به گزارش ای بی اس نیوز، پایگاه تحلیلی نوین دیپلماسی در یادداشتی درباره روابط عربستان سعودی و ایران نوشت: چرا این دو کشور به دنبال عادی سازی روابط خود هستند؟ در مقطعی محمد بن سلمان گفت که امکان مذاکره با ایران وجود نخواهد داشت. رهبر ایران، بن سلمان، هیتلر جدید نیز خوانده می شد. اما در سیاست یا سیاست خارجی دشمن دائمی وجود ندارد. این دلیلی است که ایران و عربستان سعودی را به پای میز مذاکره کشانده است. ولیعهد سعودی محمد بن سلمان قبلا از مذاکره با ایران امتناع می کرد، اما اکنون می گوید ایران همسایه ما است، همه ما خواهان روابط خوب و استثنایی با ایران هستیم.
دیپلماسی مدرن ادامه می دهد: عربستان سعودی متوجه شده است که روابطش با متحدان غربی اش موقتی است. آنها باید با ایران کنار بیایند. ایالات متحده به نمایندگی از عربستان سعودی به نبرد با ایران برنخواهد گشت. به همین دلیل منطقی است که عربستان و ایران اختلافات ایدئولوژیک و منافع و گرایش های مختلف را به میز مذاکره بیاورند. عربستان سعودی به چند دلیل پای میز مذاکره با ایران نشسته است. دلیل اول این است که عربستان سعودی می خواهد وابستگی خود به نفت را کاهش دهد. بن سلمان چشم انداز 2030 را ارائه کرد. برای اجرای چشم انداز 2030 و خروج از اقتصاد وابسته به نفت باید با همسایگان خود روابط خوبی داشته باشیم. به گفته بن سلمان، دستیابی به چنین اهدافی بدون ثبات منطقه ممکن نیست.
این پایگاه تحلیلی می افزاید: عربستان می خواهد از جنگ های نیابتی با ایران در عراق، سوریه، یمن و لبنان عقب نشینی کند تا به ثبات منطقه ای مطلوب دست یابد. یمن به مشکل آزاردهنده ای برای عربستان تبدیل شده است. سعودی ها نه می توانند از این جنگ خارج شوند و نه می توانند به هدف مورد نظر خود برسند. اگر عربستان می خواهد از جنگ یمن خارج شود، باید روابط خود را با ایران عادی کند. بدون توافق دوجانبه با ایران، عربستان سعودی قادر به پایان دادن به این جنگ نخواهد بود. از این رو عربستان می خواهد با بهبود روابط با ایران، با انعقاد پیمان صلح با حوثی ها به جنگ یمن پایان دهد.
در این یادداشت آمده است: «حملات پهپادی همچنین میتواند ریاض را به پای میز مذاکره بکشاند و بر شرکت نفت دولتی آرامکو عربستان تأثیر بگذارد». زیرا پس از حملات به آرامکو، عرضه نفت آرامکو به نصف کاهش یافت. سعودی ها نمی خواهند آرامکو دوباره مورد حمله قرار گیرد. علاوه بر این، با توجه به اینکه دولت بایدن دیگر کنترلی بر خاورمیانه ندارد، عاقلانه است که به نفع خود روابط با ایران را بهبود بخشد.
در یادداشت دیپلماسی مدرن نیز آمده است: ایران در صورت بهبود روابط با عربستان بیشترین سود را خواهد برد. اقتصاد ایران به دلیل تحریم های آمریکا دچار آشفتگی شده است. از آنجایی که عربستان بزرگترین و قدرتمندترین اقتصاد خاورمیانه است، در صورت عادی سازی روابط دو کشور، بهره مندی از منافع سیاسی و اقتصادی برای ایران امکان پذیر خواهد بود.
این پایگاه تحلیلی اعلام کرد: با عادی سازی روابط عربستان سعودی با ایران، متحدان عربستان سعودی نیز روابط با ایران را بهبود خواهند بخشید. در نتیجه روابط سیاسی و تجاری ایران با همه متحدان عربستان بهبود خواهد یافت. این به ایران فرصتی می دهد تا اقتصاد خود را متحول کند. توسعه روابط ایران با عربستان سعودی نیز پیام مثبتی برای دولت بایدن خواهد داشت. همچنین می تواند به آغاز مجدد توافق هسته ای و لغو تحریم ها علیه ایران منجر شود.
یادداشت دیپلماسی مدرن می افزاید: «دلیل دیگر این است که وقتی عربستان روابط خود را با ایران عادی کند، قدرت ایران در خاورمیانه به رسمیت شناخته می شود. پیامی که خواهد رسید این است که با نادیده گرفتن ایران نمی توان تغییری در خاورمیانه ایجاد کرد. روابط ایران و عربستان سعودی باید عادی شود تا صلح و ثبات در خاورمیانه برقرار شود.
انتهای پیام/
یک سایت تحلیلی به بررسی دلیل تمایل عربستان سعودی به بهبود روابط با ایران پرداخته است.