شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

پیشنهاد مرکز پژوهش های مجلس برای خروج حوضه زاینده رود از بحران

در حال حاضر عمده ترین چالش های حوضه آبخیز زاینده رود شامل خشکسالی های متعدد، مشکلات تامین آب شرب جمعیتی حدود 6 میلیون نفری در استان های اصفهان و یزد و بحث تامین آب صنایع است که به سرعت در حال افزایش است. عدم امکان توزیع آب کشاورزی برای اراضی کشاورزی استان اصفهان به دلیل حجم مخزن سد زاینده رود و مصارف مذکور و عدم تامین نیازهای زیست محیطی تالاب گاوخونی و تهدید تبدیل شدن به منبع گرد و غبار.

لازم به ذکر است که مشکلات و بحران آب تنها به حوضه زاینده رود محدود نمی شود، بلکه اکثر نقاط کشور از جمله کارون بزرگ، تالاب بختگان، دریاچه ارومیه، هیرمند، دشت مشهد و خراسان جنوبی و … درگیر هستند. . این مشکلات حاکی از آن است که بحران آب یک بحران جهانی است و علت اصلی آن توسعه ناپایدار در ابعاد مختلف است که علاوه بر راه حل های کوتاه مدت، باید راه حل های بلندمدت و ریشه ای در نظر گرفته شود.

مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: این رودخانه در گذشته با خشکسالی مواجه بوده است. با این حال، مداخلات گسترده در دهه‌های اخیر باعث کم‌آبی و در نتیجه تداوم خشکسالی بستر رودخانه و تالاب گاوخونی شده است که علاوه بر مشکلات تامین آب برای ذینفعان به‌ویژه کشاورزان، منجر به گسترش گسترده اجتماعی، اقتصادی و اجتماعی شده است. مشکلات زیست محیطی.

در بخشی دیگر از این گزارش آمده است: طی دهه های گذشته مداخلات توسعه ای گسترده ای در این رودخانه شکل گرفته است که شامل اجرای طرح های ساختاری و بارگیری کاربری های جدید در بخش کشاورزی (بیش از 6 برابر) آب شرب است. و صنعت.

در این گزارش با اشاره به خشکسالی شدید و کاهش حدود 40 درصدی منابع آبی سد زاینده رود طی سال آبی 1400-1399 و همچنین پیش بینی تداوم خشکسالی توسط سازمان هواشناسی، آمده است: شرایط مساعدی از نظر منابع آبی برای این سد در سال های 1401-1400 متصور نیست.

متن کامل گزارش اینجا دیدن.

بر اساس این گزارش، مهمترین راهکارهای کوتاه مدت و میان مدت ممکن است توزیع مجدد مصرف شرب و صنعتی، کاشت و کاهش مصرف کشاورزی و افزایش بهره وری با اعمال الگوی کشت، با ممنوعیت کشت محصولات کشاورزی با نیاز آبی بالا باشد. در حوضه زاینده رود. اعطای غرامت به کشاورزان، صاحبان حقابه و مشترکین و هماهنگی کامل بین کلیه نهادهای ذیربط اشاره شد.

بر اساس این گزارش، بر اساس آمار ارائه شده از سوی وزارت نیرو تا 7 مهر 1400، اگرچه ورودی سد زاینده رود نسبت به سال گذشته تا به امروز 8 درصد بیشتر بوده است، اما حجم آب مخزن سد کمتر از بیش از 170 میلیون متر مکعب یا کمتر از 15 درصد حجم مخزن است.

به گزارش روز شنبه ای بی اس نیوز، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به بررسی بحران کم آبی با محوریت حوزه آبخیز زاینده رود پرداخت.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *