اخبار اقتصادی روز

چالش های پیش روی خصوصی سازی در سال آینده

از این مبلغ تنها حدود 27 هزار میلیارد تومان که مربوط به ترانش های واگذاری هلدینگ خلیج فارس است (هر قسط حدود 13.5 هزار میلیارد تومان و هر شش ماه یکبار) به طور قطع محقق خواهد شد. اگر مجموع حواله‌های سایر حواله‌های سال‌های گذشته را تقریباً هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم (با توجه به اینکه میانگین جمع‌آوری حواله‌های حواله‌ای در سال‌های اخیر بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال نبوده)، در مجموع به رقم ۲۸ هزار میلیارد تومان می‌رسیم. . یعنی از رقم 106 هزار میلیارد تومان در ردیف واگذاری های بنگاه های دولتی تنها حدود 28 هزار میلیارد تومان یا حدود 26 درصد با قطعیت و تحقق حدود 80 هزار میلیارد تومان (با فرض 50 درصد سهم نقدی) محقق می شود. برای واگذاری ها) مستلزم واگذاری حداقل 160 هزار میلیارد تومان سهام شرکت های دولتی در سال 1402 است که احتمال وقوع آن بسیار کم است.

مرکز پژوهش های مجلس نیز درخواست کرد بند «الف» تبصره «2» لوایح مالی مانند سال های گذشته به لایحه مالی 1402 اضافه شود. موضوع مرکز پژوهش های مجلس بند زیر است: «دولت مجاز است بنگاه های دولتی مشمول گروه های (1) و (2) ماده (2) قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون را واگذار کند. قانون اساسی و پس از پرداخت منابع حاصله به شماره 310501 و 310502 جهت پرداخت هزینه های مندرج در بند «2» بند «د» سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی از طریق جدول شماره 13 این قانون با تاکید بر تقویت تعاونی ها. .

بر این اساس مرکز پژوهش های اتاق ایران در گزارشی در این خصوص یادآور شد که در صورت نبود این مجوز، شرط اولیه و لازم برای واگذاری شرکت های سهامی عام وجود ندارد و واگذاری سهام و شرکت های متعلق به دولت توسط مدیران اجرایی با ابهام مواجه خواهد شد.

این مرکز خاطرنشان کرد: این تصمیم تکرار رویه بد چندین ساله دولت ها برای واگذاری مستقیم سهام به طلبکاران بدون رعایت شرط رقابت در بورس یا مزایده است.

موضوع دیگری که در این گزارش به آن پرداخته شده، واگذاری مستقیم سهام شرکت به طلبکاران است. دومین مغایرت در موضوع واگذاری بنگاه های دولتی مربوط به بند (ج) تبصره (2) لایحه اعتبارات 1402 است که با رهنمودهای کلی اصل 44 قانون اساسی مطابقت ندارد. در این بند آمده است: «در مواردی که به موجب این قانون، دولت سهام یا سهام خود را در شرکت به شرکت‌های دولتی واگذار کند، اشخاصی که از طرف دولت سهام را دریافت می‌کنند، سهام مذکور را به فروش می‌رسانند و پس از تودیع. وجوه موجود در خزانه، به مصرف مندرج در بند (2) بند (د) سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی می رسد.

انتهای پیام

مرکز پژوهش‌های مجلس نیز با طرح این سوال که اگر امکان فروش سهام توسط دستگاه‌های دولتی روی حساب وجود دارد، چرا خود دولت یعنی سازمان خصوصی‌سازی چنین کاری نمی‌کند؟ وی به این نتیجه رسید که: «حکم این حکم صرفاً به منظور جلوگیری از تعارض با سیاست‌های کلی و عبور لایحه از مجاری قانونی بوده است.

موضوع سوم و آخر مربوط به برآورد غیرواقعی درآمدهای خصوصی سازی است. بر اساس این گزارش، بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس، دولت در این راستا منابع خود را بیش از حد برآورد کرده و دستیابی به رقم 106 هزار میلیارد تومانی در لایحه مالی سال 1402 با فرض واگذاری تنها از طریق تعیین شده است. ساماندهی خصوصی سازی و عدم امکان انتقال مستقیم سهام به ذینفعان مطرح نیست.

اتاق بازرگانی ایران در ادامه تحلیل لایحه مالی به پیش بینی های دولت در خصوص خصوصی سازی بازگشت و ابعاد مختلف این سوال را بررسی کرد.

اولین چالش مربوط به اعطای مجوز به شرکت های دولتی است. دولت در لایحه مالی سال 1402 مجوز واگذاری بنگاه های دولتی مشمول گروه های یک و دو ماده 2 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی را در لایحه مالی سال 1402 حذف کرد. منابع حاصل از واگذاری بنگاه های دولتی و در جدول 13 لایحه هزینه وجوه حاصل از واگذاری ذکر شده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، در این تحلیل چالش ها به سه دسته اصلی تقسیم شده و مشکلات احتمالی آینده نیز ترسیم شده است.

مرکز پژوهش های اتاق ایران این تصمیم را مغایر با مصوبه بند (4) اصلاحیه ماده 6 قانون اجرای سیاست های کلی ماده 44 می داند که در آن آمده است: «دولت حق اعطای سهام مستقیماً به افراد برای ابطال یا تسویه بدهی ها را ندارد.» “.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *