به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، تحلیل روند رشد بخش صنعت از جنبه های مختلف، عاملی کلیدی در تحلیل های خرد و کلان اقتصادی و یکی از ارکان تصمیم گیری در حوزه اقتصاد است. شاخص تولید بخش صنعتی به دلیل تأثیر نوسانات سطح فعالیت صنعتی بر سایر بخش های اقتصاد به عنوان یک شاخص اقتصادی مهم کوتاه مدت استفاده می شود.
مرکز پژوهش های شورای اسلامی به صورت ماهانه شاخص تولید، فروش و قیمت شرکت های بورسی را محاسبه می کند. اهمیت این شاخص به روز برای اقتصاد ایران که تغییرات زیادی را تجربه می کند؛ بیشتر خواهد بود زیرا تبعات شوک ها بر اقتصاد ایران و واکنش سیاست گذاران باید کمتر از فصل رصد شود. اما آمار رسمی بخش واقعی به صورت فصلی و با تاخیر ارائه می شود.
در خرداد ماه 1403، شاخص تولید و شاخص فروش بنگاه های صنعتی بورسی به ترتیب 2.1 و 2.8 درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افت داشته و این شاخص ها به ترتیب 4.2 و 2.6 درصد کاهش داشته است.
همچنین در خرداد ماه 1403، شاخص تولید و فروش بخش خودرو و لوازم یدکی نسبت به ماه مشابه سال قبل 5.3 و 21، 1 درصد و نسبت به ماه قبل کاهش یافت. شاخص تولید 8.7 درصد افزایش و شاخص فروش 3.2 درصد کاهش یافت.
همچنین شاخص تولید و فروش صنعت فلزات اساسی نسبت به ماه مشابه سال قبل 3.7 و 2.9 درصد کاهش و نسبت به ماه قبل از آن شاخص تولید و شاخص فروش 8.2 کاهش یافت. و 7.1 درصد در خرداد ماه 1403، نرخ رشد ماهانه فعالیتهای بورسی 1.5 درصد افزایش یافت و رشد نقطه به نقطه با 2.7 واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل به 20.8 درصد رسید. لازم به ذکر است میانگین سالانه شاخص بهای فعالیت های صنعتی در بورس اوراق بهادار در خرداد ماه 1403 با 1.3 واحد درصد افزایش نسبت به ماه قبل 21.8 درصد افزایش نشان داد.
حوزه فعالیت خودرو و قطعات یدکی، شیمی (به استثنای دارو) و کک و پالایش در ماه ژوئن 1403 نسبت به ماه قبل در شاخص تولید و مساحت چوب و کاغذ، مواد غذایی و آشامیدنی افزایش یافته است. فعالیتها به جز شکر و فرآوردههای فلزی به استثنای ماشینآلات و تجهیزات، افت شاخص تولید را ثبت کردند. همچنین فعالیت تجهیزات برق، مواد شیمیایی (به جز دارو) و کک و پالایش در شاخص فروش افزایش یافت و فعالیت های چوب و کاغذ، مواد غذایی و آشامیدنی به جز شکر و فلزات پایه در شاخص فروش کاهش یافت.
در خرداد ماه 1403، شاخص تولید حوزه خودرو و لوازم یدکی بر اساس شرکت های بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل 5.3 درصد کاهش و نسبت به ماه قبل 8.7 درصد افزایش و شاخص فروش آن 21.1 کاهش یافت. درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل و نسبت به ماه قبل 3.2 درصد کاهش داشته است.
absnews