07:30 – 27 مهر 1403
احداث بزرگراه و بزرگراه یکی از نیازهای اساسی کشور به منظور کاهش بار ترافیکی است که علاوه بر کاهش بار ترافیکی زمینه ساز تکمیل کریدورهای ترانزیتی و افزایش حجم ترانزیت کالا در کشور می باشد. ملت
بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت راه و شهرسازی، عملیات اصلی راهداری کشور در سال 1402 صورت گرفت که طولانی ترین آن بزرگراه شیراز به اصفهان بود.
در سه سال گذشته 2 هزار و 15 کیلومتر راه اصلی و بزرگراه در کشور به بهره برداری رسیده است که به ویژه در استان سیستان و بلوچستان و سواحل مکران مفید بوده است.
بر اساس این گزارش، یکی از مهم ترین عوامل تکمیل بزرگراه های بیشتر و بهتر در کشور تامین اعتبار و بازگشت سرمایه از محل عوارض است که پیش از این بخش زیادی از عوارض به صورت دستی انجام می شد که به خودی خود زمینه ساز ایجاد صف های طولانی در روش های اخذ عوارض است، اما در چند سال گذشته به دلیل تبدیل الکترونیکی عوارض، شاهد کاهش چشمگیر صف خودروها بودیم، اما یکی از مشکلاتی که در این بخش به وجود آمد. عدم پرداخت عوارض توسط کاربران و عدم بازگشت سرمایه برای پیمانکاران بود که منجر به کاهش سرعت تکمیل و ساخت پروژههای بزرگراهی شد.
25 روش رایگان برای دریافت هزینه های الکترونیکی
خیرالله خادمی، مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در گفت و گو با خبرنگار ای بی اس نیوز، گفت: در حال حاضر از 29 بزرگراه کشور، عوارض از 25 بزرگراه به صورت الکترونیکی اخذ می شود.
وی ادامه داد: اخذ عوارض الکترونیکی در جایگاه مناسبی قرار دارد اما چالش های موجود ممکن است شرکت های سرمایه گذار در ساخت بزرگراه ها را مجبور به عدم اعمال عوارض الکترونیکی کند.
خادمی با بیان اینکه در سال 1402 به طور عمده 236 کیلومتر راه اندازی شد که طولانی ترین آن بزرگراه شیراز به اصفهان بود، گفت: در بخش بزرگراه ها 155 کیلومتر بزرگراه و راه اصلی به بهره برداری رسید که تمامی استان ها و به ویژه شرق کشور را در بر می گیرد. استان های کشور از جمله شمال و جنوب سیستان و بلوچستان از آن بهره مند شدند.
دو پروژه بزرگراه در سال جاری تکمیل می شود
وی با اشاره به اینکه پروژه هایی مانند چابهار – زاهدان، اردبیل، اتوبان تهران – شمال و بزرگراه منجیل – رودبار در شرایط سخت جغرافیایی اجرا شد، گفت: سال گذشته 18.5 کیلومتر و در سال 1401 نزدیک به 20 کیلومتر تونل حفر شده است. تونل سازی در کشور که در مقایسه با مجموع 400 کیلومتر تونل در سراسر کشور عملیات بزرگی است.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل همچنین با اشاره به اثربخشی پروژه های انجام شده و رضایت مردم از بهره برداری از بزرگراه منجیل به رودبار به طول 8.5 کیلومتر و بزرگراه شیراز به اصفهان با یک وی به طول 135 کیلومتر گفت: این بزرگراه، جاده شیراز سابق است و به اصفهان کوتاه شده و تأثیر بسزایی داشته است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تشریح اینکه در سال گذشته با افتتاح 242 کیلومتر بزرگراه، سال نسبت به نرخ سالانه حدود سه برابر رشد داشته است، گفت: بیش از 750 کیلومتر راه و بزرگراه در کمتر از مناطق متمایز و کریدورهای ترانزیتی جنوب، غرب، شرق و … حاصل تلاش در این زمینه در سال گذشته است.
لازم به ذکر است در حال حاضر با توجه به موقعیت استراتژیک و ترانزیتی ایران، اکثر پروژه های حمل و نقل به ویژه بزرگراه بر اساس تکمیل کریدورهای ترانزیتی و اتصال به مرزهای کشور ساخته می شود.
اتصال شمال کشور به جنوب از طریق راه آهن و بزرگراه، رفع ازدحام ترافیکی، توسعه همکاری های بین المللی و تمرکز بر احیای مسیرهای ترانزیتی کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی متمایز، از مهمترین عوامل تکمیل پروژه های بزرگراهی در کشور است. در این شرایط قطعاً دولت باید بازگشت سرمایه از طریق نرخ عوارض را در دستور کار خود قرار دهد.
آزاد راه شیراز- اصفهان یکی از طولانی ترین پروژه های بزرگراهی کشور است که سال گذشته 6 قطعه از این پروژه به بهره برداری رسید اما طی یک سال گذشته با ابلاغ معاون وزیر تا روز گذشته هیچ عوارضی از این پروژه در نظر گرفته نشد. راه و شهرسازی مبلغ 120 هزار تومان عوارض خودروهای سواری را در نظر گرفت.
عوارض طولانی ترین بزرگراه کشور متعلق به سرمایه گذار است
در این زمینه جورابچی مدیرکل بهره برداری بزرگراه کشور گفت: سرمایه گذار بخش خصوصی در پروژه بزرگراه اصفهان – شیراز با توجه به اینکه هزینه زیادی برای ساخت این پروژه صرف کرده و طول این بزرگراه 212 کیلومتر است. ، از آیین نامه اجرایی قانون درخواست خود را به ستاد ماده 37 ارائه کرده است.
مدیرکل بهره برداری بزرگراه کشور با بیان اینکه وقتی به کل پروژه و زمان مصرف آن نگاه کنیم متوجه می شویم که این مبلغ کاملا منطقی و قانونی و کارشناسی شده است، گفت: عوارض دریافتی. در این بزرگراه به بخش خصوصی سرمایه گذار می رود و نمی توان گفت که دولت و وزارت راه و توسعه عمرانیا این مبلغ را دریافت می کنند.
با توجه به اینکه یک سال از بهره برداری از قطعه دوم آزاد راه تهران – شمال می گذرد اما هنوز از دریافت این عوارض خبری نیست و همین امر باعث می شود سرمایه گذاران برای ورود به این بخش رغبت کمتری داشته باشند. بنابراین کلید کاهش حجم تردد در کشور تکمیل راه های کشور به صورت رایگان و تلاش برای بازگشت سرمایه در این بخش است.
خبرنگار: کبری عزیزم