12:17 – 8 سپتامبر 1403 ق
کامران ندیری، کارشناس اقتصادی و عضو پژوهشکده تحقیقات پولی و بانکی با اشاره به تخلف و دخالت برخی دلالان در بازار پول و صدور کارت های بانکی متصل به شبکه شتاب با هدف پرداخت سود روزشمار بیشتر گفت: بانک مرکزی اعلام کرد: وقتی بانک مرکزی چنین امکانی را در اختیار شرکتهای کارگزاری قرار میدهد، هیچ اقدامی که در بازار پول دخالت کند و بر سیاستهای پولی بانک مرکزی تأثیر منفی بگذارد، قطعاً ارائه نمیشود تخلف است، بنابراین بانک مرکزی نباید این گونه فعالیت ها و تخلفات مشتریان را تحمل کند.
وی در این خصوص گفت: صدور کارت های متصل به شبکه حذف و اعطای سود روزشمار بالاتر از نرخ مصوب بانک مرکزی توسط برخی دلالان بی سابقه نیست، یعنی رفتار عجیبی رخ داده است زیرا دلالی این گونه نیست. . بانکی است که کارت بانکی و سود روزشمار می دهد و این سود بیشتر از نرخ مصوب بانک مرکزی است. کارگزاران ممکن است به نام خود در بانک یا موسسه اعتباری حساب باز کرده باشند، اما این به این معنا نیست که اجازه دارند کارت را به دیگران عرضه کنند و سود روزانه بیشتری به آنها بپردازند.
النداری معتقد است: بانک مرکزی در بخشنامه ای خطاب به مدیران عامل بانک ها اعلام کرد که ارائه خدمات مالی توسط شرکت های کارگزاری به مشتریان با استفاده از زیرساخت های شبکه بانکی در قالب کارت های متصل به شبکه شتاب یا هر یک از آنها. تا زمانی که مقررات حاکم بر آن تدوین و ابلاغ نشود، طرح و محصول دیگر بسیار صحیح است. کسانی که مرتکب چنین تخلفاتی شده اند باید جریمه شوند.
وی بیان کرد: از دیدگاه ما بازار پول بازاری است که در آن اوراق کوتاه مدت خرید و فروش می شود. یعنی مختص بانک ها نیست اما این رویه در ایران رایج نیست. در کشورهای دیگر، شرکت ها و شرکت های کارگزاری می توانند اوراق کوتاه مدت منتشر کنند، خرید و فروش کنند، اما خرید و فروش اوراقی که کمتر از یک سال از عمر آنها می گذرد را منع نمی کنند، زیرا به آنها ابزار بازار پول می گویند.
وی افزود: بازار پول به بازاری اطلاق می شود که در آن اوراق یا دارایی های کوتاه مدت خریداری می شود. بانک ها چون سپرده های کوتاه مدت باز می کنند و مردم هم این سپرده ها را قبول می کنند، بنابراین بازار اصلی پول در ایران نزد بانک ها است، اما منعی برای شرکت ها و دولت برای انتشار اوراق کمتر از یکسال وجود ندارد، البته نه سپرده گذاری. اوراق قرضه؛ بنابراین این ابزار نه تنها در اختیار بانک هاست، بلکه این اقدام در ایران آغاز نشده است، بنابراین سایر بخش ها نباید سودی بالاتر از نرخ هدف بانک مرکزی ارائه دهند. کارگزارانی که مرتکب چنین تخلفی شده بودند، به این بهانه که بازار سهام در رقابت برای پرداخت سود نه قصور کرده و نه ضرر کرده است، دست به چنین تخلفی زدند. در حالی که انتظار غیرمنطقی است و دلالان نباید مرتکب چنین تخلفی شوند.
این استاد اقتصاد تاکید کرد: بخش های مختلف با توجه به ریسک های قیمتی می توانند بازدهی بیشتری داشته باشند اما در همه جای دنیا نرخ سود مرجع را بانک مرکزی بر اساس شرایط کلان اقتصادی تعیین می کند. علاوه بر این، شرایط کلان اقتصادی با شرایط بازار سهام یکسان نیست. بلکه نرخ تورم و رکود اقتصادی است.
وی در توضیح بیشتر در این باره گفت: موضوع مهم این است که پس از سقوط بورس، اساساً بورس ها به دنبال مقصر می گردند، در حالی که معمولا دیواری کوتاه تر از دیوار بانک مرکزی پیدا نمی کنند. این اقدام ممکن است ناشی از انفعال سال های گذشته بانک مرکزی باشد که نتوانسته به درستی از مواضع خود دفاع کند.
این استاد اقتصاد و کارشناس بانکی معتقد است: در کشورهای غربی که نرخ تورم تک رقمی و بسیار پایینی دارند، با افزایش نرخ تورم، بانک مرکزی نرخ سود را افزایش می دهد در حالی که هیچ نهاد یا فردی توانایی افزایش نرخ سود را ندارد. . برای اعتراض به بانک مرکزی، حتی اگر اعتراضی هم باشد، بانک مرکزی بدون توجه به وظیفه خود عمل می کند، زیرا بانک مرکزی سیاست گذار کلان است و منافع بخش های مختلف را در نظر می گیرد. بخش خاصی مانند بورس نیست، بنابراین موضع بانک مرکزی در مورد تخلف برخی کارگزاران درست بود.
وی در این خصوص خاطرنشان کرد: کسانی که از افزایش نرخ سود بانک مرکزی در سال گذشته گلایه دارند، توجه نکرده اند که رایج ترین اقدام بانک مرکزی در کل دنیا در زمان افزایش تورم، افزایش نرخ سود مرجع است. بنابراین نباید انتظار داشت که بانک مرکزی بر منافع مردم تمرکز کند.
منبع: رادار اقتصادی