پایگاه های دانش تاب آوری برای کمک به بانک ها در پرداخت تسهیلات
آشنایی با مفاهیم اقتصاد دانش بنیان (35)

مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان گفت: با وجود همکاری بانک ها و صندوق نوآوری ریاست جمهوری با شرکت های دانش بنیان؛ فاصله این همکاری با شرکت های نوآور و خلاق باید کاهش یابد تا با تعاملات بیشتر، مشکلات توسعه محصولات دانش مطرح شود و راه حل های جدیدی برای حل آنها به دست آید.
احمد خرسند در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، درباره روند اخذ ضمانت نامه های بانکی و مشکلات این بخش برای شرکت های خلاق صاحب ایده، گفت: همکاری برخی بانک ها برای اخذ تسهیلات به ویژه از نظر اخذ ضمانت نامه خوب بوده است.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان با اشاره به مشکلات توسعه این شرکت به دلیل محدودیت های مالی، گفت: صندوق نوآوری ریاست جمهوری در فرآیند دریافت تسهیلات حمایتی حتی یک بار شرکت را ضمانت کرد. در این راستا از وثیقه هایی مانند چک، سفته و ضمانت نامه های ملکی نیز استفاده شد. اما به دلیل حسابداری خوب، این شرکت ضمانت نامه صندوق نوآوری ریاست جمهوری را نیز در نظر گرفت.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه فعالیت بنگاه دانش بنیان در حوزه دانش و فناوری نوع 2 است، معافیت های مالیاتی شامل بنگاه های دانش بنیان نمی شود. اما این شرکت با حمایت صندوق نوآوری ریاست جمهوری توانست از وام های دانش بنیان استفاده کند. صندوق نوآوری در زمینه اوراق بانکی نیز با ما همکاری داشت. ناگفته نماند که شروع فعالیت این شرکت که در حوزه دارویی فعالیت می کند به سال 1359 برمی گردد و اطلاعات دقیقی از سرمایه اولیه آن به خاطر ندارم. فرآیند دانش بنیان این کسب و کار مربوط به سال های 1395 تا 2016 است.
از تعهدات بانکی تا پرداخت بدهی کسب و کار مبتنی بر دانش
این فعال دانش بنیان ادامه می دهد: دو نهاد معاونت علمی و صندوق نوآوری ریاست جمهوری برای حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان فعالیت می کنند، اما هنوز موفق به تامین اعتبار از معاونت علمی نشده ایم؛ در حالی که این دو نهاد از معاونت علمی ریاست جمهوری حمایت می کنند. البته یک بار به برکت مصوبات سال 1400 تسهیلات گرفتیم، اما متأسفانه به دلیل سختگیری سازمان امور مالی قزوین و علیرغم اینکه بدهی ثابتی برای شرکت وجود نداشت، به عنوان بدهکار مالیاتی در سال 96 شناخته شدیم. نشان می دهد. ماده 186 و موفق به اخذ تسهیلات نشده ایم.
خرسند خاطرنشان کرد: شرکت دانش بنیان بدهی مالیاتی مشخصی در سامانه نداشت اما متاسفانه این مصوبه را از دست داد. در آن زمان معاونت علمی 100 میلیارد تومان مجوز به شرکت داد که در نهایت 50 میلیارد تومان در کمیته اعتبارات بانک تایید شد. اما متاسفانه با وجود بدهی 50 میلیون تومانی و جریمه مالیاتی که هنوز قطعی نشده، وام دانشبانیان لغو شد.
همکاری بانک ها خوب است و بوروکراسی سنگین است
وی تصریح کرد: همکاری بانک در اخذ تسهیلات دانش بنیان مناسب است. به عنوان مثال بانکی که سال ها با آن کار می کنیم از ما ضمانت نامه ملکی می خواستند اما اکنون ضمانت نامه های ما چک و سفته برای اخذ وام است. اگرچه اولین بار بود که بانک دیگری با ما همکاری می کرد، اما در اخذ ضمانت نامه همراه خوبی بود.
خرسند گفت: برخی بانک های دولتی بوروکراسی سخت گیرانه ای برای کار دارند که علاوه بر ایجاد هزینه برای موسسات دانش بنیان، باعث اتلاف وقت نیز می شود. البته بانک صادرات پس از گذراندن مراحل مختلف درخواست وام از طریق «ال سی» داخلی و کلیه هزینه های کارشناسی و ارائه ضمانت نامه نیز دانش پایه را به شرکت پرداخت کرد، اما پس از مدت ها سرانجام سایر بانک ها پذیرفتند. با 75% در مورد مبلغ توافق دارند. به دلیل این بوروکراسی سخت و کند، کسب و کار دانش بنیان متحمل هزینه های مالی و اتلاف زمانی می شود.
صندوق نوآوری ریاست جمهوری برای ایجاد روابط نزدیک تر
مدیرعامل شرکت دانش باز هم با اشاره به بروکراسی سنگین اداری بانک ها اعلام کرد: علیرغم همکاری بسیار خوبی که بانک ها و صندوق نوآوری ریاست جمهوری با شرکت های دانش بنیان دارند؛ فاصله همکاری این صندوق با شرکت های نوآور و خلاق باید کاهش یابد تا با تعاملات بیشتر، مشکلات در توسعه محصولات دانش مطرح شود و راه های جدیدی برای حل آن ها پیدا شود.