وعده های دولت سیزدهم در خصوص شفاف سازی مالیاتی بر اساس داده های دقیق از جمله دریافت 101 میلیون و 121 هزار فاکتور مصوب حکایت از تحقق این وعده دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شادا، آیت الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان در جریان فعالیت های انتخاباتی خرداد 1400، 3 وعده انتخاباتی در زمینه مالیات دادند؛ در 24 خرداد 1400 مطرح شد: “تا جایی که مالیات می گیریم در کشور فرار مالیاتی داریم، این مشکل با یک سیستم هوشمند قابل رصد و پیگیری است و برای این مشکل برنامه داریم.” همان سالی که «با تکمیل جریان دادههای مالیاتی و ایجاد شفافیت، از فرار مالیاتی جلوگیری میشود» و «مالیاتهای نظارتی به طور کامل اجرا میشود و از فعالیتهای غیرمولد و سوداگرانه مالیات اخذ میشود». از جذابیت این فعالیت ها کاسته خواهد شد.
در طول دو سال فعالیت دولت سیزدهم می توان برداشت درستی از تحقق این وعده ها داشت.
• اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و نظام مودیان و تکمیل آن بر اساس تفکیک حساب های تجاری و غیرتجاری.
رئیسجمهور در خصوص صحبتهای رئیسجمهور گفت: ما در کشور فرار مالیاتی داریم تا جایی که مالیات میگیریم. این مشکل از طریق سیستم هوشمند قابل رصد و پیگیری است و ما برای این مشکل برنامه داریم.
در خصوص اجرای ماده 10 قانون پایانههای فروشگاهها و سامانه مودیان و همچنین ثبت حسابهای تجاری مودیان و تفکیک حسابهای مشاغل و اشخاص، جلسات متعددی با بانک مرکزی تشکیل و تفاهمنامههایی منعقد شد. شکل خدمات تبادل اطلاعات در حال اجرا و اجراست که نتایج آن تا 30 اسفند ماه است. در ماه 1401 تعداد حسابهایی که در بانک مرکزی برای اشخاص حقوقی مودیان مورد بررسی موفقیتآمیز قرار گرفته است، 2 میلیون و 388 هزار و 965 حساب، برای حسابهای حقیقی – اشخاص حقیقی 5 میلیون و 898 هزار و 864 حساب، برای اشخاص حقیقی – مشارکت 284 هزار و 948 حساب و در مجموع 11621861 حساب وجود دارد.
9400000 ابزار پرداخت را به پرونده مالیاتی متصل کنید
این در حالی است که در خصوص اجرای ماده 11 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، با هماهنگی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، عملیات کارتخوان ها و درگاه های پرداخت الکترونیکی سازمان از 24 دی ماه آغاز شد. 1400 که تقریبا 9 میلیون و 400 هزار ابزار پرداخت را به هم وصل کرده است. terminal) به پرونده و همچنین ایجاد بیش از یک میلیون و 500 هزار فایل جدید و مونتاژ مالی ابزارهای پذیرش هم اکنون کامل شده است.
سند هویت کالا و خدمات کجا رفته است؟
«برگزاری 35 جلسه کمیته فنی با نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص تدوین کالا و خدمات با حضور نمایندگان این وزارتخانه و سازمان امور مالیاتی کشور»، «طراحی و ایجاد سامانه دریافت فایل شناسایی کالا و خدمات در درگاه سازمان جهت استفاده مودیان به آدرس https://stuffid.tax.gov.ir و “قابلیت استفاده از راهنمای اخذ و استفاده از شناسه عمومی و مشخص کالا و خدمات از طریق درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir، از جمله اقدامات انجام شده در خصوص شناسه کالا و خدمات، 13 شناسه خدمات عمومی، 1503 شناسه خدمات خصوصی، 36678 شناسه کالای عمومی و 900 هزار شناسه کالای خصوصی. آخرین شناسه های وضعیت برای کالاها و خدمات بودند.
همچنین «برگزاری جلسات فنی با وزارت صنعت در خصوص امضای الکترونیکی»، «برگزاری جلسات فنی با مراکز واسط معتبر در خصوص امضای الکترونیکی»، «ایجاد امکان استفاده از نرم افزار امضای الکترونیکی توسط مودیان» و «تدوین سند راهنما». برای استخراج عمومی کلید امضای دیجیتال” با مهر سازمانی و بارگذاری آن در پوشه سامانه مودیان قابل استفاده از طریق درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir” مهمترین اقدامات انجام شده در رابطه با الکترونیک بود. امضا
همچنین «ایجاد شماره اقتصادی برای اشخاص حقیقی، اشخاص حقیقی مشارکتی و حقوقی» و «شماره اقتصادی برای کلیه مودیان مشمول مالیات از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیکی «سازمان به نشانی my.tax.gov» قابل استفاده است. ir”. اقدامات اصلی انجام شده در مورد تعداد آن مقرون به صرفه است.
مجوز برای شرکت های مورد اعتماد ارائه دهنده خدمات مالیاتی
مدارک و مواد 53 شرکت کنسرسیوم در فراخوان شناسایی شرکت های معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی شامل 10 مورد تاییدیه نوع اول، 1 مورد تاییدیه نوع دوم و تاییدیه نوع سوم و 3 مجوز نوع اول، 1 مجوز نوع دوم و مجوز نوع سوم بوده است. مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
تاکنون سه مجوز فعالیت برای شرکت های امانی ارائه دهنده خدمات مالیاتی نوع اول صادر شده است. همچنین مجوز فعالیت برای یک شرکت به عنوان شرکت امانی ارائه دهنده خدمات مالیاتی نوع دوم و سوم صادر شد.
آخرین وضعیت اجرای سامانه مودیان.
اما بررسیهای ما در مورد آخرین وضعیت پیادهسازی سامانه مودیان نیز نشان میدهد که تولید و راهاندازی فاز اول سامانه مودیان، ایجاد امکان استفاده از دروازه خدمات دولت (GSB) در مرکز تبادل ملی اطلاعات برای سیستم مالیات دهندگان، تولید اسناد مورد نیاز سیستم مودیان برای استفاده مودیان را شامل می شود
مدارک فنی و راهنماهای بخشهای مختلف سامانه مودیان قابل استفاده از طریق درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir و شامل سند مشخصات فنی و مشخصات پایانه های فروشگاهی – حافظه مالیاتی ارسالی به تبصره (3) ماده (3) ) قانون پایانههای فروشگاهها و سامانه مودیان و ضمائم آن، شامل سند فرمت شناسه حافظه مالیاتی منحصربهفرد و شماره مالیاتی یکتا؛ سند دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان و سند دستورالعمل صورتحساب الکترونیکی، راهنمای استخراج کلید عمومی از امضای دیجیتال/مهر سازمانی و بارگذاری آن در پوشه سامانه مؤدی، راهنمای اخذ و استفاده از آن. شناسه های اختصاصی عمومی و کالا و خدمات، راهنمای معرفی حساب های تجاری، راهنمای دریافت برنامه جاوا و .NET SDK برای تسهیل اتصال به سیستم مودیان مالیاتی و راهنمای استفاده از آن، راهنمای گام به گام سازماندهی پذیرندگان بانکی، سامانه دریافت فایل شناسایی کالا/خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور که مودیان می توانند در آدرس https://stuffid.tax.gov.ir و سوالات متداول که از طریق آن قابل استفاده است. پورتال مالیاتی کشور ساماندهی مشاغل در intamedin.ir در قسمت پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان.
در عین حال آخرین آمار وضعیت سامانه مودیان به تعداد 72 هزار و 68 شناسه منحصربفرد حافظه مالیاتی توسط سامانه به دست آمد که از این تعداد 60 هزار و 77 شناسه توسط مودیان مستقیم و 9 هزار و 352 شناسه ارائه شده است. توسط شرکت های مورد اعتماد و 2 هزار و 639 شناسه دریافت شده توسط سیستم های دولتی.
همچنین 12 هزار و 17 مؤدی شامل مودیان مستقیم، مؤدیان شرکت های امانی و مؤدیان نظام دولتی موفق به ارسال صورتحساب شدند.
تعداد کل صورتحساب های الکترونیکی دریافتی در سامانه مودیان 167 میلیون و 744 هزار و 771 فاکتور بوده که از این تعداد 101 میلیون و 121 هزار و 303 فاکتور تایید شده است. تعداد مودیان دارای فاکتور خرید 190601 مؤدی بوده است.
در نهایت مبلغ کل فاکتورها 2 میلیون و 155 هزار و 21 میلیارد تومان و کل مالیات بر ارزش افزوده معادل 144 هزار و 923 میلیارد تومان بوده است.
اجرای درخواست های چند مرحله ای برای عضویت مودیان به سامانه مودیان
با توجه به طرح الحاق 5 تبصره به ماده 2 قانون پایانههای فروشگاهها و سامانه مودیان، صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان از اول آبان ماه 1401 برای شرکتهای پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار الزامی است. فرابورس و از 1 ژانویه 1401 برای شرکت ها و مؤسسات عمومی. طبق ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و از اول فروردین 1402 برای سایر اشخاص حقوقی به استثنای اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 مالیات بر ارزش افزوده اجرا می شود. قانون مصوب 1400 در حال اجراست.
همچنین برای اطلاع تجار و فعالان اقتصادی از اقدامات فرهنگی، توسعه محتوای آموزشی و اطلاع رسانی در خصوص اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و نظام مالیاتی اقداماتی انجام شده است.