کاهش حباب انتظارات تورمی/ چشم انداز تورم کاهش یافته است
آخرین آمار حاکی از کاهش شاخص انتظارات تورمی است که علاوه بر مهار رشد نقدینگی و ثبات نرخ ارز، کاهش نقدینگی را در ماه های آینده به دنبال خواهد داشت.
به گزارش ای بی اس نیوز، آخرین آمار منتشر شده نشان می دهد که در پی ثبات ارز و کاهش رشد نقدینگی، انتظارات تورمی به پایین ترین حد خود در چهار هفته اخیر رسیده است.
بررسی پیام های منتشر شده در فضای مجازی اعم از پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی پربازدید نشان می دهد که تعداد پیام های مرتبط با تورم در روزهای منتهی به 25 بهمن ماه کاهش چشمگیری داشته است به طوری که شاخص انتظارات تورمی در پایین ترین سطح قرار دارد. ماه گذشته
مهر تایید بانک جهانی
علیرغم اینکه عموماً در ماه های قبل از پایان سال اسلامی (دی) و پایان سال شمسی (اسفند) انتظارات تورمی در اقتصاد ایران افزایش یافت، اما این روند در سال جاری روند متفاوتی را به خود دید.
بانک جهانی اوایل دی ماه امسال در گزارشی با اشاره به موفقیت دولت ایران در تثبیت بازار ارز در سال جاری نوشت: در سال 1402 کاهش انتظارات تورمی و ثبات نرخ ارز به کاهش نرخ ارز کمک کرد. تورم ماهانه به دلیل دسترسی ایران به ذخایر ارزی با تورم خارج از کشور همراه بود که فشار بر نرخ ارز را کاهش داد. افزایش اخیر صادرات نفت به کاهش کسری بودجه و بهبود حساب جاری کمک کرده است.
ابزارهای بازارساز طلایی
کارشناسان اقتصادی معتقدند عوامل مختلفی در روند نزولی انتظارات تورمی موثر بوده که در گزارش بانک جهانی به برخی از آنها اشاره شده است. در این میان، نوسانات ارزی به شدت به ایجاد انتظارات تورمی کمک می کند که با حضور فعال بازارساز به حداقل رسیده است، اما نکته قابل توجه این حضور فعال، متنوع سازی ابزارهای بازارساز برای مدیریت همزمان طلا بوده است. و بازار ارز
یکی از مهمترین ابزارها ورود به عرصه طلا و ساماندهی معاملات عمده زیر چتر مرکز مبادلات ایران است که به دلیل ارتباط مستقیم بازار طلا با ارز، نقش مهمی در کاهش نوسانات هیجانی در بازار ارز ایفا می کند. بازار. قیمت ارز.
از زمان برگزاری اولین حراج حضوری در تاریخ 7 دی ماه، این حراج به صورت منظم در روزهای یکشنبه و سه شنبه هر هفته برگزار می شود، تا کنون پنج حراج برگزار شده و در مجموع 200 کیلوگرم شمش طلا معامله شده است.
به گفته کارشناسان، طبیعتاً بازار طلا همان طور که بر بازار ارز تأثیر می گذارد، بر این بازار تأثیر می گذارد. وقتی عرضه طلا در بازار انجام شود و کسانی که نیاز مصرفی دارند بتوانند این نیاز را تامین کنند، تاثیر آن به موازات بازار طلا و بازار ارز قابل مشاهده است.
استفاده کنترل شده از نرخ بهره
یکی دیگر از سیاست هایی که این روزها منجر به خالی شدن انتظارات و سوق دادن نقدینگی اشتباه بازارهای مالی به سمت تولید شده است، صدور مجوز صدور 280 هزار میلیارد تومان اوراق گواهی سپرده ویژه با نرخ 30 درصد از سوی بانک مرکزی است. به بانک های عملیاتی که با وجود یک هفته سررسید اما به طور کامل در 4 روز فروخته شد.
البته ابزار نرخ سود در اقتصاد ایران کارایی محدودی در مهار تورم دارد و به همین دلیل بانک مرکزی با احتیاط و تا حدودی اقدام به انتشار اوراق ویژه کرده است که به گفته کارشناسان در کاهش انتظارات تورمی و التهاب موثر بوده است. در بخش مالی بازارها
بانک مرکزی دستش پر است
یکی دیگر از عوامل موثر در بازگشت ثبات نرخ ارز و کاهش حباب انتظارات، کنترل بانک مرکزی در تامین ارز مورد نیاز تجارت خارجی کشور است. رئیس کل بانک مرکزی روز یکشنبه در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی اعلام کرد: تاکنون 59 میلیارد دلار ارز در مرکز مبادلات ارزی تضمین شده است که 60 درصد بیش از میانگین است. در چهار سال گذشته و 10 درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل است.”
بررسی جزئیات عرضه و تقاضای دلار انتقالی ارز در سامانه نیما نیز نشان می دهد که عرضه ارز وارداتی بسیار مطلوب است. بر اساس گزارش ها، عرضه ارز توسط بانک مرکزی در 40 روز گذشته روند قابل توجهی داشته و تمامی رکوردهای قبلی خود را شکسته است. همانطور که نمودار نشان می دهد از ابتدای مهر 1402 تا پایان آبان ماه که میانگین عرضه دلاری حواله های ارزی در سامانه نیما توسط بانک مرکزی حدود 231 میلیون دلار بوده و این میزان به 298 میلیون دلار رسیده است. از ابتدای دسامبر تا 9 فوریه. در ژانویه و فوریه میانگین عرضه ارز روزانه در این سامانه تقریباً 330 میلیون دلار بوده است. همچنین میانگین سهم مازاد عرضه در سامانه نیما از اوایل مهر تا اواخر آبان حدود 41 درصد بوده و این میزان از اوایل آذر تا 18 بهمن به 59 درصد رسیده است. یعنی از ابتدای آذرماه به طور میانگین 60 درصد از عرضه ارز بانک مرکزی در سامانه نیما خریدار پیدا نکرده است.
نقش انتظارات در تورم
ریشه یابی پدیده تورم در اقتصاد ایران ما را به موارد مختلفی می رساند که در این میان دو مورد رشد بی اندازه نقدینگی بلندمدت و انتظارات تورمی کوتاه مدت از مهم ترین دلایل بروز تورم پایدار است. در اقتصاد ایران
این سوال در مطالعات مختلف مقطع کارشناسی مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله در گزارشی که در اردیبهشت ماه سال جاری با عنوان راهکارهای کوتاه مدت و بلندمدت مهار تورم توسط مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی منتشر شد، آمده است: عوامل ایجاد تورم در اقتصاد را می توان به دو دسته تقسیم کرد: عوامل کوتاه مدت و کوتاه مدت علت اصلی تورم بلندمدت که منجر به افزایش میانگین تورم در ایران نسبت به سایر کشورها شده است، رشد بالای نقدینگی بیش از رشد تولید است، اگرچه رشد نقدینگی خود نتیجه درونزای درآمد است. عدم تعادل هزینه ها در اقتصاد کشور از سوی دیگر، علت نوسانات تورم حول روند بلندمدت اقتصاد در کوتاه مدت به لنگر انداختن انتظارات تورمی (که در اقتصاد ایران به نرخ نرخ ارز غیررسمی بستگی دارد) و واکنش بستگی دارد. از سیاست های پولی تولید کننده به این نوسانات.
همچنین در پژوهشی با عنوان «تحلیل عوامل مؤثر بر شکلگیری انتظارات تورمی ناشی از تحولات سیاسی و تغییرات نقدینگی» که در سال 1396 در مجله تخصصی «سیاستهای اقتصادی» منتشر شده است، آمده است: «نتایج پژوهش نشان میدهد که انتظارات تورمی با مکث و «نقدینگی تأثیر مثبتی بر افزایش انتظارات تورمی داشت».
این بررسی به نکته مهمی در رابطه با نوسانات نرخ ارز به عنوان یکی از مهمترین عناصر در شکلگیری انتظارات شما اشاره میکند: «بر اساس تجربیات و مطالعات جهانی، نرخ بازار ارز (دلار)، شاخص قیمت سهام و سیر تحول مصرفکننده قیمت. شاخص قیمت (CPI) همه “خوانش ماهانه به عنوان نماینده ای برای انتظارات تورمی در نظر گرفته می شود.”
سیگنال های ضد تورم
همانطور که مشاهده می شود انتظارات تورمی و نقدینگی از مهم ترین مولفه های تورم مورد انتظار در اقتصاد ایران هستند. به همین دلیل است که بانک مرکزی طی سال گذشته سیاست تثبیت اقتصادی به ویژه در بازار ارز را اجرا کرده و از سوی دیگر رشد قوی نقدینگی را به جای بقیه سالهای گذشته کنترل کرده است. تمرکز بر سیاست کنترل مقدار معینی از پول.
اجرای این دو سیاست طی سال گذشته با موفقیت همراه بود به طوری که در ابتدا نرخ رشد نقدینگی از بیش از 40 درصد به 25 درصد در دی ماه امسال کاهش یافت. دوم اینکه نوسانات نرخ ارز در این مدت به حداقل رسید به طوری که نرخ ارز کمترین تغییرات را در بازار رسمی به ثبت رساند و بدون دلار با وجود الزامات پایان سال و تنش های پی در پی سیاسی و امنیتی، تا دی ماه کمتر از 5 درصد نوسان داشت. ، در ابتدای سال ثبت شد.
افق کاهش تورم
روند کنترل متغیرهای پولی و اصلاح ترازنامه و همچنین ثبات پولی نتایج خود را در کاهش بیش از 17 درصدی تورم نقطهبهنقطه شاخص قیمت مصرفکننده از ابتدای سال جاری تا دی ماه و تداوم نشان داده است. از روند نزولی این شاخص در دوره مذکور. همچنین نرخ تورم نقطهای تولیدکننده با کاهش 9.5 واحد درصدی از 40.7 درصد در ابتدای سال جاری به 31.2 درصد در دهمین ماه سال رسید.
به نظر می رسد کاهش انتظارات تورمی که با کنترل متغیرهای پولی و کاهش نوسانات نرخ ارز همراه است، مقدمات مهار تورم را در سال آینده فراهم کرده است که البته انتظار می رود با مدیریت عدم تعادل بودجه همراه باشد. .
انتهای پیام