آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرد که تمدید محدودیتهای عرضه داوطلبانه از سوی گروه اوپک پلاس تا پایان سال 2023، بازار را با کمبود عرضه قابل توجهی در سه ماهه چهارم مواجه خواهد کرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، اوپک و متحدانش موسوم به اوپک پلاس در تلاش برای حمایت از بازار، محدودیت عرضه را در سال 2022 آغاز کردند. قیمت نفت برنت در این ماه برای اولین بار در سال جاری در واکنش به تصمیم عربستان سعودی و روسیه برای تمدید کاهش 1.3 دلاری کاهش تولید میلیون بشکه در روز تا پایان سال 2023، از مرز 90 دلار عبور کرد.
محدودیت عرضه بیش از 2.5 میلیون بشکه نفت در روز توسط اعضای اوپک پلاس از ابتدای سال 2023 با عرضه بالاتر تولیدکنندگان خارج از این گروه، به ویژه ایالات متحده، برزیل و ایران جبران شده است.
اما در گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی آمده است که از ماه سپتامبر، کاهش تولید اوپک پلاس منجر به کمبود قابل توجه عرضه در سه ماهه چهارم خواهد شد. با این حال، عدم کاهش عرضه در اوایل سال آینده، تعادل بازار را به سمت مازاد سوق میدهد و نشان میدهد که سهام در سطوح بسیار پایینی قرار خواهند گرفت و خطر نوسانات دیگر را در یک محیط اقتصادی شکننده افزایش میدهد.
نگرانیهای اقتصادی گستردهتر با بهبود آهسته اقتصاد چین پس از ویروس کرونا تشدید شده است و نگرانیها مبنی بر بالا ماندن نرخهای بهره ایالات متحده وجود دارد.
آژانس بینالمللی انرژی گفت، با این حال، تقاضای نفت از بزرگترین واردکننده نفت جهان تحت تأثیر رکود اقتصادی کشور قرار نگرفته است. چین تأثیرگذار ناشناخته بزرگ است. هر گونه ضعف ناگهانی در فعالیتها و تقاضای صنعتی چین احتمالاً پیامدهای جهانی خواهد داشت و محیط چالشبرانگیزتری را برای بازارهای نوظهور آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین ایجاد میکند.
برآوردهای عرضه و تقاضای جهانی در سال جاری و سال آینده در بین مؤسسات عمده پیش بینی بسیار متفاوت است. آژانس بینالمللی انرژی و اوپک در آخرین گزارش ماهانه خود نسبت به تقاضای چین تا سال 2023 خوشبین بودند و برآوردهای تقاضای جهانی خود را برای سال جاری و سال آینده تقریباً بدون تغییر نگه داشتند.
آژانس بین المللی انرژی تخمین زد که تقاضای جهانی نفت در سال 2023 به میزان 2.2 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت، در حالی که اوپک رشد 2.44 میلیون بشکه در روز را پیش بینی کرده بود. این دو برآورد از وضعیت تقاضا در سال 2024 متفاوت است. آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند که رشد به شدت کاهش خواهد یافت و به 1 میلیون بشکه در روز خواهد رسید، در حالی که اوپک برآورد بسیار بهتری را 2.25 میلیون بشکه در روز دارد.
بر اساس گزارش رویترز، پروژه های اداره اطلاعات انرژی دولت ایالات متحده رشد تقاضای 1.81 میلیون بشکه در روز برای سال 2023 و 1.36 میلیون بشکه در روز برای سال 2024 را پیش بینی کرده است.
انتهای پیام