absnews
**حفاری چاه بدون واحد فرآوری
یک مقام آگاه در گفتگو با خبرنگار آنا با بیان اینکه بی توجهی به توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی مانند گذشته ادامه دارد، گفت: ساخت واحد فرآوری نفت مربوطه در میدان آزادگان جنوبی حدود 40 پیشرفت بیشتر داشته است. درصد و به نظر می رسد وعده های وزارت نفت عملی شده است و برای بهره برداری از این کانسار تا قبل از پایان سال و حتی سال آینده محقق نخواهد شد.
همزمان با داغ بودن بازار برگزاری مناقصات و مذاکرات داخلی و خارجی، حفر چاه در این منطقه آغاز شد و در نتیجه 150 حلقه چاه بدون ساخت واحد فرآوری نفت حفر شد! به عبارت دیگر، استخراج نفت ممکن بود; اما پس از استخراج برنامه و واحدی برای ساماندهی آن وجود نداشت.
شرکت ملی نفت ایران قصد داشت ساخت این کارخانه را در مناقصات توسعه آزادگان جنوبی قرار دهد و به همین دلیل تنها حفر چاه در دولت یازدهم انجام شد.
** عدم مدیریت قوی، کندی توسعه آزادگان جنوبی
طی گفتگو با آنا اعلام شد
وی ادامه داد: بزرگترین آفت توسعه این میدان مشترک نفتی را می توان عدم مدیریت صحیح دانست. اگر توسعه این کانسار را از زمان چینی ها یا بعد از آنها ادامه می دادیم، بدون شک اکنون بهره برداری و توسعه آن کامل می شد. این در حالی است که میزان تولید از این میدان تقریباً 90 هزار بشکه در روز است.
برای آزادگان جنوبی در فاز اول یک واحد فرآوری 280 هزار بشکه ای برای فرآوری نفت تولیدی طراحی شد. با عدم احداث این کارخانه در 9 سال گذشته و لغو مناقصه های مختلف، نفت آزادگان جنوبی به واحد CTEP (واحد فرآوری) میدان نفتی جفیر که برای فرآوری نفت سبک طراحی شده است، می رود.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی یکی از میادینی است که توسعه آن تحولات زیادی را تجربه کرده است. آخرین اطلاعات به دست آمده از وضعیت توسعه این میدان که به توخالی رسانه ای وزارت نفت دولت سیزدهم تبدیل شده است نشان می دهد که از زمان امضای تفاهم نامه توسعه یکپارچه این نفت توسط وزارت نفت در زمینه، پیشرفت کمی حاصل شده است.
اگرچه علی کدر، مدیرعامل سابق شرکت ملی نفت ایران، غلامرضا منوچهری، معاون سابق توسعه شرکت ملی نفت ایران و دیگر مسئولان صنعت نفت گفته اند که مناقصه ای را راه اندازی کرده اند، اما برخی کارشناسان نسبت به تاخیر آزادگان هشدار دادند. جنوب خواستار تعیین سریع تکلیف توسعه بزرگترین میدان نفتی ایران و کارخانه فرآوری آن شد.
** عراق، پیشرو در توسعه و برداشت
در دولت های هشتم و نهم احداث واحد فرآوری با کپی برداری از واحد ساخته شده در میدان نفتی دارخوین که توسط شرکت ایتالیایی انی ساخته شده بود راه اندازی شد. این واحد دارای سه ردیف فرآوری است که ظرفیت فرآوری هر ردیف 55000 بشکه است که در مجموع ظرفیت فرآوری 165000 بشکه نفت خام در روز در این واحد ایجاد شده است.
پس از آن بود که فراخوان ساخت این کارخانه در مرداد ماه 1392 آغاز شد و شرکت کازون برنده آن شد. اما ناگهان این پروژه به دلایل مختلف از کیسون خارج شد و فراخوان دیگری برای مناقصه راه اندازی شد که موفق نشد.
ابوذر شریفی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت اخیرا اعلام کرده بود که فاز اول تولید زودهنگام از میدان مشترک نفتی آزادگان جنوب تا پایان نیمه اول سال 93 به اتمام می رسد.
در خردادماه 1395 وزیر نفت از راه اندازی مناقصه آزادگان جنوبی خبر داد و افزود: مذاکرات با سایر شرکت ها نیز در قالب مناقصه محدود در حال انجام است.
پس از آن بود که توسعه میدان آزادگان در بخش عراق موسوم به میدان نفتی مجنون توسط شرکت رویال داچ شل انجام شد. در حالی که توسعه سه میدان مشترک آزادگان جنوبی، شمالی و یادآوران در ایران به کندی پیش میرود، عراق با مشارکت شرکتهای نفت بصره، پتروناس مالزی و شرکت نفت میسان روزانه 245 هزار بشکه نفت برداشت میکند.
از آنجا بود که اولین سنگ برای توسعه ناموفق این میدان نفتی مشترک گذاشته شد.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در سال 1372، شرکت چینی CNPC به طور یکجانبه از توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی محروم شد. از سال 1993 تا 1995، این حوزه سرگردان بود تا اینکه زمزمه هایی برای انتخاب توتال به عنوان توسعه دهنده به گوش رسید. همزمان زنگنه، وزیر نفت وقت، اعلام کرد که توسعهدهنده این میدان مشترک نفتی با مناقصه انتخاب میشود.
یک مقام آگاه گفت: با وجود گذشت بیش از یک سال از فعالیت دولت، توسعه واحد فرآوری نفت میدان مشترک آزادگان جنوبی همچنان حدود 40 درصد پیشرفت دارد و میزان تولید این میدان نفتی تقریباً 90 هزار است. بشکه در روز
در سال 94 و 95 در مجموع 8 حلقه چاه تکمیل و به مدار تولید اضافه شد. در سال 1395، 41 حلقه چاه جدید متصل و به مدار تولید اضافه شد و تولید این میدان به لطف 70 حلقه چاه به 105 هزار بشکه رسید.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز