در پی بحث های اخیر مبنی بر خروج سیمان و فولاد از بورس کالا، انجمن فولادسازان ایران با صدور بیانیه ای در این خصوص تاکید کرد که مشکلی در تامین مصالح آهنی ساخت مسکن وجود ندارد.
به گزارش ای بی اس نیوز، در این بیانیه تاکید شده است که کاهش قیمت تمام شده مسکن در کشور یک رسالت ملی است که بر عهده همه کارمندان، دولتمردان، تولیدکنندگان و سایر اقشار جامعه است. وظیفه صنعت فولاد در این حرکت تامین تامین کافی مواد آهنی لازم برای ساخت مسکن است که به لطف امکان تولید دو برابر نیاز ملی فولاد به خوبی محقق شده است. بنابراین صرف نظر از اینکه دولت یا بخش خصوصی تا چه اندازه تقاضای فولاد برای ساخت مسکن دارند، میتواند از سوی تولیدکنندگان فولاد کشور تامین شود و اتفاقاً نگرانیهای مسئولان در خصوص نهضت ملی مسکن باید به سمت آن معطوف شود. سایر اجزاء به جز مصالح ساختمانی مانند سیمان و فولاد.
چرا عرضه فولاد به بازارهای کالا ضروری است؟
این انجمن به بررسی ضرورت عرضه فولاد در بورس مواد اولیه پرداخت که بر این اساس ضمن تاکید بر اینکه لازم است قبل از ایجاد بورس کالا به کسانی که از عواقب انحراف قیمت آگاه نیستند توضیحاتی ارائه شود. و ندانسته معاملات فولاد را از بورس کالا خارج می کنند و معتقدند باید در راستای کاهش قیمت املاک گام برداشت.
بر اساس اعلام این انجمن، قبل از تأسیس بورس فلزات در سال 1381، شرکتی مانند ذوب آهن اصفهان (بزرگترین تولیدکننده محصولات ساختمانی آن زمان) هر کیلوگرم محصولات فولادی حاصل از استخراج و فرآوری سنگ آهن را به فروش می رساند. و زغال سنگ و حمل به کارخانه و تولید و پرداخت هزینه های تولید. او فقط 2300 ریال بابت دستمزد و حقوق دریافت می کرد. در حالی که سود واسطه از فروش این محصولات در بازار برابر با قیمت فروش کارخانه بود!
این بی عدالتی یا توزیع رانت که نتیجه ای جز تضعیف پایه های مالی کارخانه و تقویت میانجی گری و جستجوی رانت نداشت. وی از مسئولان وزارت معدن، فلزات و تجارت خواست تا با استفاده از روش های رایج دنیا برای مقابله با این بیماری مزمن اقتصادی چاره ای بیندیشند.
با راه اندازی بورس فلزات و عرضه محصولات فولادی در بورس و کشف قیمت در بورس بر اساس منطق عرضه و تقاضا، شاهد دو اتفاق قابل توجه بودیم: اولین اتفاق کاهش تدریجی بود. قیمت در بازار و برای مصرف کننده نهایی و دومین دستاورد لغو رانت و تغییر جهت سرمایه از واسطه ها به کارخانه ها و توانمندسازی آنها در مدیریت اقتصادی کارخانه و اجرای طرح های توسعه بود. با سرعتی غیر قابل مقایسه در گذشته؛ بنابراین ظرفیت تولید فولاد از حدود هشت میلیون تن در سال 1382 به بیش از 45 میلیون تن در سال 1402 رسید.
دستاوردهای عرضه فولاد در بورس کالا
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه بیانیه خود از دستاوردهای عرضه فولاد خبر داد. با توجه به توضیحات فوق، تجربیات و دستاوردهای مثبت عرضه سنگ آهن در بورس کالا به شرح زیر خلاصه و اعلام شد:
– کشف قیمت منصفانه مورد علاقه بازار با مکانیسم عرضه و تقاضا
– کشف قیمت حاشیه بازار و جلوگیری از توزیع رانت های سوداگرانه مخرب و هدایت نقدینگی به سمت تولید.
– تقویت بنیه مالی تولیدکنندگان و افزایش امکان اجرای طرح های توسعه
– تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری و تقویت بازار سرمایه
– حذف واسطه ها و کاهش قیمت برای مصرف کننده نهایی
انجمن فولاد ایران خاطرنشان کرد: پیشنهاد میشود علاوه بر موارد فوق، محاسبات علمی تحلیل حساسیت برای تعیین تأثیر تغییرات قیمت آهن بر قیمت تمام شده مسکن به منظور اصلاح برداشتهای ذهنی و عاطفی از نقش تعیینکننده انجام شود. از آهن فولاد در قیمت املاک
جنبه های مهم عرضه فولاد در بورس کالا
انجمن فوق در بیانیه مطبوعاتی خود اعلام کرد:
با عنایت به موارد فوق و عملکرد روان و مثبت بورس کالا، متاسفانه از سال 1396 و با تشدید تداخل در بورس کالا و تغییر انتظارات دولت در خصوص مواد اولیه بورسی، کشف قیمت شفاف بر اساس عرضه و تقاضا ابزار تنظیم بازار، نه فقط هدف دولت برای تعیین قیمت فولاد بر اساس نرخ ارز ثابت (4200 تومان) محقق نشد. همچنین عملکرد بورس کالا نیز با صدور بخشنامههای غیرکارشناسی و اجباری مختل شد، بهعنوان مثال الزام تمام تولیدکنندگان فولاد حتی تولیدکنندگان کوچک و متوسط به عرضه کالاهای تولیدی در بورس کالا با قیمتهای مقرر.
مجموعه ای از این مشکلات، از جمله اصرار دولت بر عرضه تمام تولیدکنندگان فولاد به بورس مواد اولیه و عدم امکان آن، موجب شده است که پرونده های کیفری در بیش از 162 کارخانه فولاد کشور (بیش از 60 درصد واحدهای تولیدی) باز بماند. به همین دلیل دولت محترم قصد دارد با مواضع سال های اخیر چرخشی 180 درجه ای داشته باشد. ابتدا باید تکلیف این فایل ها را مشخص کنید.
شایان ذکر است که عملاً قیمت در بازار فولاد به قیمت تمام شده و فروش واحدهای کوچک و متوسط بخش خصوصی فولاد بستگی دارد که عمدتاً بر اساس بهره برداری از ضایعات فلزی فعالیت می کنند. بهای تمام شده تولید این واحدها بر اساس مصرف قراضه بیش از قیمت عرضه محصولات در بازارهای مواد اولیه است.
در نهایت انجمن فولادسازان ایران به این نتیجه رسید:
برآوردها نشان می دهد که تقاضای مسکن ملی سالانه کمتر از 10 درصد کل عرضه فولاد کشور است و نیازی به انتشار چنین تولیدات ضدحمایتی نیست. صرفاً یکی از کارخانههای فولاد تیرآهن را که اکثر آنها در اختیار دولت یا تامین اجتماعی در حوزه تامین فولاد و مسکن ملی است، خریداری کنید و با هر مکانیزمی که دولت مناسب بداند، تمامی نیازهای مسکن ملی را تامین کنید.
آمارهای رسمی کشور حاکی از آن است که طی سال های اخیر افزایش قیمت فولاد همواره کمتر از نرخ تورم عمومی کشور بوده و به ویژه طی نیمه اول امسال قیمت میلگرد در بورس کالا نیز کاهش یافته است. بنابراین ادعای عجیب افزایش قیمت فولاد به دلیل عرضه در بورس کالا باعث ایجاد مکانیزم های عرضه غیرقابل پیش بینی می شود که منجر به افزایش اجباری قیمت فولاد.فولاد می شود.
این در حالی است که قیمت فولاد در برخی دوره ها افزایش یافته است، این امر به دلیل افزایش چند برابری قیمت تمام شده نهاده های تولید است، به طوری که قیمت گاز در صنعت فولاد در پنج دوره اخیر بیش از 30 برابر شده است. سال ها. در سال های اخیر قیمت برق بیش از 20 برابر، عوارض دولت بر معادن بیش از 10 برابر شده است، هزینه دستمزد و حقوق بیش از 200 درصد افزایش یافته است.
با توجه به اینکه برای ساخت هر مترمربع مسکن حدود 70 کیلوگرم آهن مصرف می شود و با احتساب قیمت روز میلگردهای آرماتور (کیلویی 25000 تومان)، هزینه فولاد در ساخت مسکن تقریباً 1750 تومان است. بنابراین با فرض حذف سود از تمامی حلقه های زنجیره فولاد به منظور کاهش هزینه ساخت مسکن، این قیمت در نهایت 20 درصد کاهش می یابد که معادل 350 هزار تومان در هر متر مربع است که بسیار ناچیز است.
تجربه موفقیت آمیز همکاری مشترک وزارت مسکن، حراست و فولادسازان در تامین فولاد مورد نیاز پروژه مسکن مهر و ابتکار عمل در آن زمان منجر به کاهش قیمت میلگرد در بازار شده است. به روشی جدید برای تامین فولاد مورد نیاز جنبش ملی مسکن استفاده می شود.
انتهای پیام