این موضوع در گفتگو با آنا بررسی شد.
به گفته یک کارشناس اقتصادی؛ با توجه به هزینه های بالای طرح تعطیلات دو روزه، می توان گفت حداقل اکنون که در تحریم هستیم و دیگر تجارت خارجی زیادی نداریم، این طرح در اولویت اجرا قرار ندارد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، مدتی است که بحث افزایش مرخصی آخر هفته داغ شده است. به همین دلیل در آذرماه سال گذشته طرحی از سوی دولت به شورای اسلامی ارائه شد. این طرح ابتدا شامل اعلام تعطیلی رسمی در روز پنجشنبه و کاهش ساعت کاری از 44 ساعت به 40 ساعت بود، اما پس از مدتی چکش کاری، زمزمه هایی مبنی بر تلاش برای تعطیلی روز شنبه به جای پنجشنبه به میان آمد.
منابع خبری همچنان از مسکوت ماندن این پروژه در کمیسیون اقتصادی مجلس خبر می دهند و برخی نیز از مقاومت در برابر تعطیلی شنبه ها به دلایل غیراقتصادی خبر می دهند. اما مشکل اصلی چیز دیگری است. علاوه بر تعیین روز پنجشنبه یا شنبه به عنوان روز تعطیل، با علم به این که آثار عملی این تعطیلی در شرکت های دولتی بیشتر نمایان خواهد شد و کارمندان دولتی با یک روز کاری کمتر همچنان حقوق قبلی را دریافت خواهند کرد. به سمت کاهش بیشتر بهره وری در شرکت های دولتی؟
مزیت اقتصادی تعطیلی شنبه کجاست؟
روزمزدی که با اجرای این طرح یک روز کمتر حقوق می گیرد چه سودی دارد؟ همچنین می توان پیش بینی کرد که برخی کارفرمایان خصوصی به بهانه این طرح در هفته یک روز کمتر حقوق می دهند یا از تعطیلی کسب و کار خودداری می کنند. با این حال، آیا این طرح از نظر اقتصادی مفید و قابل اجرا است؟
در همین رابطه مرتضی افگه، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی آنا، اظهار کرد: در این طرح سه موضوع وجود دارد. بحث اول مربوط به انتخاب شنبه یا پنج شنبه، بحث دوم مربوط به اثرات دو روز تعطیلی بر اقتصاد و بحث سوم مربوط به بی عدالتی به نفع این طرح است.
وی ادامه داد: اجرای این طرح با ویژگی های ذکر شده نوعی ظلم به کارگران روزمزد به نظر می رسد. اگر تعطیلات آخر هفته دو روز است، باید ترتیبی دهیم که این تعطیلات برای عموم آزاد باشد. در غیر این صورت شاهد آثار اجتماعی و اقتصادی خواهیم بود.
افکه گفت: همچنین با توجه به اینکه نظام گزینش و انتصاب کارکنان بخش دولتی چندان شایستگی محور نیست و بازدهی پایینی داریم، دو روز مرخصی موجب کاهش بیشتر کارایی می شود. گفتنی است در اکثر کشورهایی که بهره وری کارمندان بالاتر است، دو روز مرخصی داریم، اما در ایران با شرایط حاکم بر سازمان های دولتی، این مرخصی چندان به صرفه نیست.
این کارشناس اقتصادی افزود: در بحث انتخاب پنجشنبه یا شنبه می توان گفت که با توجه به بحث روابط خارجی، شنبه روز بهتری برای تعطیلات است، به همین دلیل ملاک انتخاب بین این دو، ترجیح اقتصادی است. مسائل یا احترام به مسائل دینی.
تعطیلات دو روزه دیگر در اولویت نیست
افکه در تشریح تاثیر تعطیلات دو روزه بر تجارت بین الملل کشور گفت: با توجه به هزینه های بالای این طرح می توان گفت حداقل الان که در تحریم هستیم و تجارت خارجی زیادی نداریم. اجرای طرح تعطیلات دو روزه در اولویت نیست.
وی ادامه داد: با وجود تحریم ها، بازرگانان بخش خصوصی همچنان روابط خود را با سایر کشورها حفظ می کنند و از آنجایی که روز پنجشنبه در کشور تعطیل رسمی است، عملا چهار روز هفته را از دست می دهند. به همین دلیل این بخش این طرح را دنبال می کند. همچنین با توجه به اینکه باید روابط بین المللی داشته باشیم، در صورت افزایش سطح این نوع معاملات در میان مدت یا بلندمدت، ناگزیر به اجرای این طرح خواهیم بود و بدیهی است در فرضیه مذکور، تعطیلی روز شنبه ترجیح داده می شود. پنج شنبه.