08:39 – 08 مهر 1403
محسن رشید فاروخی رئیس انجمن خرما در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ گفت: در چند روز گذشته 10 هزار اصله نخل در سیستان و بلوچستان در آتش سوخت که متاسفانه مسئولان و رسانه ها به آن توجهی نکردند. ” این موضوعی است که مسئولان وزارت جهاد و ستاد منتظر پیگیری بحران این موضوع هستند چرا که تلف شدن 10 هزار اصله نخل نه تنها معیشتی نیست، بلکه موضوع زیست محیطی نیز هست.
وی با بیان اینکه برداشت خرما در اکثر مناطق به پایان رسیده است، تصریح کرد: در مناطق جنوبی هرمزگان خرمای بیارم وجود دارد که باید در بالای درخت خشک شود و روز بعد می توان آمار نهایی تولید خرما را به دست آورد. که پس از ورود محصول به سردخانه ها اعلام خواهد شد.
رشید فروخی ادامه داد: اگرچه خشکسالی خوشه های خرما، تغییرات اقلیمی و ریزگردها باعث زیان تولید در برخی مناطق شد، اما برخی از ارقام توانستند کمبود سایر ارقام را جبران کنند و به همین دلیل پیش بینی می شود برای بدست آوردن 1300 میلیون محصول تولید کنیم. هزار تن
ارزش صادرات خرما در سال گذشته به 300 میلیون دلار رسید
رئیس انجمن خرما درباره آخرین تحولات صادرات خرما اضافه کرد: طبق آمار سال گذشته 300 میلیون دلار خرما صادر کردیم در حالی که می توانست به 400 تا 450 میلیون دلار برسد اما به دلیل مدیریت نامناسب در اوج با صادرات 300 میلیون دلاری خرما از بین رفت. محدودیت صادرات به مدت یک هفته اعمال شد و باعث شد ضررهای قابل توجهی متحمل شویم که می تواند بر صادرات تأثیر بگذارد تا بازرگانان به دلیل تصمیمات فوری قراردادهای بلندمدت نبندند و در نهایت به سراغ رقبای سرسخت ما بروند.
به گفته وی، با وجود تحریمهای سخت و محدودیتهای متعدد، انتظار میرود امسال عبرت بگیریم و تصمیمهایی که صادرات خرما را تحت تأثیر قرار میدهد و ضرر به اقتصاد کشور وارد میکند، نگیریم.
رشید فرخی با بیان اینکه طی 5 تا 10 سال آینده امکان صادرات یک میلیارد دلاری خرما وجود دارد، تصریح کرد: در صورت عدم همکاری مسئولان، صادرات خرما در سال جاری بین 300 تا 400 میلیون دلار خواهد بود. دلار اما برخی از تجار به دلیل تصمیم خلق السا برای محدود کردن صادرات در زمان اوج مصرف، اعتماد خود را از دست دادند. این در حالی است که اقتصاد نظام مند نیست و نمی توان با سفارشات موفق شد و اگر امسال هم مسئولان در این زمینه بیایند، این احتمال وجود دارد که بازارهای صادراتی را برای همیشه از دست بدهیم.
مبارزه با آفت سوسک سالانه دو هزار میلیارد تومان نیاز دارد
رئیس انجمن نخل خرما درباره آخرین پیگیری ها برای مبارزه با آفت سوسک قرمز گفت: پیگیری های اساسی که سرفصل اصلی بودجه بود به طور مشخص داده نشد و بودجه هایی برای مبارزه با آفات تخصیص داده شد در حالی که سالانه گردش مالی خرما بالغ بر 1.5 میلیارد دلار است که اگر 10 درصد از این رقم را برای 2-3 سال هزینه کنیم، به راحتی می توانیم بر این مشکل غلبه کنیم. متاسفانه بودجه مستقلی ارائه نشد.
رشید فروخی ادامه داد: بر اساس برآوردها اگر سالانه 1500 تا 2000 میلیارد تومان برای یک دوره 3 ساله تخصیص داده می شد، می توان این بلا را مهار کرد.
دولت باید برای تنظیم بازار خرما در ماه رمضان وارد بازار شود
رئیس انجمن خرما در خصوص آخرین شرایط بازار خرما افزود: با توجه به اینکه محصول جدید وارد بازار نشده است، هنوز افزایش قابل توجهی نداشته ایم و عمده خرماها مانند کباب و مزوتی بسیار زیاد است. محبوب در بازار محلی بازار و دولت باید از این به بعد وارد بازار ماه مبارک رمضان شود، زیرا قیمت ها مناسب است و باید در زمینه خرید و نگهداری تدابیری اتخاذ کند تا در ماه رمضان عرضه مستقیم داشته باشد و نیازی به محدودیت و محدودیت نباشد. ممنوعیت ها
رشید فروخی گفت: در صورت مطالعه دقیق اساسنامه توسط مسئولان جامعه تعاون روستایی، از این پس بین 500 تا 1000 تن خرما در فصل فراوان خریداری و در 2 تا 3 هفته قبل از ماه مبارک رمضان به صورت مستقیم در مزارع به فروش می رسد. بخش خصوصی و ارتباط با عرضه مستقیم قادر به تعادل در بازار هستند.
خبرنگار: آزاده محبی