انتهای پیام/
محمدحسین پناهی در یادداشتی با عنوان پیشرفت اجتماعی و ابعاد آن در الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت نوشت: به نظر می رسد مفهوم پیشرفت اجتماعی برای سنجش و مقایسه وضعیت کشورهای در حال توسعه مناسب تر از مفهوم توسعه اجتماعی باشد. .
سومین تفاوت این است که مفهوم «پیشرفت اجتماعی» به شکلی که اکنون تعریف می شود (شاخص پیشرفت اجتماعی 2014) سازگار است و نتایج سیاست ها و برنامه ها را مطالعه می کند و مستقل از شاخص های اقتصادی است، در حالی که در ابتدا این مفهوم فقط اندازه گیری می شد. بر اساس شاخص های اقتصادی، بنابراین مفهوم پیشرفت اجتماعی برای سنجش و مقایسه وضعیت کشورهای در حال توسعه مناسب تر از مفهوم توسعه اجتماعی به نظر می رسد. فرهنگ شرکت و شرایط فرهنگی شرکت در آن دخیل است و تأثیر خود را نشان می دهد، هرچند خود شاخص نیز دارای عناصر فرهنگی است.
یکی از تعاریف رایج پیشرفت اجتماعی این است: «پیشرفت اجتماعی عبارت است از توانایی جامعه در رفع نیازهای اساسی شهروندان، ایجاد شرایطی که در آن شهروندان بتوانند کیفیت زندگی فردی و جمعی خود را بهبود بخشند و حفظ کنند. شرایطی را ایجاد کنید که “همه بتوانند پتانسیل خود را بشناسند”. پورتر و همکارانش که این تعریف را ارائه میکنند، آن را به سه بعد تقسیم کردهاند: ارضای نیازهای اساسی انسان، ایجاد کیفیت خوب زندگی و فرصتهای رشد و شکوفایی که هر کدام با چهار شاخص فرعی اندازهگیری میشوند. .
تعريف ما از پيشرفت اجتماعي در الگوي پيشرفت اسلامي ايراني اين است: «تحول مستمر ظرفيتهاي اجتماعي و انساني موجود ايران و ارتباط بين آنها به منظور ارتقاي كيفيت زندگي مادي و معنوي همه مردمان مختلف ايران. این تعریف از فرآیند شامل 4 بعد ظرفیت های اجتماعی، ظرفیت های انسانی، کیفیت زندگی مادی و کیفیت زندگی معنوی است. علاوه بر این، از ارتباط بین این 4 بعد، 6 بعد دیگر به دست می آید که در مجموع تعریف پیشرفت اجتماعی را تشکیل می دهند که شامل 10 بعد زیر است: چهار بعد اصلی آن عبارتند از بازگشت ظرفیت های اجتماعی، بازگشت ظرفیت های انسانی. بازگشت کیفیت مادی زندگی و بازگشت کیفیت زندگی معنوی است. و شش بعد دیگر مربوط به رابطه بین آنهاست که شامل تحول مستمر رابطه بین ظرفیت های اجتماعی و انسانی، تحول رابطه ظرفیت های اجتماعی با کیفیت زندگی مادی، تحول رابطه بین ظرفیت های اجتماعی است. و کیفیت زندگی معنوی، تحول رابطه بین ظرفیت های انسانی و کیفیت زندگی مادی. ، تکامل رابطه بین ظرفیت انسانی و کیفیت معنوی زندگی انسان ها و در نهایت تحول رابطه بین کیفیت مادی و معنوی زندگی است. هر یک از این 10 بعد را می توان با شاخص ها اندازه گیری کرد.
به نظر میرسد این تعریف کاملتر و جامعتر از تعریف پورتر است، زیرا به صراحت به نیازهای مادی و معنوی توجه کرده است. همچنین به صراحت به شرایط اجتماعی و انسانی لازم برای رفع نیازهای مادی و معنوی همه انسان ها اشاره می کند و همچنین به فرهنگ جامعه ایرانی و خرده فرهنگ های آن و در نهایت به رابطه بین ابعاد چهارگانه توجه می کند. ده بعد شاخص پیشرفت اجتماعی را میتوان با زیرشاخصها اندازهگیری کرد و یک شاخص ترکیبی پیشرفت اجتماعی در الگوی اسلامی ایرانی ارائه کرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، در متن این یادداشت آمده است: مفهوم «پیشرفت اجتماعی» از نظر زمانی بر مفهوم «توسعه اجتماعی» برتری دارد، اما اکنون هر دو مفهوم مورد استفاده کارشناسان توسعه قرار گرفته و گاه به صورت مترادف به کار می روند. هر دو مفهوم در طول زمان تکامل یافتهاند و انواع و تعاریف زیادی پیدا کردهاند که متفکران توسعه برای برآوردن نیازهای پژوهشی و اولویتهای رویکرد خود از آنها استفاده میکنند.
البته میتوان این دو مفهوم را در معانی کنونی متمایز کرد: مفهوم توسعه اجتماعی با همه مشکلاتش و با وجود تغییر در قالبهایی مانند «توسعه پایدار» یا «بنیان توسعه» از دل پارادایم مدرنیزاسیون سرچشمه میگیرد. “هنوز نتوانسته خود را به طور کامل از پارادایم مدرنیزاسیون جدا کند. در حالی که مفهوم “پیشرفت اجتماعی” از هسته پارادایم مدرنیزاسیون بیرون نمی آید و بر آن ارجحیت دارد. تفاوت دیگر این است که مفهوم “توسعه اجتماعی” بار زمانی ندارد، در حالی که مفهوم پیشرفت اجتماعی حاوی حس زمان است و می تواند وضعیت جامعه را در زمان های مختلف نشان دهد و امکان مقایسه را فراهم کند.
البته باید اذعان داشت که تعریف پورتر و همکارانش از شاخص پیشرفت اجتماعی عملیاتی شده و برای بررسی سطح پیشرفت اجتماعی در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. تعریف فرآیند پیشنهادی ظرفیت سنجش و بررسی وضعیت موجود را نیز دارد، اما مستلزم اجرای تعاریف ده بعدی است تا در ایران یا سایر کشورهای اسلامی قابل استفاده و پالایش باشد. این تعریف و همچنین ابعاد آن (در رابطه با یکدیگر) باید نقد، اصلاح و تکمیل شود و می تواند چارچوب مناسبی برای مطالعات بومی پیشرفت اجتماعی و در نهایت چارچوبی نظری برای بررسی پیشرفت اجتماعی در ایران فراهم کند که مستلزم آن است. مطالعه و تحقیق زیاد در آینده و گسترش مورد نیاز است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز