امید آزادی جو خاطرنشان کرد: هرگونه برداشت و بهره برداری غیر اصولی و بی رویه می تواند شدت کاهش و افزایش بیلان منفی سفره های زیرزمینی را افزایش داده و شوری آب و خاک را به سطح بالاتری برساند و محیط نامساعدی ایجاد کند. این مشکل تا کنون مدام تکرار شده است و برای غلبه بر آن نیازمند یک راه حل اساسی و بلند مدت برای کاهش بار و فشار برداشت آب از منابع آب زیرزمینی هستیم.
مقایسه داده های شبکه اندازه گیری آب های زیرزمینی دشت های استان در شهریور 1401 با شهریور 1400 نشان می دهد که میانگین وزنی افت سطح آب حدود 25 سانتی متر است و برای برخی از دشت ها این عدد به بیش از 1 متر رسیده است.
مدیر مطالعات منابع آب پایه شرکت آب منطقه ای بوشهر با ارائه پیشنهادات فنی گفت: استفاده از آب های زیرزمینی به ویژه در حوزه کشاورزی باید به صورت کاملاً مکانیزه و با حداقل سطح زیرکشت اما با حداکثر بهره وری انجام شود. برای تامین معیشت کشاورزان و همچنین آسیب رساندن به محیط زیست که سفره های زیرزمینی بخش مهمی از آن است وارد نشوند.
انتهای پیام
مدیر مطالعات منابع پایه آب شرکت آب منطقه ای بوشهر گفت: در چنین شرایطی و غیرقابل پیش بینی بودن میزان بارندگی در سال هیدرولوژیکی جاری و ماه های آینده، مدیریت مصرف آب باید بر اساس نیاز آبی استان باشد. رزرو
مدیر مطالعات منابع آب پایه شرکت آب منطقه ای بوشهر با تایید داده های فوق گفت: سطح آب های زیرزمینی در دشت هایی مانند دشت پلنگ 219، باغان 183، جم 134، ریز 120، دهرود – تنگ ارم 113 و لاور 112 سانتی متر کاهش یافته است.
اما موضوع به همین جا ختم نمی شود! در دهه گذشته، اصطلاح «تغییر اقلیم» به ادبیات جهانی آب و پس از آن ایران راه خود را پیدا کرده است. این تغییر تا کنون جنبه بد خود را به ما نشان داده است و در 17 سال گذشته ما شاهد 250 میلی متر یا بیشتر بارندگی در 5 سال بوده ایم.
وی گفت: استان بوشهر طی سال هیدرولوژیکی گذشته (از اول مهر 1400 تا پایان شهریور 1401) 208 میلیمتر بارندگی داشته که 46 میلیمتر کمتر از میانگین بلندمدت بارندگی نرمال است. استان .
به گزارش ای بی اس نیوز، در این شرایط شکنندگی بیش از پیش نیازمند توجه همه تصمیم گیران و بهره برداران آب در بخش های کشاورزی، صنعت، خدمات، فضای سبز و آب شرب هستیم. به منظور بررسی آخرین وضعیت منابع آبی استان با «امید آزادی جو» مدیر مطالعات منابع پایه آب شرکت آب منطقه ای بوشهر به گفت وگو نشستیم:
آمار همچنین تأیید می کند که چرا اجداد ما چنین سازه هایی را ساخته اند. میانگین بارندگی استان بوشهر 254 سانتی متر است و این مشکل زمانی نگران کننده است که در 56 درصد دوره آماری بلندمدت، حتی این میزان ناچیز باران هم نباریده است.
کسری حجمی مخزن بوشهر 27 میلیون مترمکعب است
وی افزود: در شرایط کنونی می توان با کاهش سطح زیر کشت، کاشت محصولات کم آب، عدم برداشت بیش از حد آب از طریق چاه، شکستن خاک و عدم انتقال غیرمجاز آب اقدامات موثری انجام داد.
ای بی اس نیوز/ بوشر ما همیشه منطقه بوشهر را به عنوان استانی کم آب می شناسیم. وجود سازههای هیدرولیکی باستانی سیراف، سدهای تاریخی دایو و گلوکلات، قناتهای زیرزمینی، کانالهای آبیاری دشتستان با قدمت سه قرن و آب انبارهای باستانی، همگی نشانههای اهمیت حفظ آب در این استان است.
وی افزود: در سایر دشتها سطح آب سطح آب بیش از 40 سانتیمتر افت داشته و بیشترین افت سطح آب مربوط به شهرستان جم به میزان 81 سانتیمتر است.
46 میلی متر باران کمتر از میانگین بلند مدت
این مسئول با اشاره به کاهش مستمر سطح آب های زیرزمینی در استان بوشهر گفت: بارندگی های استان بوشهر نه تنها باعث افزایش ذخایر آب زیرزمینی استان شده، بلکه بر شدت کاهش و کاهش ظرفیت سطح آب های زیرزمینی نیز افزوده است. به دلیل بهره برداری بیش از حد در طول سال.
وی تصریح کرد: بر اساس آمار ادواری 12 ماه گذشته تنها دو ماه دی و بهمن شاهد افزایش سطح آب بوده و در 10 ماه دیگر سطح آب سفرههای زیرزمینی همیشه منفی بوده است. این شرایط حتی با بارندگی های تابستانی و سیلاب ها (سیستم موسمی) تغییر چندانی نکرده است.
امید آزادی جو خاطرنشان کرد: توزیع بارندگی نیز به گونه ای بود که در نیمه اول 87 درصد (181 میلی متر) و در نیمه دوم تنها 13 درصد (27 میلی متر) مرطوب بود.
بارش باران های موسمی سطح آب سفره های زیرزمینی را بهبود نداد
آزادی جو یادآور شد: کسری حجمی مخزن بوشهر طی سال هیدرولوژیکی گذشته حدود 27 میلیون مترمکعب بوده است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز