پی یار در سال 1376 مجوز کسب و کار را برای ارائه خدمات پرداخت به مشاغل کوچک دریافت کرد، در حال حاضر بیش از 70 پی یار فعال داریم و برخی غیرفعال هستند. از آنجایی که پرداختها به صورت غیرمستقیم تحت نظارت بانک مرکزی بود، برخی از این پرداختها به تدریج به برخی از فعالیتهای غیرقانونی از جمله پولشویی خدمات میداد تا اینکه در شهریور ۱۳۹۸ اعلام شد که سازوکار تسویه پرداختها باید تحت نظارت و در این مورد باشد. در همین راستا 37 هزار درب غیر مجاز آنها بسته شده است.
طی چند ماه گذشته در مورد نماد اعتماد الکترونیکی یا inmad هیچ کمبودی در اخبار، تفسیرها و تفسیرها وجود نداشته است. از الزام قانونی و تعامل اجرایی مسئولان وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و حریم خصوصی تا فشار رسانه ای و شکایت برخی استارت آپ های مجازی با استناد به مشکلات دستیابی به این مطالب!
در سال های اخیر با افزایش تقلب در خرید و فروش اینترنتی و تشدید عرضه و فروش کالاهای غیرمجاز و قاچاق در فضای مجازی، از مجاری قانونی مانند شورای امنیت ملی، مقررات مبارزه با پولشویی و قانون پایانه های خرده فروشی، مقرر شد. درگاههای پرداخت آنلاین (شرکتهای PSP و Paydayar) ملزم به داشتن این فرم بهعنوان مجوز برای کسبوکارهای اینترنتی بودند و این الزام قانونی از اواخر سال 1397 در مورد شرکتهای PSP (درگاه مستقیم) اجرایی شد، اما در در مورد پرداخت های یاار (درگاه میانی)، با توجه به شرایط خاص و نیاز به ایجاد زیرساخت، این امر تا سال 1400 به تعویق افتاد تا اینکه شاپرک طی اطلاعیه ای در تیرماه سال گذشته، شرکت های پرداخت را ملزم به پرداخت وجه کرد. دروازهها فقط برای متقاضیانی که دارای مجوز هستند نماد اعتماد الکترونیکی یا همان Inmad.provide internet.
نماد اعتماد الکترونیکی نمادی است که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به وب سایت هایی داده می شود که دارای معیارهای خاص و از پیش تعیین شده باشند و این نشان فقط به وب سایت های فروشگاهی داده می شود. مهمترین مزیت این نماد جلب اعتماد کاربر است. در واقع وب سایتی که این مطالب را در اختیار دارد متعهد می شود در خریدهای اینترنتی رضایت کاربر را جلب کرده و به تعهدات وی عمل کند.
اما شاپرک برای اجرای این مصوبه قانونی چندین مهلت به پی یار داد و در نهایت در آذرماه 1400 اعلام کرد که پی یار مجوز ارائه درگاه پرداخت به مشاغل جدید که این اطلاعات را ندارند را ندارد.
لازم به ذکر است که الزام مجوز نماد اعتماد الکترونیکی (Inmad) از حدود 11 سال پیش وجود داشت و برای اطمینان از رعایت این الزام قانونی، ابتدا در سال 1392 به تصویب شورای امنیت کشور مقرر شد یک درگاه پرداخت آنلاین در اختیار اینماد بود، اما از سال 1396 با تأسیس شرکتهای پرداخت کننده، این ضمانت اجرایی برای آنها اجرا نمیشود.
علیرغم اینکه بیش از 2 سال از اخطار بانک مرکزی و شاپرک برای پرداخت یار می گذرد، اما پرداخت یار در تیرماه 1400 پس از اعلام تصمیم شاپرک، اعتراضات گسترده ای به این موضوع صورت گرفت تا جایی که از VP Legal اینکه آیا اجباری کردن این مورد برای درگاههای پرداخت قانونی است یا خیر، که پاسخ دستیار حقوقی ریاست جمهوری به این تحقیق در مورد قانونی بودن این الزام بود.
لازم به ذکر است در حال حاضر بالغ بر 700 هزار درگاه پرداخت ثبت شده در کشور داریم که 50 هزار درگاه فعال و مابقی غیرفعال هستند. البته احتمال سوء استفاده از این پورت های غیرفعال وجود دارد و گاهی اوقات در برابر بستن این پورت های غیرفعال مقاومت می شود.
شواهد نشان می دهد که نماد اعتماد الکترونیک نه تنها یک الزام قانونی در دسترس و کم تلاش است، بلکه به بخشی از اعتبار فروشندگان اینترنتی باتجربه نزد مشتریان تبدیل شده است. با توجه به اهمیت حداقل احراز هویت کسب و کارهای مجازی، مسئول سیاست تجارت الکترونیک این امر را اساسی ترین عامل در کاهش ریسک تراکنش ها در بسترهای مجازی می داند.
لازم به ذکر است که برخی از ارائه دهندگان پرداخت نیز در فرآیند ارائه خدمات به تراکنش های غیرقانونی ارزهای دیجیتال مرتکب تخلف می شوند، به عنوان مثال در حالی که تسویه آنی در سیستم پرداخت اینترنتی ممنوع است، برخی از این ارائه دهندگان پردازشگر پرداخت، تسویه فوری تراکنش های ارز دیجیتال را انجام می دهند. . دادن
منتقدان اجرای این نماد گاهی گلایه دارند که این اقدام باعث اختلال در کسب و کار شرکت های پرداخت می شود. البته، نگرانی این گروه در درجه اول مربوط به مشاغل مرتبط با ارزهای دیجیتال است. مخالفان این بخشنامه میگویند: مجموعه شرایط بخشنامه جدید نشان میدهد که صرافیهای ارز دیجیتال علاوه بر جلوگیری از قاچاق کالا و ارز با محدودیتهایی مواجه هستند. در صورت اجرایی شدن این بخشنامه، عملا تمامی بنادر آنها در داخل کشور بسته خواهد شد.
absnews
شاپرک سال گذشته می خواست این محدودیت را در مقاطعی اعمال کند، اما هر بار این مهلت را تمدید کرد، اما امسال سیاست گذار در اجرای این بخشنامه جدی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، طی روزهای اخیر نامه ای از سوی شاپرک خطاب به متولیان شرکت های پرداخت اعلام شده در 3 آبان پایانه های اینترنتی بدون نماد یا با هویت غیرمنطبق با صاحب نماد ظرف شش هفته از تاریخ مذکور. شرکت غیر فعال خواهد شد.
ماجرای مخالفت برخی از ارائه دهندگان پرداخت با الزام به ارائه درگاه پرداخت زمانی شنیدنی می شود که بدانیم گردش مالی بیش از 70 ارائه دهنده پرداخت فعال در 8 ماهه اول سال 1400 بیش از 50 هزار میلیارد تومان و بیش از 90 بوده است. درصد این گردش مالی مربوط به تراکنش های غیرقانونی است که ارزهای رمزنگاری شده هستند و با نرخ کارمزد 1 تا 2 درصدی که انواع پرداخت از این تراکنش ها دریافت می کنند، حدود 2 هزار میلیارد تومان سود استثنایی به همراه دارد.
تاخیر در دریافت این محصول از سوی برخی پرداخت کنندگان ادامه دارد، از سال 1397 فرآیند اعطای این محصول که شامل شش مرحله تایید هویت، تایید دامنه، تایید اطلاعات تماس، تایید صلاحیت، تایید قانونی بودن تجاری و در نهایت تعهدنامه و پرداخت تعرفه است. تایید، صورت کاملا الکترونیکی و هوشمند بود. به گونه ای که دریافت این مطالب بدون وقفه و تنها بسته به سرعت عمل کاربر امکان پذیر بود. بدین ترتیب میانگین زمان اعطای این محصول که قبلاً تقریباً پنج روز کاری بوده است به کمتر از یک روز (چند ساعت) کاهش یافته است.
همچنین در سال 1397 بر اساس ماده 103 آیین نامه اجرای قانون مبارزه با پولشویی، سپس بر اساس ماده 11 قانون پایانه های مغازه و سامانه مودیان، تهیه درگاه پرداخت در ردیف منوط به وجود این بود. نمادی که قرار بود فاز اول آن در مورد شرکت های خدمات پرداخت از بهمن ماه 1397 و فاز دوم آن در مورد شرکت های پرداخت از دی ماه 1400 اجرا شود که با تاخیر مواجه شد.
این در حالی است که با هماهنگی بانک مرکزی و مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت حراست، روند اخذ این گواهی بسیار ساده شده است و در کمتر از 24 ساعت این نشانه اطمینان به کسب و کارهای نوپا داده می شود. ضمنا اینماد بدون ستاره نیز برای کسب و کارهای بسیار کوچکی که ماهانه کمتر از 50 میلیون تومان تراکنش انجام می دهند راه اندازی شده است تا بتوانند در عرض چند دقیقه به صورت غیر حضوری اینماد را بدون ستاره دریافت کنند.
بر اساس اعلام معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، تعداد تخلفات و تخلفات شرکت های اینترنتی با این ماده که از شرکت های خدمات پرداخت (PSP) درگاه پرداخت آنلاین دریافت کرده اند، بسیار کمتر از شرکت های بدون این است. سخت افزار سخت افزاری که از درگاه های پرداخت آنلاین ارائه دهندگان پرداخت استفاده می کند.
* پشت سر مخالفان «اینماد» چیست؟
وزیر صامت در نامه خود به روسای دولت و مجلس خاطرنشان کرد: نماد اعتماد الکترونیک (اتهام) مجوزی برای شرکت های اینترنتی (به منظور رعایت الزامات تجارت الکترونیک) است که به منظور ساماندهی کسبوکارها در فضای مجازی، حمایت و توسعه فعالیتهای قانونی، پیشگیری از تخلفات و جرایم و حمایت از حقوق مصرفکنندگان، از سال 1394 به تصویب شورای مقرراتزدایی و بهبود فضای کسبوکار (مرجع آمار صدور مجوز کسبوکار) رسیده است.
اکنون با اطلاع شاپرک، امکان ارائه خدمات برخی از این روشهای پرداخت به کسبوکارهای جدیدی که قصد انجام معاملات غیرقانونی ارزهای دیجیتال را دارند، وجود ندارد و در حالی که بازار ارزهای دیجیتال در حال رشد است، این روشهای پرداخت قادر به دستیابی به موارد جدید نیستند. سود البته کوتاه می شود، برخی از این دوستان پرداخت نگران هستند که فعالیت درگاه های پرداخت قدیمی که این نوع پرداخت را ندارند و اکنون در زمینه تراکنش های غیرقانونی ارزهای دیجیتال فعال هستند، متوقف شود و سود حاصل شود. آنها در این سال ها ساخته اند نیز لغو خواهد شد.
اما چرا با وجود تاکید قانونگذار بر دریافت این نماد و با وجود سادهسازی فرآیند دریافت این نماد، برخی از پرداختکنندگان همچنان با دریافت اجباری این نماد اعتماد برای درگاههای پرداخت مخالف هستند؟ ظاهرا بیش از 120 تریلیون تومان در معاملات غیرقانونی ارزهای رمزپایه دخیل است و 3-4 هزار میلیارد تومان سود بادآورده است.
اما با تمام این تفاسیر، برخی از پرداخت کنندگان همچنان دست از اعتراض برنداشته اند و در صدد مقابله با این اقدام مثبت بانک مرکزی و وزارت حراست هستند تا بار دیگر اجرای این حکم اعتماد را متوقف کنند. چرا؟ پیگیری های پشت صحنه برخی از این اعتراضات زوایای پنهانی را آشکار کرده است.
اما این بار دستمزدها دست به اعتراض زدند و حتی از برخی نمایندگان مجلس کمک گرفتند تا بگویند این الزام قانونی منجر به تعطیلی کسب و کارهای کوچک و استارت آپی می شود، اما نکته جالب اینجاست که بیش از اعتراضات و زمانی که مشاغل بلند شد، صدای پرداخت دوستان بلند می شود.
این همه سروصدا زمانی به وجود می آید که اعلام شد در حال حاضر کسب و کارهای جدید ملزم به دریافت این فرم هستند، نه مشاغلی که قبلاً درگاه پرداخت دریافت کرده اند. بنابراین درگاه های پرداخت قدیمی که فاقد این نماد هستند در این مرحله غیرفعال نمی شوند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز