چرا آمریکا سیاست تعیین ضرب الاجل را متوقف نمی کند؟
با وجود تبادل طرحها و ایدههای مختلف در این مدت، جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات، اخیراً طرحی را به طرفهای ایرانی و آمریکایی ارائه کرد که هر دو طرف به نحوی با آن موافقت کردند.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در آخرین اظهارات خود در خصوص پادمان ها و مسائل فنی باقیمانده بین ایران و آژانس گفت: در مورد مسائل فنی بحث هایی صورت گرفته است و یک سری سؤالات اضافی وجود دارد که مهمترین آنها که سؤال از اسناد و مکان های ادعایی است که باز هم باید با همان ترکیب و با همان شرایط دوره قبل که تعطیل شد بسته شود. باز گذاشتن این پرونده ها به معنای تکرار حرکت ویرانگر آنها (غرب) است.
دولت آمریکا بهعنوان بنیانگذار شرایط کنونی برجام، از عقبنشینی از توافق و اجرای تعهدات آن خودداری کرده است و متأسفانه در یک سال و نیم گذشته برای نشان دادن اینکه نمیخواهد ادامه یابد. اقدام رئیس جمهور سابق این کشور که به شدت از او انتقاد کرد، تلاش قابل قبولی نکرد، برعکس، بر ادامه روند قبلی و گسترش فشارها و تهدیدها و تلاش برای مقصر دانستن ایران در شرایط کنونی اصرار داشت. و عدم توافق برای بازگشت به برجام. در این میان افکار عمومی و کارشناسان بی طرف به خوبی می دانند که چه کسی مسئول وضعیت کنونی است.
در این پیش نویس، بورل از طرف های شرکت کننده در مذاکرات خواسته بود که این پیش نویس را بپذیرند تا از «بحران خطرناک» جلوگیری شود.
ایران معتقد است که باید در سه حوزه فوق اطمینان و تضمین لازم را کسب کند. همانطور که طبق برجام، قبل از توافق و اجرای آن، نگرانیها و نگرانیهایی وجود داشت و طرفهای مقابل برای رفع نگرانیهای ایران گام برداشتند، در این مرحله نیز باید قبل از هرگونه توافقی، مشکلات و ابهامات ایران برطرف شود. به عبارت دیگر، تا زمانی که همه چیز توافق شود، هیچ چیز توافقی نیست. بنابراین، ایران هیچ خواسته ای فراتر از برجام ندارد و صرفاً می خواهد با اطمینان لازم و در نظر گرفتن همه ابعاد متعادل، به توافق 2015 بازگردد.
به گزارش ای بی اس نیوز، مذاکرات ایران و 1+4 با حضور معاون هماهنگ کننده مذاکرات از روز پنجشنبه 22 مردادماه با دیدارهای دوجانبه هیئت های ایران و روسیه و ایران و نماینده اتحادیه اروپا آغاز شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، اگرچه مذاکرات سیاسی و فنی ایران و 1+4 با آمریکا از اواخر اسفند 1300 متوقف شده است، اما در این مدت رایزنی ها و تماس ها در سطوح مختلف معاونان وزیر، وزرای امور خارجه ادامه داشته است. امور و سران کشورها اما بازگشت هیات های مذاکره کننده به وین و از سرگیری مستقیم مذاکرات، بار دیگر این روزنه امید را برای نزدیک شدن هرچه بیشتر ایده ها و پیشنهادات طرفین به ویژه ایران و آمریکا ایجاد کرده است.
ایران بارها تاکید کرده است که با توجه به تجربه مخرب و یکجانبه خروج آمریکا از برجام، برای بازگشت به این توافق، باید تضمینها و ضمانتهای کافی از نظر قطعیت حقوقی و سیاسی از آمریکا دریافت کند. شرایط، در غیر این صورت به برجام باز خواهد گشت هیچ توجیه سیاسی و اقتصادی برای ایران وجود ندارد.
در مقاله ای که در فایننشال تایمز منتشر شد، او نوشت که این پروژه “ایده آل نیست” اما بهترین ایده و بهترین طرح ممکن است.
از نکات مهم روز دوم مذاکرات وین، حضور کارشناسان هسته ای و فنی ایران و اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ بود. ایران اصرار دارد که همانطور که در توافقنامه 2015 اتفاق افتاد، پرونده باقیمانده مسائل پادمانی بین ایران و آژانس باید همزمان بسته شود.
سالها تحریمها به عنوان «شمشیر داموکلس» علیه ایران اعمال نشد و به ابزاری علیه خود تبدیل شد. بنابراین آمریکا و سه کشور اروپایی به چیزی بیش از تعیین ضرب الاجل برای دستیابی به توافق یا تهدید به تحریم نیاز دارند و از آنجایی که این ابزارها دیگر پاسخگوی ایران نیستند، بهتر است به جای ایجاد ترس و تهدید، مسئولیت پذیرتر و فعال تر باشند. تر در مذاکرات شرکت می کند و به ادعاهای مشروع تحت برجام ایران پاسخ مثبت می دهد.
انتهای پیام
پس از پنج ماه، مذاکرات برای احیای برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزرای خارجه ایران و 1+4 با هیئت آمریکایی در وین از سر گرفته شد. “محدودیت زمانی” ؛ سیاستی که پیش از این بارها توسط تیم های مذاکره کننده دولت های گذشته در این کشور و همچنین کشورهای اروپایی انجام شده و پاسخی جز مقاومت بیشتر ایران نداشته است.
وی گفت: پایان دادن به این ادعاها به معنای داشتن اراده مثبت است، بنابراین باید بهانه های واهی را کنار بگذارند و به حقوق مردم ایران لطمه نزنند.
روز جمعه اما مذاکرات کارشناسی در سطح هسته ای-فنی انجام شد و از دیدار رئیس تیم مذاکره کننده ایرانی با انریکه مورا، معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبری نشد.
ایران به طور کلی مخالفت خود را با طرح مذکور اعلام کرده اما تاکنون به صورت رسمی با آن مخالفت نکرده و حتی مذاکره در سطح معاونان وزیر خارجه را نیز پذیرفته است. در عین حال، گفته میشود که طرح مذکور از منظر ایران در زمینه رفع تحریمها، ارائه تدابیر کافی و همچنین اعلام به آژانس بینالمللی انرژی برای بستن پرونده تضمین مربوط به اختلافات تهران و آژانس دارای ایراداتی است. .
حضور هیأت ها در وین از آنجایی قابل توجه است که همه طرف ها در مارس گذشته اعلام کردند که دیگر بحث های کارشناسی و فنی تمام شده است و فقط چند موضوع بین ایران و آمریکا باقی مانده است که باید حل شود، ابتدا بین این دو کشور حل شود. سپس به وین بروید، آنها برنخواهند گشت، مگر اینکه توافقی در دسترس باشد. بنابراین باید دید که آیا ایران و آمریکا می توانند برای حل اختلافات به راه حل قابل قبولی برسند.
تا این مرحله از مذاکرات، مذاکرات بین تیم های مذاکره کننده ایران و آمریکا با هماهنگی و میانجیگری نماینده اتحادیه اروپا انجام شده است. هنوز خبری از حضور نمایندگان سه کشور اروپایی و چین در مذاکرات نیست و تنها نماینده روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور جداگانه با انریکه مورا و علی باقری دیدار دوجانبه داشته است.