اگر نگاه دقیق تری به فرمایشات مقام معظم رهبری به نمایندگان مجلس داشته باشیم، به نشانه های روشنی بر لزوم حمایت از تولید ملی و لزوم استفاده از نهادهای دانش بنیان برای اجرای سیاست تولید جهشی کشوری پی خواهیم برد. وی در سخنانی صریح مشکل اصلی کشور را توجه به معیشت مردم و برخورد با مافیای وارداتی که نقطه مقابل تولید و کارآفرینی است، عنوان کرد. طبیعی است که حامیان واردات و ذینفعان آن به هیچ وجه رونق تولید و خودکفایی صنعتی کشور را تحمل نمی کنند. نمونه های زیادی در کشور وجود دارد که مافیای واردات کالای مشابه خارجی را به محض اینکه جوانان مستعد و خلاق اقدام به تولید محصولات خاص کنند، وارد می کنند. این در واقع مهمترین خطری است که کارآفرینی و روحیه اقتصاد مولد را در کشور تهدید می کند.
مهم ترین نکته اما برای گذر از این مرحله از گذار در کشور، لزوم ایجاد یک فرمان واحد برای کارآفرینی است. وزارتخانه مشخصی باید هدایت و مدیریت کارآفرینی را بر عهده بگیرد و همه وزارتخانه ها و سازمان ها همسو با این فرمانده باشند و تقسیم کار ملی در این زمینه تشکیل شود. در این برنامه ملی باید نقش خانواده، رسانه، دانشگاه، شرکت ها و همه فعالان عرصه کارآفرینی مانند سازمان های مردم نهاد مشخص باشد. به عنوان مثال، انجمن کارآفرینان ایران که از سال 1392 با هدف انتقال فرهنگ کارآفرینی و تجارب اقتصاد مولد از بخش خصوصی به جامعه آغاز به کار کرده است، به عنوان مبنایی برای توسعه روابط کارآفرینان بین خود تلاش می کند. تغییر و تسهیل قوانین به نفع توسعه اقتصادی و کارآفرینی.
به عبارت ساده تر، کارآفرینی می تواند منجر به ایجاد سرمایه در کشورهایی با تولید رونق شود و در نتیجه افزایش درآمد سرانه را تضمین کند. پدیده کارآفرینی می تواند با ایجاد توازن منطقه ای و ارتقای کیفیت زندگی اقشار مختلف جامعه با ایجاد فرصت های شغلی پایدار به توزیع منابع کشور در مناطق محروم و کم برخوردار کشور کمک کند. از سوی دیگر، کارآفرینی با شکلگیری سرریز علمی، میتواند پلی بین علم و تولید (صنعت و اقتصاد) باشد و با ساماندهی منابع تولیدی جامعه، مسیر استقلال اقتصادی کشور را هموار کند. بر اساس تعاریف کلان اقتصاد مولد.
1- ایجاد سرمایه 2- افزایش درآمد سرانه 3- ایجاد شغل 4- توسعه متوازن منطقه ای 5- ارتقای سطح زندگی 6- استقلال اقتصادی 7- ایجاد سرریز علمی 8- ساماندهی منابع تولیدی جامعه 9- به روز رسانی قوانین 10- ایجاد ایده های نو در تولید.
absnews
یک صنعتگر در یادداشتی با ابراز تأسف از اینکه تا به امروز این باور که گره اشتغال کشور با کارآفرینی باز می شود، خواستار ایجاد وزارتخانه ای خاص برای هدایت و مدیریت کارآفرینی شد. همه وزارتخانه ها و سازمان ها با این فرمانده همسو شوند و تقسیم کار ملی در این حوزه تشکیل شود.
از سوی دیگر، دولت های کشورهای توسعه یافته با درک صحیح از مفهوم و الزام کارآفرینی برای توسعه اقتصادی، سیاست های حمایت از تولید (حمایت گرایی) را در پیش گرفته اند. به عنوان مثال، بسیاری از کشورهای توسعه یافته جهان زمانی با محدود کردن واردات، فرصت لازم را برای ارتقای کمی و کیفی محصولات در بنگاه های تولیدی داخلی فراهم کردند و بستر مناسبی را برای دستیابی شرکت های تولیدی به مقیاس بهینه تولید فراهم کردند. . تولید رویکردی که اخیرا شاهد جرقه هایی از آن در سیاست کلان کشور بوده ایم.
البته نقش آموزش و پرورش و حتی آموزش عالی در تبیین فرهنگ کارآفرینی در کشور موضوعی غیرقابل انکار است. به گونه ای که نظام آموزش عالی کشور می تواند با ارائه دوره های مناسب در رشته های تحصیلی مختلف مشکل عدم انطباق تخصص ها و مهارت ها با نیازهای بازار کار کشور را برطرف کرده و نیروی کار مورد نیاز را تامین کند. صنعت و تولید کشور به کارآفرین.
به طور خلاصه مهمترین و اولین مسئله، اعتقاد به پدیده کارآفرینی است. متأسفانه تا به امروز این باور که گره اشتغال کشور با کارآفرینی باز می شود، به وجود نیامده است و از این رو، کارآفرینی به عنوان زینت مجلس در برنامه ریزی ها دیده می شود. ما به اشتباه کارآفرینان را به مسیری که در آن قرار داریم هدایت می کنیم، زمانی که کارآفرینان در خط مقدم هستند، از جامعه و حتی دولت جلوتر هستند و عموماً همه باید خود را با آنها وفق دهند.
نیروی کار ماهر و جوان و همچنین پیشرفتهای فناوری در دهههای اخیر، همه نهادهای دولتی را به اتخاذ سیاستهای حمایت از تولید ملی سوق داده است تا ابتدا ورود فناوری به اقتصاد را تسهیل کرده و آن را به یک مزیت رقابتی برای کشور تبدیل کند. اقتصاد از سوی دیگر با تحقق جهش تولید و بهینه سازی کمی و کیفی محصولات، باید در راستای توسعه اقتصادی و صنعتی گام های اساسی بردارند.
بسیاری از کشورهای دنیا در مسیر کارآفرینی و تجربیاتی که این فرآیند در اختیار آنها قرار داده است، توانسته اند قوانین کشور خود را به نفع تولید ملی بازنگری کنند و از تولیدکننده ملی حمایت کنند و کار را تا حد امکان برای خود آسان کنند. متاسفانه در کشور ما توجه لازم به این امر نشده و تولیدکننده داخلی همچنان با تناقضات قانونی و پیچ و خم بروکراسی اداری دست و پنجه نرم می کند.
لازم به ذکر است که حدود 12000 قانون در ایران وجود دارد. بسیاری از آنها حاوی نظرات متفاوت و گاه گیج کننده ای هستند که نه تنها کمکی به تولید داخلی و کارآفرین بخش خصوصی نمی کند، بلکه در تضاد مستقیم با این نیاز اساسی برای رونق اقتصادی است.
اما مهمترین دستاوردهای ترویج و نهادینه سازی فرهنگ کارآفرینی در کشور چه خواهد بود؟ اساساً فرهنگ کارآفرینی قرار است چه کارکردی برای اقتصاد، صنعت و به طور کلی مسائل کلان داشته باشد.
به گزارش ای بی اس نیوز، در یادداشت وحید باطنی آمده است: بدون تردید کارآفرینی امروزه به عنوان پدیده ای جدید، نقش موثر و حیاتی در توسعه اقتصادی و صنعتی کشورها دارد. کارآفرینی را باید واقعاً مفهومی فراتر از یک پدیده، یک ابتکار و یک سیاست دانست. کارآفرینی یک فرهنگ جهانی با تعاریف استاندارد و علمی است. فرهنگی فراتر از مرزها و امروزه الگوی اثبات شده توسعه اقتصادی در همه کشورهای جهان است.
در کشور ما در شرایطی که موضوع بیکاری و اشتغال یکی از دغدغه های اصلی کشور و دولت است، چند سالی است که کارآفرینی و حمایت از پویایی اقتصادی بخش خصوصی مورد توجه نهادهای دولتی قرار گرفته است. شرایط خاص کشور به دلیل تحریمهای فلجکننده اقتصادی، محدودیتهای فروش نفت و دسترسی به ارز و کارآفرینان بخش خصوصی، تصمیمگیری برای حمایت از تولید داخلی را در کشور بهوجود آورده است که بار سنگین این رویکرد جدید را متحمل میشوند. تبدیل تهدیدها به فرصت .
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز