کارگرانی که مزایای استخدامی دریافت نمی کنند/جایی که قانون کار اجرا نمی شود – اخبار کارآفرینی و اشتغال – اخبار کسب و کار ای بی اس نیوز | ای بی اس نیوز خبرگزاری ای بی اس نیوز
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، طبق قانون کار مصوبات حقوقی شورای عالی کار برای همه باید اعمال شود. این در حالی است که تخلفات گسترده و تقریباً عرفی در این شرکت وجود دارد که کارفرمایان و واحدهای صنفی واحدهای کوچک و متوسط از اجرای مطالبات مندرج در بخشنامه دستمزد خودداری می کنند.
یکی از مشکلات استخدام کارگر این است که; پس از دیدن کارگران «آگهی استخدام» به این مجموعه مراجعه می کند، اما پس از گذراندن هفت خوان رستم، اگر بخت با او یار باشد و جذب مجموعه شود، برای تعیین دستمزد با این عبارت می افتد که «حداقل دستمزد کارگری چیست». اما آیا واقعاً «حداقل دستمزد کار» به تنهایی است یا با مزایا معنا دارد؟
منظور از حداقل دستمزد کارگری برای اتحادیه های کوچک دستمزد بدون مزایا یا اجزای دستمزد است. این بدان معناست که کارگران بدون در نظر گرفتن وضعیت اشتغال، سابقه کار، وضعیت تأهل یا داشتن فرزند، قرار است حداقل دستمزدی را که به عنوان کف محاسبه می شود، دریافت کنند که غیرقانونی است، اما متاسفانه اجرا می شود. با وجود اینکه مسئولان وزارت کار معتقدند اگر کارگری با چنین مواردی مواجه شد باید شکایت کند اما دلیل شکایت نکردن کارگران ترس از بیکاری است.
یکی از مکان هایی که معمولا کمتر از حقوق DOL با مزایا پرداخت می شود، مهدکودک ها و مطب پزشکان است. مهدکودک ها، پیش دبستانی ها و مطب ها حقوق و مزایا را مستقل از مقررات حقوق پرداخت می کنند. به عبارت دیگر، آنها مقررات عجیب و غریب و خودساخته خود را دارند که با قانون کار در تضاد است.
کارفرمایان واحدهای کوچک عمدتاً خدماتی به کارگرانی مانند کارگرانی که در مهدکودک ها و پیش دبستانی ها و مطب پزشکان قانونی کار می کنند بدون مزایا پرداخت می کنند و این عمل را رایج می دانند، به دلیل عدم کنترل بازرسان کار، عملی رایج «غیرقانونی» است. در مراکز مختلف بسیار رایج می شود.
کارمندان فروشگاه نیز وضعیتی مشابه کارگران مهدکودک دارند. معمولاً کارفرمایان فقط پایه حقوق را به کارگر می دهند و ادعا می کنند که کار آنها کاملاً قانونی است.
در بازار کار کشور نیروی کار ارزان و دستمزد زیر سقف قانونی وجود دارد. این دور زدن قانون کامن لا در کار براز منجر به گسترش قراردادهای یک ماهه و سه ماهه و حتی امضاهای سفید و قراردادهای دستمزدی بدون مزایا شده است.
هرج و مرج وجود دارد اما اگر کارگران اعتراض نمی کنند به این دلیل است که از بیکاری می ترسند. با توجه به این که بازار کار بسیار آشفته است، نیروی کار از ترس بیکاری تمامی شرایط استخدام را می پذیرد.
یکی از حقوق قانونی کارگر که باید توسط کارفرما پرداخت شود کمک هزینه مسکن است که در اکثر کارگاه های کوچک و متوسط معنایی جز «کمک هزینه مسکن» ندارد.
حمیدرضا امام قلی تبار، بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگری کشور درباره کارگرانی که از مزایای اجتماعی برخوردار نیستند، می گوید: متأسفانه متوجه می شویم کارگرانی در جامعه هستند که حداقل حقوق قانونی را دریافت نمی کنند. این کارگران در بهترین حالت فقط حقوق پایه را دریافت می کنند و از مزایای دیگری برخوردار نیستند.
وی با ادعای اینکه 96 درصد قراردادهای موقت موقت است، گفت: حدود 35 درصد از 96 درصد قراردادهای موقت مزایا دریافت نمی کنند.
بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگری کشور گفت: در شرایطی که کارفرمایان با عدم حمایت دولت در تولید مواجه هستند و مشکل سرمایه ای دارند، اولین قدم برای کاهش هزینه های آنها تعدیل نیروی کار است. مقامات دولتی می گویند که اگر کارگری این مزایا را دریافت نمی کند، باید به وزارت کار شکایت کند. اما واقعا کدام کارگر شاکی است؟ آیا کارگری که قرارداد شفاهی دارد می تواند شکایت کند؟ آیا کارگری که قرارداد او مطابق ماده 7 قانون کار در نظر گرفته نشده و حتی یک نسخه از قرارداد او در خدمت کار وجود ندارد باید شکایت داشته باشد؟ آیا کارگری که از ترس بیکاری و نبود امنیت شغلی کار می کند باید شکایت کند؟ کارگری که هیچ دفاعی برای شکایت ندارد؟
امام قلی تبار با اشاره به نوسانات ارزی چند ماه گذشته گفت: طبق بررسی های اقتصادی سال گذشته امسال شاهد تورم قابل توجه واحدهای تولیدی هستیم. کارفرمایان این افزایش هزینه را در قیمت نهایی خود لحاظ می کنند و این کارگران هستند که مجبور می شوند با حداقل دستمزد به فعالیت خود ادامه دهند.
absnews