پیچیدگی پازل واقعیت های بازار املاک و مستغلات
این موضوع در گفتگو با آنا مطرح شد.

بانک مرکزی با انتشار گزارشی از افزایش حجم معاملات ملکی شهر تهران نسبت به ماه گذشته و کاهش شدید نسبت به سال قبل خبر داد. اما در بازار املاک چه اتفاقی می افتد؟
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، بانک مرکزی در گزارش آبان ماه امسال خود از توسعه بازار ملک در تهران، ضمن تاکید بر معامله 3600 واحد آپارتمان در تهران، افزایش 14.47 درصدی حجم معاملات ملکی را نسبت به ماه قبل از آن برجسته کرد.
البته در همین گزارش آمده است که نرخ معاملات نسبت به آبان ماه سال گذشته با 55 درصد کاهش و میانگین قیمت مسکن نیز با 0.4 درصد کاهش نسبت به ماه قبل به بیش از 75 میلیون تومان رسیده است. همچنین بانک مرکزی توضیح میدهد که میانگین قیمت مسکن نسبت به آبان ماه سال گذشته بیش از ۶۲ درصد افزایش داشته است.
چرا حجم معاملات ملکی به نصف کاهش یافته است؟
در ادامه بررسی دلایل این تغییرات در بازار مسکن، فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور، در خصوص علت کاهش 55 درصدی معاملات ملکی نسبت به سال گذشته، پیچیدگی بازار مسکن را حل کرد. معما. از واقعیت های بازار املاک و مستغلات به خبرنگار اقتصادی آنا گفت: حوزه مسکن و ساختمان اصلا مساعد نیست و نقدینگی به عنوان مهم ترین بازیگر این صنعت به اندازه کافی در اختیار فعالان نیست.
وی ادامه داد: یک طرف بازار مسکن مردم به عنوان خریدار هستند که امروزه به دلیل سیاست های کلی در حوزه مسکن شرایط خوبی برای ورود به این بازار ندارند. در سال ها و دوره های اخیر سیاست های کلی بازار املاک آنها را در شرایطی قرار داده است که نقدینگی کافی برای حضور در این بازار را ندارند.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان در ادامه توضیح داد: مردم برای جبران کمبود نقدینگی خود مجبور به استفاده از تسهیلات بانکی برای خرید مسکن هستند اما امروز این تسهیلات کارآمد نیست زیرا حتی برخی از مردم به دلیل ناتوانی در بازپرداخت همین تسهیلات. بهره بالا و اقساط پرهزینه ندارند.
حاجت گفت: در حال حاضر سازندگان مسکن نیز از شرایط خوبی بهره مند نیستند و توضیح دلایل آن از حوصله بحث خارج است. اما برای حل این معضل، علاوه بر تلاش مردم برای انطباق با تغییرات بازار املاک، دولت به عنوان سیاستگذار اصلی باید اقدامات لازم را برای رفع خلأ نقدینگی در دستور کار قرار دهد. که بیش از 70 درصد قیمت مسکن تحت پوشش تجهیزات است.
چرا روند کاهشی حجم معاملات ملکی در ماه گذشته به طور ناگهانی معکوس شد؟
دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور درباره افزایش بیش از 14 درصدی معاملات ملکی نسبت به ماه قبل گفت: پیش بینی ما افزایش حجم معاملات در ماه های پایانی سال با احتساب پیش بینی های تورمی بود. در بخش مسکن مصرف کنندگان مسکن برای حفظ سرمایه خود و سازگاری با تحولات اقتصادی کشور اقدام به خرید مسکن می کنند.
وی ادامه داد: پیشبینی ما این است که افزایش حجم معاملات ملکی در ماههای پایانی سال ادامه داشته باشد و روند صعودی خود را حفظ کند.
تامین درآمد شهرداری ها از طریق عوارض ساخت و ساز و افزایش هزینه ساخت مسکن
دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور گفت: به عنوان تولیدکننده مسکن معتقدم برای اصلاح بازار مسکن باید هزینه های تولید را مدیریت کنیم. بخشی از این مشکل توسط تولیدکنندگان مسکن و بخشی با اصلاح سیاست های کلی دولت و نحوه ارائه خدمات مسکن حل می شود.
حاجت ادامه می دهد: به نظر من بخشی از سیاست هایی که منجر به وضعیت فعلی قیمت ملک شده است به نحوه بودجه شهرداری ها در سراسر کشور مربوط می شود. امروز در حالی که در دی ماه به سر می بریم فرصت مناسبی است تا در دستور کار شوراهای شهرداری که نمایندگان مردم در شهرداری ها هستند، بودجه لازم را بدون تورم به شهرداری ها اختصاص دهیم.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 60 درصد درآمد شهرداری ها از محل درآمد حاصل از فروش تراکم و اخذ عوارض صدور پروانه ساختمانی است. این مشکل با افزایش هزینه های ساخت و ساز بازار املاک را شوکه می کند.