به گزارش خبرنگار ایلنا، «هزینه ها دلار است، حقوق ما ریالی است». این صدای بازنشستگان تامین اجتماعی در روز اول اردیبهشت (روز جهانی کار) خطاب به مدیران تامین اجتماعی و اداره کار است. و البته ساده ترین خلاصه درمان شوک های پولی در سال های اخیر را می توان در همین جمله ساده خلاصه کرد.
تاثیر شدید افزایش دلار
از آشفته بازار خودرو تا شوک بازار مسکن، همه چیز ناشی از قیمت بیش از ده برابری دلار طی دو سال گذشته بوده است. ما از بازارهای سرمایه ای عبور می کنیم که مستقیماً تحت تأثیر قیمت دلار هستند. قیمت لوازم خانگی و تعمیرات آن نیز پس از تاثیرات تکانه های ارزی چند برابر شده است. قیمت غذا نیز به طور غیر مستقیم به نرخ ارز بستگی دارد. کود، کود مرغ و حتی بذر وارد می شود و در صورت گران شدن دلار، زنجیره تولید غیرمستقل این هزینه را به ضعیف ترین و آخرین حلقه یعنی مصرف کننده نهایی منتقل می کند. حتی قیمت حمل و نقل و تاکسی نیز تحت تأثیر قیمت دلار است. وقتی از راننده تاکسی می پرسم که چرا به جای نرخ مصوب 14 هزار تومان، 15000 تومان می گیرد، پاسخ می دهد: «می دانید تعویض سرسیلندر، بلبرینگ و حتی روغن موتور چقدر هزینه دارد. از زمانی که دلار گران شده، کاهش قیمت خودرو چند برابر شده است…
زمانی که هزینه ها با افزایش دلار افزایش می یابد، کنترل تورم تنها با کنترل نرخ ارز امکان پذیر است. اما به گفته فرامرز توفیقی (فعال کارگری)، دولت ها خود مسئول اصلی عرضه در بازار ارز هستند و نمی خواهند قیمت ارز به دلیل کمبود نقدینگی یا به عبارت دیگر کسری بودجه کاهش یابد. با شوک درمانی پولی جبران می شود. بنابراین اراده ای در این زمینه وجود ندارد.
افزایش 120 درصدی قیمت دلار در کمتر از دو سال
حداقل دستمزد ماهانه فقط 156 دلار است
احسان سلطانی (کارشناس اقتصادی) در نظرسنجی نشان می دهد که قیمت دلار در کمتر از دو سال 120 درصد افزایش یافته است. او شتاب این نمودار صعودی را ترسیم می کند: «در کمتر از 2 سال پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، قیمت دلار از 23400 تومان در اردیبهشت 1400 با افزایش 120 درصدی به بیش از 50 هزار تومان در اسفند 1300 و فروردین ماه رسید. 1402 افزایش یافت، در حالی که دلار در دولت قبل دچار شوک قیمتی 530 درصدی شد. پس از حذف ارز ترجیحی که منجر به تورم قیمت مواد غذایی شد، دولت سومین شوک قیمتی ارز (پس از شوکهای 2017 و 2019) را آغاز کرد، مشروط بر اینکه معتقد بود حذف ارز ترجیحی منجر به کاهش قیمت میشود. از واحد پول قیمت ارز نیما برای واردات مواد اولیه و واسطه های تولید نیز 80 درصد افزایش داشته و با احتساب افزایش قیمت جهانی کالاها، افزایش قیمت واقعی از 160 درصد محاسبه شده است.
قیمت دلار در ساعات پایانی 21 اردیبهشت با هزار تومان کاهش نسبت به روز گذشته حدود 53 هزار و 200 تومان بود؛ حداقل دستمزد و مزایا تقریباً 8 میلیون و 300 هزار تومان است. بنابراین، حقوق ماهانه کارگران در سال 1402 حدود 156 دلار است. در واقع حقوق و مزایای یک ماهه به 200 دلار هم نمی رسد!
چگونه با «رضایت» از حقوق کار زندگی کنیم؟
حال سوال این است که وقتی “همه هزینه ها به دلار است” چگونه می توان با حقوق ماهیانه 156 دلار زندگی کرد. اگرچه کارگران و مستمری بگیران به مناسبت روز جهانی کارگر این سوال را از دولت و وزیر کار مطرح کردند، اما پاسخ وزیر کار روز بعد در بازدید از کارخانه سایپا این بود: «میتوانیم در صلح و آرامش با حقوق کارگران”! سه روز پیش، در 20 اردیبهشت، وزیر کار در بازدیدی دیگر (از یک شرکت دخانیات) به خبرنگاران گفت که “اصلاح حقوق و دستمزد در حال حاضر در دستور کار نیست” و روز بعد، معاون روابط کار به طور کامل وعده و توافقی را که در شورای عالی برای اصلاح دستمزد بسته بودند زیر پا گذاشت و اعلام کرد «تنها در صورت احیای حقوق کارمندان، حقوق کارگران نیز اعاده میشود». که در جلسات شورای عالی کار به صراحت قول داده اند که «تورم کنترل نمی شود، دستمزدها را اصلاح می کنیم»!
الان یک ماه و نیم از سال می گذرد، وزیر می گوید سخت است، اما می شود با حقوق کارگر زندگی کرد، اما چطور می شود؟ پرویز زعیمی (فعال صنفی و رئیس سابق انجمن صنفی ایران پوپلین رشت) در پاسخ به اظهارات وزیر، گفت: قناعت یعنی چه؟ آیا می توان از پرداخت اجاره خانه با رضایت و یا نرساندن فرزند به بیمارستان در هنگام بیماری خودداری کرد؟ مگر می شود با تاکسی یا اتوبوس به محل کار خود نروید یا بیشتر از آن غذای روی میزها را قطع کنید؟
زعیمی حقوق ماهیانه 156 دلاری را ناکافی و ناعادلانه می داند که بیش از نیمی از ماه را بدون الگوی رضایت راضی نمی کند. وی ادامه می دهد: افزایش 27 درصدی دستمزد کارگران هیچ تناسبی با افزایش 50 درصدی قیمت و تعرفه کالاها در سال جدید ندارد و یک کارگر به سختی می تواند در دورترین نقطه شهر خانه اجاره کند. لطفا آقای وزیر حقوق کارگران ایرانی را با حقوق کارگران مشابه در این کشورهای همسایه مقایسه کنید. در کدام کشور کارگران یک ماه کار می کنند اما 200 دلار حقوق دریافت نمی کنند؟
رضایت یعنی چه؟
وزیر کار در آستانه روز جهانی کارگر، موضوع دستمزد را بالا و پشت تریبون می داند، تنها راه حلی که برای کارگران کشور ارائه می دهد «رضایت» است. اما وقتی اجاره خانه برابر با کل حقوق ماهانه یک کارگر است و هیچ جا کمتر از ۷ یا ۸ میلیون تومان نیست، قناعت یا صرفه جویی یعنی چه؟
گزارش: نسرین هزاره مقدم
خبر از رکنا
اخبار خبرگزاری رکنا