16:56 – 19 مهر 1403
دهقان دهنوی رئیس سازمان توسعه تجارت در برنامه میز اقتصادی توسعه تجارت با کشورهای جهان را یکی از اهداف ما عنوان کرد و گفت: نقش دولت باید تسهیل صادرات باشد و هیچ تسهیلگری از سوی دولت نمی تواند باشد. برای تجارت بهتر کار کنید
وی افزود: خدمات فنی و مهندسی پتانسیل بالایی برای صادرات به اوراسیا دارد به طوری که بخش بزرگی از صادرات کشور می تواند در حوزه خدمات فنی و مهندسی به کشورهای اوراسیا باشد.
دهقان دهناویی گفت: زمانی وارد یک رابطه تجاری می شویم که تولید کالاهای خود را در سطح جهانی افزایش دهیم و رقابت پذیری آنها را توسعه دهیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: تا کی لوازم خانگی وارد نمی کنیم؟ صنعت لوازم خانگی کشور باید پتانسیل صادراتی داشته باشد در چهار سال گذشته تجارت ما با اوراسیا چهار برابر شده است و این به دلیل کاهش تعرفه ها بوده است .
دهقان دهناویی تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در تجارت بازرگانی ما وجود دارد، مقررات و استانداردهای کشورهای ثالث است، یعنی باید استانداردهای خود را افزایش دهیم و بر اساس کشورهای هدف پیش برویم.
وی بیان کرد: در مجموع صادرکنندگان ما در امر صادرات دخیل هستند بنابراین بی ثباتی در قوانین صادرات و تصمیمات شبانه صادرکنندگان را با مشکل و چالش مواجه کرده است و باید قانون صادرات را در کشور تسهیل کنیم زیرا دست و پا را محدود می کند. از صادرکنندگان
دهقان دهنوی گفت: در صورت برقراری روابط آزاد تجاری بین ایران و اوراسیا 87 درصد از تعرفه های گمرکی کالا حذف می شود و با حذف تعرفه ها رقابت جدیدی شکل می گیرد و در واقع تجارت آزاد با کشورهای عضو است. ایجاد اتحادیه اقتصادی اوراسیا تمرینی برای ورود به تجارت آزاد با سایر کشورها است.
دهقان دهنوی گفت: حمایت های مصنوعی، بستن درها و اعمال عوارض گمرکی راه حلی برای توسعه بلندمدت تجارت کشور نیست.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: امسال از سازمان برنامه و بودجه می خواهیم عدد خوبی را برای رقم صادرات در نظر بگیرد.
دهقان دهنوی افزود: در کشورهای هدف در حال ساخت مراکز تجاری هستیم که مجوزهای لازم اعم از خدمات بانکی، مقررات گمرکی، برپایی نمایشگاه و … را برای بازرگانان، بازرگانان و سرمایه گذاران ارائه می کنند.
دهناویی در خصوص توافقات نهایی گفت: ابتدا باید مفاد قرارداد در حوزه صادرات و واردات تکمیل شود و سپس بخش خصوصی برای سرمایه گذاری های خود برنامه ریزی کند.
امیر عبیدی، رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان گفت: بازار اوراسیا خارج از بازارهای دیگر نیست، یعنی باید چالشهای ارزی و سایر مسائل و موانع و یک سری سیاستهای داخلی در کشور حل شود. این را هم باید حل کرد.»
وی گفت: ناپایداری سیاستها باید اصلاح شود وگرنه صادرات کشور رشد نمیکند و باید سیاستهای بانکی برای حل مشکلات بازرگانان اصلاح شود. دفاتر مشاوره تجاری در کشورهای در حال توسعه باید به عنوان وسایل نقلیه صادراتی مورد استفاده قرار گیرند.
لطیفی سخنگوی رسمی اتاق بازرگانی و صنایع معدنی نیز گفت: مجموع تجارت خارجی اعضای اتحادیه اوراسیا در سال 2023 بالغ بر 909 میلیارد دلار بوده که روسیه با 728 میلیارد دلار 80 درصد از این تجارت را در اختیار داشته است. . قزاقستان با حدود 140 میلیارد دلار و سهم 15.4 درصد، ارمنستان با 20.4 میلیارد دلار و سهم 2.2 درصد از کل تجارت، قرقیزستان با حدود 15.7 میلیارد دلار و سهم 1.7 درصد و بلاروس با 4.9 میلیارد دلار و سهم نیم درصد. درصد از کل. در موقعیت های زیر معامله کنید
وی افزود: صادرات روسیه در سال 2023 به 424 میلیارد دلار، قزاقستان 78.7 میلیارد دلار، ارمنستان 8.4 میلیارد دلار و قرقیزستان 3.3 میلیارد دلار خواهد رسید. بلاروس به ترتیب 2.4 میلیارد دلار یا 82 درصد، 15.2 درصد، 1.6 درصد، 6 دهم درصد و نیم درصد صادرات به 517 میلیارد دلار بوده است.
لطیفی تصریح کرد: حجم واردات پنج کشور عضو این اتحادیه در سال گذشته 392 میلیارد دلار بوده که روسیه با 77.5 درصد، 304 میلیارد دلار، قزاقستان با 15.6، 61.2 میلیارد دلار و قرقیزستان 3.1 درصد بوده است. حدود 12.3 میلیارد دلار، ارمنستان با سه درصد سهم 12 میلیارد دلار و بلاروس معادل 6 دهم درصد، 2.5 میلیارد دلار واردات داشته اند.
وی ادامه داد: مبادلات تجاری ایران با پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال 1402 بالغ بر هفت میلیارد دلار بوده که از این میزان 1.7 میلیارد دلار سهم صادرات از ایران و 5.3 میلیارد دلار سهم واردات از اوراسیا به ایران بوده است.
لطیفی خاطرنشان کرد: سال گذشته اگرچه واردات و صادرات ایران با اعضای اتحادیه اوراسیا رشد داشت، اما 8 درصد از کل مبادلات تجاری با این اتحادیه سهم ایران بود که بیش از 4.5 درصد سهم ایران از واردات کالاهای ایرانی است. این اتحادیه، صادرات از ایران به اتحادیه و 1.4 درصد از صادرات اعضای اتحادیه به ایران، واردات ایران از اتحادیه اوراسیا بوده که نسبت به پای تجارت خارجی این اتحادیه سهم ناچیزی است که باید با رفع موانع تسریع شود.
خبرنگار: ردا زارعی