عضو هیئت مدیره اتاق تهران اجرای پیمان های پولی و دلارزدایی از تجارت ایران را مورد تاکید قرار داد و گفت: ایران درگیر تحریم های چالش برانگیز بانکی و مسائل مربوط به FATF است. اما رفع موانع تنها به اجرای این عناصر بستگی ندارد. ایران باید به دنبال راه حلی ریشه ای برای محدودیت های تجاری بین المللی باشد.
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا; جهش برای عضویت در بریکس آخرین تلاشی است که ایران در چند وقت اخیر برای گسترش ارتباطات منطقه ای خود انجام داده است. این چشم انداز مثبت، کارشناسان را بر آن داشته تا به دنبال منافع ایران در پیوستن به برجام باشند.
برخی معتقدند دلارزدایی از تجارت موازی مهم ترین نتیجه حضور ایران در اتحادیه های اقتصادی منطقه ای و فرامنطقه ای، تقویت و گسترش فعالیت های تجاری است. اما برخی دیگر معتقدند که صرف عضویت در این مجامع کافی نیست و ایران باید استراتژی محکم و موثری برای تضمین حضور قاطع خود در بازارهای صادراتی اتخاذ کند.
سایه تحریم های آمریکا
عباس آرگون، عضو هیأت مدیره اتاق تهران در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی آنا، ابتدا به جنبه های مثبت عضویت ایران در برجام اشاره کرد و گفت: به طور کلی حضور ایران در مجامع بین المللی اقتصادی دارای جنبه های مثبت و مزایای فراوانی است. . . تقویت دیپلماسی سیاسی و اقتصادی در سایه عضویت در اتحادیه، مهمترین امتیازی است که ایران می تواند از آن برخوردار شود. با این حال بدون توجه به خوش بینی های معمول، شرط بهره مندی از مزیت های فعلی این است که برای استفاده از ظرفیت ها برنامه جدی داشته باشیم و مسیر این کار هموار باشد.
وی ادامه داد: مهمترین موضوع در برقراری روابط تجاری با سایر کشورها این است که آیا کشور مقابل می خواهد خارج از قوانین تحریمی آمریکا با ایران تعاملات تجاری انجام دهد؟ اگر طرف های مقابل خواستار تجارت بدون محدودیت باشند و به محدودیت های اقتصادی و بانکی اعلام شده از سوی غرب بی توجه باشند، فرصت خوبی برای ایران ایجاد می شود. در غیر این صورت پس از پیوستن ایران به اتحادیه های اقتصادی منطقه هیچ نتیجه قابل توجهی حاصل نخواهد شد.
علاقه حرف اول را می زند
آرگون در سخنان خود امکان اجرای پیمان های پولی و دلارزدایی از تجارت ایران را مورد تاکید قرار داد و گفت: ایران درگیر چالش هایی مانند تحریم های بانکی و مسائل مربوط به FATF است. روابطی ایجاد کنید که بتواند این چالش ها را دور بزند و تا حدی مشکلات را حل کند. اما رفع همه این موانع را نمی توان به اجرای عناصری مانند پیمان پولی مرتبط کرد. ایران ضمن استفاده از فرصتهای موجود، باید به دنبال راهحلی عمیق برای تنشها و محدودیتهای تجاری بینالمللی خود باشد.
این کارشناس مسائل ارزی تجاری تاکید کرد: دلاری شدن بحث گسترده ای است و نمی توان به سادگی درباره آن صحبت کرد. برای اجرای قراردادهای پولی، رضایت طرفین شرط است. حذف دلار از تجارت خارجی باید به نفع کشورهای درگیر در این معامله باشد. در غیر این صورت هیچ کشوری از اجرای پیمان پولی راضی نخواهد بود. چندی پیش کشورهایی مانند روسیه و چین در مورد اجرای توافق ارزی با ایران صحبت می کردند. روسیه در حال حاضر به دنبال فرار از تحریم های بانکی و تامین ارز برای تجارت خارجی خود است. اما آیا چین که تجارت خارجی سالانه بیش از 700 میلیارد دلار با آمریکا دارد، می خواهد دلار را از روابط تجاری خود با شرق خارج کند و با آمریکا تنش ایجاد کند؟ اگر چین معتقد باشد که قراردادهای پولی تأثیر منفی بر تجارت این کشور با ایالات متحده دارد، به هیچ وجه راضی نخواهد شد. بنابراین باید گفت که رویکرد کشورها و اولویت دولت ها در زمینه دیپلماسی اقتصادی و سیاسی تأثیر مستقیمی بر تصمیمات آنها در خصوص اجرای پیمان پولی یا توسعه تجارت با کشوری مانند ایران دارد.
تجارت جهانی در بریکس غالب است
در قرارداد بریکس بیش از دو سوم جمعیت جهان با یکدیگر تجارت می کنند و بر اساس قوانین خاص خود مبادلات مالی را انجام می دهند. علاوه بر این، بر اساس اطلاعات موجود، قراردادهای پولی به طور گسترده تحت توافقنامه بریکس اجرا شده است و این کشورها در زمینه تسهیل شده با یکدیگر تجارت می کنند. بنابراین به نظر می رسد ایران می تواند از این فرصت برای تقویت تجارت خود با برنامه ریزی مدون استفاده کند.
اما دغدغه اصلی کارشناسان و محافل تجاری در خصوص تمایل یا حفظ منافع سیاسی و اقتصادی کشورها نیز موضوع مهمی است که دولت باید در تمامی رویکردها و برنامه های خود به آن توجه داشته باشد.