شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

پیش بینی تولید 140 تن خاویار تا پایان برنامه هفتم

07:30 13 اوت 1403

بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ایران، میزان تولید گوشت ایران در سال 2010 به 251 تن رسیده است که از چین، روسیه و ارمنستان عقب مانده است.

افزایش صید غیرقانونی ماهیان خاویاری پس از فروپاشی شوروی سابق، وضعیت ذخایر ماهیان خاویاری را بحرانی کرده است و با توافق پنج کشور در کمیته مشترک، ممنوعیت صید از این ذخایر تا پایان سال 2020 ادامه خواهد داشت. بنابراین به دلیل خطر انقراض ماهیان خاویاری از سال 1389، صید آن در دریای خزر ممنوع بوده و این عملیات صرفاً به منظور احیای ذخایر و کارهای تحقیقاتی انجام می شود.

اولین پرورش ماهیان خاویاری در ایران در سال 1303 صورت گرفت و در سال 1352 با تأسیس مرکز رسمی به این منظور، پرورش این نوع ماهی به تولید انبوه میلیونی رسید. پس از انقلاب 3 مرکز جدید برای احیای ذخایر ماهیان خاویاری در کشور، 2 مرکز در گیلان و در استان‌های مازندران و گلستان تأسیس شد و هر سال میلیون‌ها بچه تکثیر و در دریا رهاسازی می‌شوند.

بر اساس آمار سال گذشته بیش از 21 تن خاویار پرورشی و 4 هزار و 765 تن گوشت ماهیان خاویاری در کشور برداشت شد و پیش بینی می شود تولید خاویار امسال به 25 تن برسد.

پتانسیل تولید 10 هزار تن خاویار پرورشی در کشور وجود دارد

ارسلان قاسمی مدیرعامل فدراسیون پرورش، اصلاح و صادرات آبزیان گفت: طبق آمار سالانه 2 تا 2.5 تن خاویار پرورشی در کشور تولید می شود و با توجه به مصرف اندک داخلی، تقریباً کل تولید به ترکیه صادر می شود. . بازارهای هدف.

وی میانگین قیمت هر کیلو خاویار صادراتی را هزار دلار اعلام کرد و افزود: ارزش برخی از انواع خاویار به 5 هزار دلار می رسد.

قاسمی با اشاره به اینکه امکان تولید 10 هزار تن خاویار پرورشی در کشور وجود دارد، گفت: به راحتی می توان ظرف 3 تا 5 سال در کشور به تولید 10 هزار تن خاویار پرورشی دست یافت، ضمن اینکه فرآیند تولید خاویار به طول می انجامد. 8 تا 10 سال، یک سال طول می کشد، اما با توجه به پتانسیل کشور، در مدت زمان کوتاهی به این عدد خواهیم رسید.

رئیس کمیته کشاورزی اتاق تعاون گفت: تا زمانی که بازسازی ذخایر توسط 5 کشور همسایه دریای خزر به پایان نرسد و شرایط از گونه های در حال انقراض خارج شود، در 4 کشور همسایه به دلایل مختلف از جمله عدم رعایت سخت گیری ها. کنترل خاویار و خاویار قاچاق وجود دارد.

بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان منابع شیلات، در سال گذشته حدود 4.7 تن خاویار به ارزش 3.2 میلیون دلار به 38 کشور جهان صادر شده است.

تولید خاویار در ایران به 25 تن می رسد

بر اساس آمار گمرک در سه ماهه نخست امسال یک هزار و 353 کیلوگرم خاویار صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 82 درصد رشد داشت.

ناصر کرمی راد، مدیرکل دفتر احیای ذخایر سازمان شیلات گفت: بر اساس آمار، تولید خاویار کشور در پایان سال گذشته به ۲۱ تن و گوشت ماهیان خاویاری به ۱۱ هزار تن رسید. همچنین در برنامه توسعه مزرعه تولید 150 تن خاویار و 10000 تن گوشت ماهیان خاویاری در یک دوره 10 ساله در کشور پیش بینی شده بود که قبل از سال 1404 محقق شد.

طبق آمار تا پایان سال 1402 هجری شمسی حدود 300 مزرعه فعال تولید ماهیان خاویاری در 22 استان کشور وجود دارد که از این تعداد حدود 205 مزرعه دارای شناسنامه و مابقی مزارع کوچکی هستند که گوشت ماهیان خاویاری تولید می شود. سالانه حدود 5 تن است.

کرمی راد ادامه داد: بر اساس برآوردها پیش بینی می شود تا پایان برنامه هفتم تولید گوشت خاویار به 20 هزار تن و خاویار به 140 تن برسد. همچنین امسال تولید خاویار ایران به 25 تن و گوشت خاویار به 5 تا 6 هزار تن می رسد.

مدیرکل دفتر احیای منابع آب سازمان شیلات ایران با بیان اینکه 50 درصد مزارع پرورش ماهیان خاویاری در دو استان مذکور قرار دارد، گفت: پارسال در استان مازندران 2 هزار و 582 تن گوشت و 9 هزار و 255 کیلوگرم خاویار و خاویار و در گیلان نیز هزار تن 33 تن گوشت و 8 هزار و 877 کیلوگرم خاویار تولید شد. استان های کهگیلویه و بویراحمد و فارس نیز در رتبه های سوم و چهارم تولید قرار گرفتند.

اگرچه خاویار ایران جلوه ای از تمدن اقتصاد دریایی است، اما در سال های اخیر چینی ها بر بازار خاویار تسلط یافته اند، به طوری که در سال 2020، چین 84 درصد از تولید ماهیان خاویاری جهان را به دست آورد که با توجه به پتانسیل این کشور است. انتظار می رود که از حداکثر توانایی در این زمینه استفاده کنید.

خبرنگار: آزاده محبی

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

صادرات ۵هزار تن کالا در بندر خشک آپرین از ابتدای سال

۱۳:۵۹ – ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ ای بی اس نیوز؛ محبوبه کباری – شامانی، معاون گمرکی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *