رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح تهران با تاکید بر اینکه یکی از بهترین بازپرسان را در این پرونده منصوب کردیم، ادامه داد: از ابتدای تحقیقات تیمی از بهترین افسران تشکیل دادیم. گروه های کارشناسی را شناختیم و آنها زمان بیشتری خواستند و به همین دلیل رسیدگی به این پرونده طولانی شد.
وی افزود: همه همکاران قضایی ما در سازمان قضایی نیروهای مسلح در چارچوب قانون و آیین نامه دادرسی بدون هیچ گونه اغماض تمام تلاش خود را به کار گرفته اند. ما چندین جلسه برگزار کردیم. 20 جلسه برگزار شد. ما با اکثر مجرمان برخورد کرده ایم، اما بخشی دیگر برای تکمیل تحقیقات باز است.
رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح تهران ادامه داد: عده ای غیر از نیروهای نظامی مقصر داریم. افرادی که مصاحبه های متعددی انجام داده اند و ذهن افراد و خانواده ها را آزار داده اند. به این موارد رسیدگی خواهد شد.
افتخاری افزود: در روند سقوط هواپیما چندین خطا وجود داشت اما در بررسی ها به این نتیجه رسیدیم که شبکه پدافند هوایی کشور هیچ نقصی نداشته است. این بدان معنی است که هیچ نقص سیستماتیک وجود ندارد. علت این رویداد عامل انسانی بود که تشخیص اشتباه بود.
وی ادامه داد: به تمامی شکایات قضایی خدمت رسانی خواهیم کرد. چند تن از مسئولان و فرماندهان را بر اساس مستندات و شکایات احضار کردیم. با سهل انگاری آنها توسط مقامات قضایی برخورد شد. فقط 10 نفر درگیر بودند.
رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح تهران ادامه داد: اگر افرادی از تعقیب منع شدند تقصیر آنها نبود. یک سال و نیم مورد بررسی قرار گرفت. در مورد رسیدگی به جرایم (مدنی) دیگران باید گفت که باید با مراجع دولتی برخورد شود و اینها نظامی نیستند.
افتخاری که چرا دو موشک به سمت هواپیما شلیک شد؟ وی گفت: کاربر پس از شلیک موشک اول می بیند که هدف در حال پیشروی است و به نظر او یک موشک برای سقوط کافی نبوده و موشک دوم را شلیک می کند. در داده های خودمان به این نتیجه نرسیدیم که موشک دوم مورد اصابت قرار گرفته است چون خود این سامانه در صورت موفقیت آمیز بودن اصابت به محض شلیک آن را در سامانه موشکی اعلام می کند. جعبه سیاه ما هیچ تاییدی برای شلیک موشک دوم ندارد.
وی ادامه داد: تهاتر شرایط خاصی دارد; اگر فضای کشور می خواهد قرمز شود مسئولان مرتبط با این موضوع اظهار نظر کنند، به این نتیجه نرسیدند که آن شب وضعیت قرمزی بوده و باید این کار را انجام دهند. شبکه یکپارچه دفاع هوایی کشور مسئول این کار بود. لازم نیست این اتفاق بیفتد. اگر آن شخص مراقب و نابخشوده بود، این اتفاق نمی افتاد.
رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح تهران با بیان اینکه رادار قادر به تشخیص هواپیمای مسافربری از موشک نیست گفت: این رادار فقط برای کشف و شناسایی استفاده می شد. شبیه سازی کردیم؛ در شبیه سازی ما که شامل تمام جزئیات بود، ما و قاضی پرونده متوجه شدیم که نمی توان هواپیما یا موشک استفاده کننده از شب را تشخیص داد.
عده ای در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه حکم صادره و تعداد مقصران این حادثه تناسبی بین جرم و حکم وجود ندارد و حکم را ضعیف می دانند، تصریح کرده است: طبق مجازات اسلامی. قانون و قانون مجازاتهای کیفری نیروهای مسلح، اتهامات این افراد به گونهای تفهیم شده است که اتهام متهم ردیف اول قتل عمد و حداکثر مجازات آن سه سال حبس است. اتهام دیگری را برای متهم ردیف اول تحت عنوان ابطال دستور در شرایط آمادگی رزمی در نظر گرفتیم. بنابراین فردی که پشت این سامانه موشکی نشسته قصد شلیک داشته اما قصد کشتن نداشته است.
افتخاری خاطرنشان کرد: در برخی رسانه های معاند عنوان شده است که در اغتشاشات افرادی که علیه امنیت اقدام کردند یا کسی را کشتند یا خیابان را بستند چرا مجازات آنها با حکم این پرونده متفاوت است؟ وی گفت: این فرد (متهم پرونده اوکراین) با هدف تامین امنیت دست به این اقدام زده و اینکه اشتباه تشخیص داده و مرتکب اشتباه شده است باید مجازات شود اما هدفش تامین امنیت بوده است. اما فردی که به خیابان آمده، هدفش برهم زدن امنیت است و مجازاتش متفاوت است و نباید این مسائل را با هم مقایسه کرد.