ارز 4200 تومانی یارانه ای برای واردات تجهیزات پزشکی باعث از بین رفتن رقابت برای تولیدکننده ملی شده و واردات فراتر از نیاز کشور انجام می شود.
مجید روحی رئیس اسبق انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی گفت: با پرداخت این ارز بسیاری از محصولات پزشکی فراتر از نیاز کشور وارد شد و مازاد بر واردات نیز مجددا به کشورهای همسایه صادر شد و از این طریق اکثر یارانه های دولتی برای محصولات پزشکی به جیب فروشندگان و صادرکنندگان این محصولات رفت.
وی بیان کرد: با توجه به حجم زیاد قاچاق معکوس محصولات پزشکی، در عمل اکثر یارانه هایی که دولت برای پایین نگه داشتن قیمت تجهیزات پزشکی پرداخت می کند به سفره مردم نرسیده است.
برخی از تجهیزات پزشکی پرمصرف که از ارز ترجیحی بهره میبرند قابل ردیابی نیست و مشخص نیست این اقلام برای چه بیمارانی استفاده شده است، بنابراین میتوان آنها را به راحتی از سیستم سلامت کشور حذف کرد و در بازار آزاد به فروش رساند.
عبدالرضا یعقوب زاده، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی می گوید: یک سری تجهیزات پزشکی مانند آنژیوکت که فاقد بارکد و مشخصات کنترلی خاصی است، در خارج از کشور یافت می شود. تجهیزات پزشکی وارداتی با قیمت واقعی وارد کشور نمی شد و گاهی اوقات واردکننده برای دریافت ارز ارزان تر، قیمتی بالاتر از قیمت واقعی دریافت می کرد.
وی گفت: اگر فردی کالایی به ارزش 4200 تومان وارد کند و اعلام کند که قیمت محصول تنها 10 درصد بیشتر از قیمت خرید است، کالای خریداری شده برای واردکننده رایگان خواهد بود، زیرا می تواند مابه التفاوت را هنگام خرید پرداخت کند. در این صورت تولیدکننده داخلی دیگر توان رقابت با کالای وارداتی را نخواهد داشت و تولیدکنندگان با واردکننده ای مواجه می شوند که در صورت اعلام قیمت محصول حتی درصد کمی. بالاتر از قیمت خرید، سود و مالیات زیادی از آن به دست خواهد آورد. اون هم جایی نداره
حدود هزار شرکت تولیدی و واردکننده در صنعت تجهیزات پزشکی فعال هستند. کمتر از 10 شرکت بیش از 50 درصد ارز ترجیحی را دریافت می کنند.
سید حیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو مردادماه امسال گفت: مصمم به اصلاح سیاست پولی در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی هستیم و تا پایان امسال ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی خواهد بود. به تدریج برداشت و تبدیل به ارز نیمه شد.
در ماه های پایانی سال هستیم و هنوز خبری مبنی بر حذف ارز 4200 تومانی نیست. دلیل ترجیحی دادن ارز به تجهیزات پزشکی پایین نگه داشتن قیمت برای بیماران است، اما برای رسیدن به این هدف راهکارهای متفاوتی وجود دارد. هدف، روش هایی است که هزینه ای بر بیمار تحمیل نمی کند و از یارانه های دولتی سوء استفاده نمی کند.
احمد مسلمی، رئیس هیئت مدیره انجمن تخصصی متخصصان تجهیزات پزشکی گفت: مجلس با مصوبه خود به دولت ابلاغ کرد که ارز ترجیحی در بسیاری از حوزه ها لغو شود اما ارز از دارو و تجهیزات پزشکی حذف نشد. . تصمیم بر این شد که این ارز ساماندهی شود، اما شیوه ساماندهی در اختیار دولت گذاشته شد و به دولت اجازه داد تا در این مورد تصمیم گیری کند.
وی گفت: تعداد زیادی از کالاهای پزشکی مورد نیاز بیماران قلبی عروقی مانند «استنت یا ضربان ساز قلب» یا برخی تجهیزات ارتوپدی مانند «پروتزهای زانو و هیپ» یا برخی تجهیزات چشم پزشکی و… از یارانه نقدی ترجیحی بهره مند می شوند. از آنجایی که چنین تجهیزاتی اغلب گران هستند، روش هایی مانند ایجاد صندوق حمایت از بیمار و پوشش بیمه ای گسترده تر از نرخ خدمات پزشکی و آزمایشگاهی یا پوشش مستقیم بیمه ای این دارایی ها در نظر گرفته شده است.
کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گزارشهای مختلف تاکید کرده است که نرخ ارز ترجیحی از ابتدای زنجیره تامین و تولید ملزومات و تجهیزات پزشکی مانند بخش دارویی به شرکتهای بیمه منتقل شود. بیمه هزینه های بیمار یا از طریق هیئت پس انداز پولی را پوشش می دهد. در معالجه بیماران این کار را کرد تا یارانه دولتی به دست بیماران برسد تا به جیب دلالان.