به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، سال 1403 سال مساعدی برای فعالان بازار سرمایه محسوب نمی شود چرا که تقریباً در پایان فروردین ماه شاخص کل بورس با افت 300 هزار واحدی از ارتفاع 2 میلیون و 300 هزار واحدی مواجه شد. با افت 13 درصدی به تقریبا 2 میلیون واحد.
متعاقباً اگرچه زمزمه های روی کار آمدن دولت چهاردهم و نظر مثبت فعالان بازار سرمایه نسبت به رویکرد دولت جدید به بورس برای چند روز به طور موقت باعث رشد شاخص کل شد، اما بازار سهام دوباره وارد روند نزولی شد و در مجموع شاخص سهام به محدوده حمایتی نزدیک به 2 میلیون واحد بازگشت.
دلایل سقوط بازار سهام چه بود؟
1- کاهش حاشیه سود شرکت ها: به گفته کارشناسان دلیل اصلی ریزش بورس کاهش حاشیه سود شرکت ها در سال گذشته بوده است که در این زمینه اخیرا رئیس سازمان بورس در گفت وگویی اعلام کرد: طی سال های اخیر قیمت تمام شده بنگاه ها به دلیل تورم افزایش یافته است، اما میزان فروش و درآمد بنگاه ها نشان می دهد که با این سرعت افزایش نداشته است. حاشیه سود شرکت ها در پایان سال 2019 که 34 درصد بود، طبق آخرین محاسبات ما به 13 درصد کاهش یافت.
شایان ذکر است که شکاف دلاری نیما آزاد و افزایش بی رویه هزینه انرژی و تعرفه برق، قطعی گاز و قطعی برق از دیگر عوامل کاهش حاشیه سود شرکت ها بوده است. در طول سالهای گذشته
2- افزایش نرخ بهره: تصمیم گیری در بخش های مختلف بدون در نظر گرفتن اثرات آن بر بازار سرمایه یکی دیگر از دلایلی است که منجر به تشدید رکود بازار در ماه های اخیر شده است، به عنوان مثال زمانی که نرخ سود بانکی توسط بانک مرکزی بیش از 30 درصد افزایش یافته است. کف p تا e باعث کاهش بازار می شود که تأثیراتی بر بازار سرمایه و همچنین تأثیرات بر تأمین مالی بنگاه های اقتصادی و تأثیرات بر سیستم های بانکی دارد.
لازم به ذکر است که این تاثیرات در سال گذشته بر بازار سرمایه شدید بود تا جایی که در مقاطعی نرخ سود بدون ریسک به 36 درصد رسید که منجر به فشار بر عرضه بازار سرمایه و انتقال وجوه به صندوقهای با درآمد ثابت شد. .
نوسانات سرمایه گذاران فردی این بار به بهانه تنش های سیاسی
با روی کار آمدن دولت چهاردهم و نگاه مثبتی که اکثر فعالان بازار مالی نسبت به رویکرد این دولت به بورس دارند، به نظر می رسد وضعیت بورس در دولت چهاردهم نسبت به یک سال گذشته متفاوت است. دلایل رشد پایدار و منطقی این بازار مدت هاست که از بین رفته است. از سوی دیگر افزایش تدریجی نرخ نیما، کاهش نرخ سود به زیر 30 درصد و رسیدن قیمت اکثر سهام به محدوده های حمایتی قوی سه عامل هستند. که اکنون جذابیت بازار سرمایه را نسبت به بازارهای موازی افزایش می دهد.
اما در این شرایط به نظر می رسد عده ای به بهانه تنش های سیاسی و تزریق ترس های بی مورد و متشنج کردن بازار، در شرایطی که بورس به محدوده جذابی رسیده و قیمت پایینی داشته باشد، درصدد نوسان سازی سهامداران خرد هستند. کف پشتیبانی، سهام شرکت های مختلف برای خرید
لازم به ذکر است که بررسی روند بلندمدت بورس به خوبی نشان می دهد که این بازار در بلندمدت همواره بازدهی خوبی را نصیب سهامداران کرده است و تنش ها و التهابات خارج از بازار تنها اثر کوتاه مدتی ندارد. بر روند اصلی بازار اثر می گذارد، بنابراین به نظر می رسد سهامداران خرد در این شرایط باید. صرف نظر از حدس و گمان معامله گران، برای سرمایه گذاری بلندمدت، آنها باید سهام شرکت های بنیادی را نگه دارند تا در آینده بازدهی متناسبی داشته باشند.
absnews+