09:00 – 28 مهر 1403
قاسم پیشه ور در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: بر اساس آمار برنامه و بودجه طی سال های 1400 و 1401 یک میلیون و 790 هزار تن برنج به بهانه های مختلف وارد کشور شد که منجر به ریزش برنج شد. دست کشاورزان و مهر و موم شدن.
به گفته وی، بر اساس آمار سطح زیر کشت در استانداری های شمالی با احتساب میزان مصرف سرانه برنج، 730 هزار هکتار و در بقیه استان ها 150 هزار هکتار به صورت خود مصرفی برنج زیر کشت می رود. به ازای هر نفر 27 کیلوگرم نیازی به واردات نداریم زیرا امکان تامین برنج برای جمعیت 100 نفری وجود دارد و تعداد آنها به 110 میلیون نفر می رسد.
پیشه ور ادامه داد: با توجه به مازاد تولید کشاورزان، وزارت جهاد باید وارد عمل شود تا تولید داخلی آسیب نبیند در حالی که واردکنندگان به بهانه های مختلف مانند ماه رمضان، محرم، صفر و عید به دنبال واردات برنج هستند.
رئیس اتاق انجمن های صنفی کشاورزی افزود: با توجه به اینکه دو بار در استانداری های شمالی کشت صورت می گیرد، برای ۱۰۰ میلیون نفر برنج تولید می شود و طبق فرمایش مقام معظم رهبری باید در ۵ کالای اساسی خودکفایی کنیم، بنابراین در عوض. با واردات ارز نما و پرداخت یارانه به کشاورزان خارجی باید یارانه دریافت کنند تا بتوانند محصولات داخلی را خریداری کنند زیرا آب و هوای منطقه با ذائقه ایرانیان همخوانی دارد.
ایران در برنج به مرز خودکفایی رسیده است
وی با بیان اینکه در برنج به مرز خودکفایی رسیده ایم، تصریح کرد: برای پایداری کشاورزی و تولید باید حمایت ها را ادامه دهیم زیرا با وجود همه مشکلات کشاورزان تولید کرده اند و دولت باید از کشاورزان بومی حمایت کند. به جای اینکه آرام آرام از کشاورزان خارجی حمایت شود، اگرچه این بدان معنا نیست که واردات یک میلیون و 700 هزار تنی برنج به یکباره صفر شود، اما برای ذخیره استراتژیک باید 500 هزار تن برنج وارد شود که قبل از دوره ممنوعیت وارد شده است.
پیشه ور با بیان اینکه تا پایان سال نیازی به واردات برنج نداریم، گفت: طبق آمار امسال بین 3 میلیون تا 3 میلیون و 100 هزار تن برنج تولید شد که جمعیت 80 میلیون نفری را شامل می شود. 30 میلیون نفر افراد مسن و کودکان نیازی به واردات ندارند.
افزایش نرخ تولید برنج به 1.8 درصد در استانداری های شمالی
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی ادامه داد: طبق آمار امسال به اندازه کافی برنج تولید شد، اما دلالان بازار را کنترل می کنند تا برنج استراتژیک عرضه کنند تا محصول آسیب نبیند در گمرک مستقر در داخل. در صورت عدم ترخیص، کمبود خواهیم داشت. بنابراین باید مقرراتی برای تنظیم بازار وضع شود تا تولیدکننده و مصرف کننده متحمل ضرر نشوند.
به گفته وی، شرایط جوی کشور در سال جاری به گونه ای است که ضریب تولید برنج در استان های شمالی به 1 تا 1.6 و 1.8 درصد رسیده است.
پیشه ور گفت: در قالب کشاورزی قراردادی یا خرید یارانه ای محصولات در شبکه توزیع باید از ابتدای کاشت تا برداشت مدیریت شود. اما اگر این شرکت ها بخواهند محصول را با قیمتی کمتر از قیمت مصوب شالیکار خریداری کنند، طبیعی است که کشاورز از آن استقبال نکند.
خبرنگار: آزاده محبی