اگرچه دولت بایدن معافیتهای تحریمی ایران را در رابطه با فعالیتهای هستهای مشترک با روسیه تمدید نکرده است، اما مشخص نیست که آیا این اقدام با هدف تحت فشار قرار دادن ایران برای پیشبرد فعالیتهای هستهای خود است یا فشار بر روسیه در چارچوب جنگ در اوکراین .
به گزارش ای بی اس نیوز، روزنامه واشنگتن فری بیکن بامداد شنبه گزارش داد که دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا معافیت از تحریم ها برای همکاری هسته ای جمهوری اسلامی ایران و روسیه را برای سال جاری «تمدید» نکرده است، اما وی تعهد نکرده است. برای اعمال تحریم ها دیگر مخالف این همکاری ها نیست.
آخرین بررسی دوسالانه معافیت های تحریمی ایران در آگوست 2023 انجام شد و به نظر می رسد که این معافیت ها از اوایل سال 2024 منقضی شده است.
عدم تمدید معافیت های هسته ای ایران با همکاری روسیه در حالی است که طی دو سال گذشته مقامات ایران با روسیه برای توسعه سه راکتور جدید، 2 راکتور در نیروگاه اتمی بوشهر و تکمیل فاز اول هسته ای دارکوین همکاری کرده اند. نیروگاه.
تاریخچه معافیت ها
بر اساس متن برجام، کشورهای امضاکننده این توافقنامه متعهد شدند در زمینه همکاری های صلح آمیز هسته ای در پروژه های راکتور تحقیقاتی اراک و تاسیسات فردو، راکتور تحقیقاتی تهران، نیروگاه اتمی بوشهر با ایران همکاری کنند. اما با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» و خروج یکجانبه آمریکا، این معافیت ها از برجام در اردیبهشت 1399 در چارچوب طرح «فشار حداکثری» این دولت لغو شد. پس از اینکه بایدن در سال 2020 توانست وارد کاخ سفید شود، این معافیت ها دوباره اعطا شد. این معافیت ها مربوط به پروژه هایی است که ایران قرار بود با کشورهای عضو برجام به ویژه چین و روسیه انجام دهد.
برخی کارشناسان معتقدند که ایالات متحده معافیت های هسته ای روسیه را تمدید نکرده است، زیرا این دو کشور با بحران اوکراین دست و پنجه نرم می کنند، اما ایالات متحده برنامه هایی را برای اعمال تحریم ها علیه همکاری های هسته ای روسیه و ایران در صورت ادامه روابط اعلام کرده است. این در این حوزه وجود ندارد، مشخص نیست و قابل بحث است. این اقدام دولت بایدن در حالی صورت می گیرد که قانونگذاران آمریکایی از طرح ایران برای توسعه پروژه های هسته ای خود انتقاد می کنند و جمهوری خواهان نیز معتقدند که با عدم اعمال تحریم ها علیه همکاری های هسته ای روسیه و ایران، کاخ سفید عملا درهای خود را بسته است. به این همکاری ها نگاه می کند.
![چرا آمریکا معافیت تحریم ها را برای همکاری هسته ای ایران و روسیه تمدید نکرده است؟](https://cdn.isna.ir/d/2024/04/13/0/62990933.png?ts=1713016171694)
نیروگاه بوشهر
آخرین وضعیت نیروگاه اتمی بوشهر
نیروگاه اتمی بوشهر در مرحله اول حتی در دوره اوباما از تحریم های آمریکا مستثنی شد و پس از آن با وجود تحریم های حداکثری و حتی اقدامات لازم برای انعقاد قرارداد و شروع طراحی و اجرای آن در دولت ترامپ به فعالیت خود ادامه داد. فاز ساخت و ساز. دوم و سوم تمام شد. آنچه در اواخر دولت دوازدهم روند کار این پروژه را کند کرد مشکلات عدیده ای بود که در حین واگذاری بانک به وجود آمد که در دولت سیزدهم با کمک های فراوان برطرف شد و هم اکنون دو پروژه در حال پیشرفت است. روشی مطلوب مقررات.
عملیات اجرایی 2 واحد 1057 مگاواتی در حال انجام است و در سال 1402 این پروژه ها با سرعت بسیار خوبی دنبال شد. امروز بیش از 3 هزار نفر در زمینه تدارکات ساخت واحدهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر فعالیت می کنند و دائماً عملیات اجرایی را رصد و انجام می دهند. در سال 1402 ایران در زمینه ساخت راکتور دوم پیشرفت چشمگیری داشت، به طوری که دیوارهای ساختمان این راکتور تا سطح صفر به پایان رسید، سقف تراز صفر ساخته شد و عملیات دیوارهای تا ارتفاع انجام شد. 5.4 متر در حال حاضر در حال انجام است. همچنین بخش قابل توجهی از آرماتوربندی دیوار محیطی و داخلی واحد دوم انجام شده و عملیات بتن ریزی این قطعه نیز در حال انجام است. همچنین عملیات اجرایی ساختمان جانبی واحد راکتور دوم رصد شد.
راه اندازی ساختمان راکتور واحد سوم نیز اجرایی شده و طی ماه های آینده با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و همتای روسی وی، اولین بتن ریزی این واحد آغاز خواهد شد. اتفاق بسیار مهمی در طرح احداث واحدهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر.
سایر نیروگاه ها
بر اساس برنامه ایران برای تامین بخش قابل توجهی از برق کشور از سبد انرژی هسته ای خود، علاوه بر نیروگاه اتمی بوشهر، ایران در نظر دارد در نقاط دیگر به ویژه در خوزستان نیروگاه هسته ای بسازد. نیروگاه کارون (دارخوین) یکی از این پروژه هاست که ساخت آن پس از حدود 50 سال بهره برداری در سال 1401 آغاز شد و در پایان سال 1402 شاهد اولین مرحله حفاری این نیروگاه 300 مگاواتی بودیم.
نیروگاه اتمی آب سبک تحت فشار (REP) کارون با ظرفیت تولید 300 مگاوات برق در زمینی به مساحت تقریبی 50 هکتار در مجاورت رودخانه کارون در حوالی شهر دارخوین احداث می شود. در شهرستان شادگان واقع در استان خوزستان. نیروگاه های آب سبک تحت فشار رایج ترین نیروگاه های هسته ای در جهان هستند که از آب سبک به عنوان خنک کننده و کندکننده استفاده می کنند و سوخت این نوع راکتورها اکسید اورانیوم غنی شده با حدود 4 درصد است. ظرفیت بلند مدت پیش بینی شده برای این سایت تقریباً 2000 مگاوات است.
به گفته «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی، عملیات بتن ریزی این نیروگاه باید در سال 1403 انجام شود.
زمان تقریبی اجرای این طرح باید با استفاده از توانمندی های ملی کشور در حوزه های طراحی، تامین تجهیزات و ساخت نیروگاه های هسته ای تا حد امکان اجرا و به بهره برداری برسد. برآورد مالی برای اجرای این پروژه تقریباً 2 میلیارد دلار است.
از دیگر پروژه های ایران در زمینه ساخت نیروگاه اتمی می توان به ابرپروژه نیروگاه اتمی ایران هرمز با سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری اشاره کرد که ساخت آن در سال 1402 آغاز شد. پروژه نیروگاه هسته ای ایران -اورمز با ظرفیت پنج هزار مگاوات (چهار نیروگاه 1250 مگاواتی) در شهرستان سیریک واقع شده و مطابق با اجرای طرح توسعه سواحل مکران است.
![چرا آمریکا معافیت تحریم ها را برای همکاری هسته ای ایران و روسیه تمدید نکرده است؟](https://cdn.isna.ir/d/2024/02/15/3/62922867.jpg?ts=1707998106969)
آغاز عملیات عمرانی ایران هرمز
فردو
سایت فردو یکی از پروژه های دیگر ایران بود که شامل معافیت های هسته ای بر اساس برجام بود. در این سایت چندین پروژه غیر از غنی سازی اورانیوم اجرا شده است که از آن جمله می توان به مرکز ملی خلاء، مرکز کنترل و استانداردسازی مواد و مرکز تولید ایزوتوپ پایدار اشاره کرد. تغییر کاربری سایت فردو به تولید ایزوتوپ های پایدار یکی از طرح های اجرا شده در چارچوب برجام است و روسیه مسئول اجرای این طرح بود.
گفتنی است، تعمیرات اساسی رآکتور اراک و تامین سوخت رآکتور تهران از دیگر بخشهایی بود که شامل معافیتهای هستهای در چارچوب برجام بود. روابط با پروژه تعمیرات اساسی راکتور اراک تنها زمانی پیشرفت چشمگیری داشت که ایران پیشرفت چشمگیری داشت. مسئولان دولت سیزدهم اعلام کردند که اقداماتی را برای تکمیل این راکتور با انرژی داخلی آغاز کرده اند.
![چرا آمریکا معافیت تحریم ها را برای همکاری هسته ای ایران و روسیه تمدید نکرده است؟](https://cdn.isna.ir/d/2024/04/13/3/62990947.jpg?ts=1713017377194)
در حاشیه نشست دیپلمات های ارشد روسیه و آمریکا در سوئیس
هدف آمریکا تمدید معافیت از تحریم ها نیست
به گزارش ای بی اس نیوز، همکاری های هسته ای روسیه و ایران که مهم ترین آن بازسازی و تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر و تامین سوخت این نیروگاه است، همواره از سوی آمریکا و قطعنامه های سازمان ملل منتفی بوده است. شورای امنیت. حتی زمانی که ترامپ خصمانهترین سیاستها و فشارها را علیه ایران اعمال میکرد، این نیروگاه و اقدامات مرتبط با آن از تحریمها و تهدیدها مستثنی بودند.
با این حال، روابط روسیه و ایالات متحده در طول دو دهه گذشته هرگز به اندازه ای که در سایه جنگ اوکراین در دو سال گذشته و امتناع از تمدید معافیت هسته ای در چارچوب همکاری روسیه بوده است، پرتنش نبوده است. . با ایران یکی دیگر از ابزارهای فشار این کشور بر مسکو است. در عین حال، شایان ذکر است که آمریکا اعلام کرده است که معافیت را تمدید نخواهد کرد، اما همکاری روسیه با ایران را تحریم نخواهد کرد.
مشخص نیست که آیا این اقدام آمریکا با هدف اعمال محدودیت بر ایران بوده است یا روسیه. همزمان با هدف قرار دادن همکاری های هسته ای ایران و روسیه، دولت بایدن تلاش می کند تا به تدریج فعالیت های هسته ای ایران به ویژه در زمینه ساخت نیروگاه های هسته ای را که روسیه مستقیماً در برخی حوزه ها مشارکت دارد و ایران از آن منتفع می شود، حذف کند. کمک های کشور در مناطق دیگر محدود خواهد شد.
انتهای پیام