به گزارش ای بی اس نیوز، جواد اوجی امروز در نشست با فعالان صنعت پتروشیمی اظهار کرد: به دلایل مختلف در سال های اخیر سرمایه گذاری کافی برای تولید گاز صورت نگرفته و به اهداف تعیین شده در برنامه ششم توسعه نرسیده ایم. تقاضای مصرف کننده در تمامی بخش های مصرفی اعم از خانوارها، نیروگاه ها و صنایع به طور مداوم در حال افزایش است و از سوی دیگر هر ساله شاهد کاهش فشار و در نتیجه کاهش تولید گاز در میادین گازی کشور خواهیم بود.
اوجی افزود: در قانون مالی سال 1401 نرخ خوراک پتروشیمی ها به عنوان نرخ صادرات گاز تعیین شده است که ما در شورای هماهنگی اقتصادی و سایر دستگاه های تصمیم گیری سعی در اصلاح آن داریم تا پتروشیمی ها با مشکل مواجه نشوند.
وی خاطرنشان کرد: در این سال ها به دلیل شیوع کرونا و کاهش رشد اقتصادی، سرمایه گذاری قابل توجهی در صنعت گاز صورت نگرفت و جنگ روسیه و اوکراین همراه با این عوامل باعث افزایش ناگهانی در صنعت گاز شد. وی افزود: قیمت جهانی گاز برآوردها از افزایش قیمت گاز نشان می دهد که این وضعیت زمان زیادی خواهد برد و افزایش تولید گاز برای پاسخگویی به تقاضای مصرف کننده کافی نیست و سرمایه گذاری های جدید سال ها طول می کشد تا به نتیجه برسد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از صنایع پتروشیمی در اروپا با این قیمت های انرژی غیراقتصادی هستند و به سمت تعطیلی می روند زیرا چشم انداز قیمت گاز و انرژی در حال کاهش نیست، گفت: بهترین کار در این شرایط سرمایه گذاری برای تکمیل زنجیره ارزش است. و ما نیز از آن سود می بریم. ما تا حد امکان از موضوع حمایت می کنیم.
انتهای پیام
بر اساس اطلاعیه وزارت نفت، برخی از نمایندگان و اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، مرتضی شهمیرزایی (مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی)، هوشنگ فلاحتیان (معاون برنامه ریزی وزیر نفت)، مدیرعامل هلدینگ های بزرگ و شرکت های پتروشیمی و متخصص انجمن ها در این جلسه حضور داشتند.
حوزه های سرمایه گذاری پتروشیمی؛ توسعه میدان، ذخیره سازی گاز و ساخت LNG
وزیر نفت ورود صنعت بالادستی پتروشیمی به صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش را مورد تاکید قرار داد و از حمایت حداکثری وزارت نفت از سرمایه گذاران در این بخش خبر داد.
اوجی ادامه داد: علاوه بر این، شرکت های پتروشیمی می توانند در ساخت واحدهای ذخیره سازی LNG و گاز سرمایه گذاری کنند و LNG را در فصل گرما ذخیره و در فصل سرما از آن استفاده کنند. سرمایه گذاری در جمع آوری گازهای فلر و استفاده از آنها به عنوان خوراک، مشابه آنچه در هلدینگ خلیج فارس انجام شد، یکی دیگر از حوزه های سرمایه گذاری پتروشیمی است.
وی با بیان اینکه منابع عظیمی را که از صنعت پتروشیمی به دست می آوریم باید در این صنعت سرمایه گذاری کنیم، گفت: در واقع شرکت های پتروشیمی می توانند برای توسعه میادین و تولید گاز سرمایه گذاری کنند مانند کاری که با برخی صنعتی انجام داده ایم. عملیات محصول برای استفاده
وزیر نفت با تاکید بر اینکه مصمم به ساخت شهرها و پارک های پتروشیمی در پایین دست برای تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی هستیم، گفت: نرخ بازگشت سرمایه در این صنعت بسیار بالاست. این سوال مهم وجود دارد که چرا وارد زنجیره ارزش متانول و PP نشدید؟
اوجی با بیان اینکه دسترسی به خوراک، بازار، میزان پایین سرمایه گذاری و نرخ بازدهی بالا بهترین مبنای برای تکمیل و توسعه زنجیره ارزش است، تصریح کرد: سرمایه گذاری در این بخش ریسک پایین و بازدهی بالایی دارد.
چرا باید 70 درصد پتروشیمی ها به صورت خام و نیمه خام صادر شود؟
وی تاکید کرد: صنعت پتروشیمی باید وارد زنجیره پایین دستی شود تا هم از حمایت های چتر حمایتی وزارت نفت و هم از تخفیف خوراک مصوب شورای اسلامی بهره مند شود.
با تاکید بر اینکه در ایران به دلیل عدم تعادل گاز در فصل سرما نیاز به سرمایه گذاری های کلان است و اگر در این بخش سرمایه گذاری نکنیم با مشکل مواجه خواهیم شد، گفت: در طول این دهه ها فقط سرمایه گذاری خواهیم کرد. در بخش بالادستی صنعت پتروشیمی تولید و صادرات مواد خام و نیمه خام در این شرایط به صرفه نیست. چرا باید 70 درصد پتروشیمی ها به صورت خام و نیمه خام صادر شود و تنها 30 درصد در داخل کشور وارد زنجیره ارزش شود؟ ما اصرار داریم که این نسبت باید معکوس شود.
وزیر نفت همچنین بر سرمایه گذاری در مخازن زیرزمینی گاز برای ذخیره سازی گاز و بهره مندی از آن در فصول سرد سال تاکید کرد و گفت: پیش از آن فاز اول مخازن شوریجه و سراجه در شرکت ملی گاز تکمیل شده است. اکنون فاز دوم را نیز آغاز کرده ایم، پتروشیمی ها نیز می توانند در این بخش سرمایه گذاری کنند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز