیگر از مشاوران املاک، در شرایطی که مشتری برای خرید مسکن بسیار کم است، اما فروشنده هایی در بازار هستند و به مشتریان تخفیف هم می دهند. میگوید: برخی از صاحبان خانههای خالی که در سالهای اخیر آپارتمان یا آپارتمان را برای سرمایهگذاری خریداری کردهاند. امروز با افت قیمت و رکود بازار، درصدد فروش واحدهای مسکونی و نقدینگی وجوه خود هستند.
جهانگیری، یکی دیگر از فعالان بازار مسکن در منطقه 8 شهرداری اصفهان نیز از شرایط فعلی بازار مسکن گلایه می کند و از فروشندگان در این روزهای بازار می گوید: برخی از سوابق فروش مربوط به سازندگانی است که قصد خرید زمین را از ابتدا دارند. از آنجایی که نیمه دوم سال به طور سنتی بهترین فصل برای خرید زمین و انجام اولین مقدمات سرمایه گذاری در ساخت و ساز است، اقدام به فروش آپارتمان های تکمیل شده خود می کنند تا بتوانند با فروش آن، نقدینگی لازم برای تحقق را فراهم کنند. پروژه جدیدشان پروژه جدید .
متغیرهای موثر بر قیمت مسکن
کاهش نرخ تورم یکی از عوامل موثر در کاهش حباب قیمت ملک در ماه های اخیر بوده است. متغیرهای مختلفی در کاهش نرخ تورم عمومی موثر بوده اند که از آن جمله می توان به کاهش رشد نقدینگی، کاهش نرخ رشد اقتصادی، تلاش بازارساز برای ثبات نسبی نرخ ارز، مذاکره در مورد آینده انرژی هسته ای و در نتیجه دستیابی به نتایجی مانند کاهش نرخ تورم اشاره کرد. تحریم ها یا آزادسازی بخشی از پول های بلوکه شده که در این مذاکرات و کاهش نرخ رشد نقدینگی در تابستان امسال مشخص شد. متغیرهایی که در ماه های اخیر در کاهش حباب قیمتی در بازار مسکن موثر بوده اند.
شرایط ثبات نسبی بازار
بررسی روندهای تاریخی بازار مسکن در یک دهه گذشته نشان میدهد که ریسکهای سیستماتیک ناشی از متغیرهای اقتصادی و تنشهای سیاسی تأثیر منفی بر بازار مسکن داشته و طی چند ماه به کاهش قیمت اسمی مسکن منجر میشود. بنابراین میتوان انتظار داشت که در صورت عدم تغییر ریسکهای سیستماتیک مؤثر بر بازار مسکن و عدم تحمیل ریسکهای جدید به بازار ملک، بازار مسکن در ماههای آینده به ثبات نسبی قیمتها دست یابد.
(میانگین موزون در سطح منطقه برابر با ارزش کل کالاهای فروخته شده نسبت به مساحت کل کالاهای فروخته شده است و برای حذف اثر حجم معاملات از آن استفاده شده است.)
رضا اخلاق پور
انتهای پیام