کاهش ارز مایحتاج اولیه، راهکار مجلس برای جبران کسری بودجه
مجلس در روزهای اخیر احکامی را به لایحه بودجه سال آینده اضافه کرد که به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه، بیش از 441 میلیارد تومان بار مالی و هزینه ای دولت را افزایش می دهد و می تواند منجر به عدم تعادل بودجه و احتمالاً تورم شود. اکنون به نظر می رسد یکی از راهکارهای مجلس برای جبران این هزینه ها کاهش ارز وارداتی محصولات اساسی است که باعث صرفه جویی 50 هزار میلیارد تومانی و پوشش بخشی از بار مالی مصوبات دولت می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس متن اصل 75 قانون اساسی، نمایندگان شورای اسلامی نمی توانند طرح های قانونی که موجب افزایش هزینه های عمومی یا کاهش درآمد عمومی شود، ارائه کنند. حتی در اصلاحاتی که نمایندگان شورای اسلامی در خصوص لوایح قوه مجریه ذکر کردند نیز باید به این موضوع توجه شود.
با این حال می بینیم که نمایندگان مجلس بر اساس دغدغه های خوب یا بد هزینه ها را به بودجه اضافه می کنند. منابع آنها شکننده و ناامید هستند. اگر نمايندگان مجلس مخارجي را به بودجه اضافه كنند كه منابع آنها قابل اتكا نيست و براي اجراي آنها به اندازه كافي قابل اعتماد نيستند، احتمال ايجاد كسري بودجه را افزايش داده و منجر به تورم مي شود. زیرا کشور ما چندین بار دچار این مشکل شده است.
در عین حال به گفته کارشناسان دیدن درآمدهای موهوم و غیر واقعی در بودجه برای ما مفید نیست و محقق نمی شود زیرا نتیجه کسری بودجه و تورم است که بر مردم تحمیل می شود. بنابراین لازم است ابتدا بخش درآمدی بودجه بسته شود و در عین حال واقعیت های اقتصاد ایران در نظر گرفته شود، سپس به سمت هزینه ها برویم. در غیر این صورت همانند سال های گذشته مسیر کسری بودجه را خواهیم داشت.
بیشتر بدانید
هشدار نسبت به افزایش غیرعادی بودجه و تورم
لزوم توافق دولت و مجلس برای صرفه جویی در بودجه
حالا کل اصلاحات اعمال شده در تبصره 15 لایحه مالی 1403 شامل 3000 امتیاز ویژه فوق العاده، افزایش حداقل دستمزد به 10 میلیون تومان، افزایش مستمری از بنیاد شهید، افزایش حقوق از 18 درصد به 20 درصد و امتیاز ویژه فوق العاده از وزارت کشور است که به گفته داوود منظور – رئیس سازمان سازمان برنامه و بودجه – مجموعاً 120 هزار میلیارد تومان که بار مالی ایجاد می کند. همچنین 170 تلاش برای پرداخت بدهی به سازمان تامین اجتماعی انجام شد. در مجموع، این تبصره بیانگر 290 هزینه مالی برای دولت است.
از سوی دیگر با احتساب بند هزینه ای تبصره 13 لایحه بودجه 1403، بودجه قوه قضائیه و صدا و سیما نسبت به سال 1402 58 درصد افزایش یافت که 37 هزار میلیارد تومان بار مالی بر دوش دولت تحمیل کرد.
راه حل مجلس برای جبران هزینه های اضافی
اما بر اساس متن اصل 75 قانون اساسی، طرحهای دارای بار مالی و اصلاحات مربوط به لوایح دولتی که موجب افزایش هزینههای عمومی یا کاهش درآمد میشود، تنها در صورتی قابل پیشنهاد به شورای اسلامی است که متن این طرح یا لایحه روشکار باشد. جبران کاهش درآمد یا تامین هزینه های جدید. اکنون به نظر می رسد که راه حل مجلس برای جبران هزینه های اضافه شده با تغییرات لایحه بودجه است کاهش ارز واردات کالا است.
بر اساس مصوبه دولت امسال باید 18.5 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو اختصاص یابد که تاکنون بخش قابل توجهی از این رقم محقق شده است. دولت برای بررسی و کاهش بخشی از هزینه های امسال در لایحه بودجه سال آینده این مبلغ را به 15 میلیارد دلار کاهش داده است. با وجود این، نمایندگان مصوب کردند که در سال آینده 10 میلیارد یورو فقط برای واردات محصولات اساسی، کشاورزی، دارو و لوازم مصرفی پزشکی در نظر گرفته شود، البته رئیس سازمان برنامه و بودجه پیش بینی کرد دولت 15 میلیارد یورو تخصیص دهد. دلار در لایحه بودجه سال آینده او برای واردات مایحتاج اولیه و دارو پیش بینی کرد کاهش آن به 10 میلیارد دلار اثرات تورمی دارد.
در واقع هدف از این پیشنهاد تامین 50 درصد منابع برای بار مالی مصوبات شورای اسلامی از مابه التفاوت 15 تا 10 میلیارد دلار است. با این حال، حتی اگر این رقم ارائه شود، اثرات تورمی باقی می ماند. چرا که هزینه های تحمیل شده از سوی مجلس به دولت بالغ بر 441 هزار میلیارد تومان است.
انتهای پیام