علیرغم وعده ها و موافقت های معاونت علمی ریاست جمهوری مبنی بر حمایت از شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها، کارخانه نوآوری آزادی به دلیل اجاره و به درخواست مالک باید تخلیه شود و ساختمان هایی که در آن پیدا شده اند در وضعیت ناپایداری قرار دارند.
به گزارش ای بی اس نیوز، کارخانه نوآوری مکانی برای تولد ایده ها، رشد و خلاقیت متخصصان است. در این پلتفرم تمامی ابزارها و منابع لازم برای کارآفرینی و رشد یک ایده مانند زیرساخت ها، مربیان و مشاوران خبره، سرمایه گذاران خطرپذیر، ارائه دهندگان خدمات استارت آپی، شتاب دهنده ها و غیره قرار دارند.
در واقع در چنین مراکزی هر آنچه برای تبدیل ایده به کسب و کار نیاز دارید وجود دارد و مشاوران و مربیان از ایده تا اجرا در کنار شما خواهند بود.
در این راستا راه اندازی کارخانه های نوآوری در دستور کار معاونت علمی قرار گرفته است، اما یکی از بزرگترین کارخانه های نوآوری یعنی کارخانه نوآوری آزادی که با مشارکت پارک فناوری پردیس راه اندازی شده بود، دستور تخلیه شد. به فعالیت های چند شرکت. چرا که این کارخانه در یک ساختمان اجاره ای با سرمایه گذاری یک میلیاردی نصب شده و بنا به درخواست صاحب این ملک باید تخلیه شود.
کارخانه نوآوری آزادی در زمینی به مساحت 18638 متر مربع در مجاورت میدان آزادی واقع شده است.
کارخانه نوآوری آزادی در واقع شعبه ای از پارک فناوری پردیس است. اما دولت فضایی برای این مجموعه در نظر نگرفت و شرکتهای مستقر در آن در مکانهای اجارهای مستقر شدند.
آماده سازی این مکان توسط پارک فناوری پردیس و شرکت هاماوا و در چارچوب همکاری مشترک بخش خصوصی و پارک فناوری پردیس، سایت کارخانه آزادی که قبلا در زمینه الکترونیک فعال بود، انجام شد. ، از شرکت صنعتی “اما”. به عنوان یکی از بزرگ ترین گروه های صنعتی ایران. اما امروز، وضعیت شرکت های فناوری که در آنجا مستقر شده اند، متزلزل است.
شرکت هماوا در خصوص تخلیه کارخانه نوآوری آزادی بیانیه ای صادر کرد که به شرح زیر است:
در این بیانیه آمده است:
فعالان محترم اکوسیستم استارتاپی ایران،
همکاران، سهامداران و ساکنین کارخانه نوآوری آزادی
در سال 1395، مؤسسان و سهامداران خیرخواه هماوا کارخانه نوآوری را به عنوان اولین و بزرگترین مرکز نوآوری در ایران و منطقه و از این رو کارخانه نوآوری در مساحتی بیش از 18000 مترمربع با هدف تأسیس کارخانه نوآوری تأسیس کردند. با رفع تمامی نیازهای کارآفرینان از مراحل ایجاد، از آموزش و تسریع گرفته تا جذب سرمایه و ورود اولیه به بازار، در یک مکان برای تمامی بازیگران اکوسیستم کارآفرینی ایجاد شد.
در ساخت این اکوسیستم شرکای دلسوز و دغدغه مندی داشته ایم که بدون حمایت آنها این موفقیت بزرگ برای کشورمان محقق نمی شد. کارخانه نوآوری آزادی پس از 6 سال اکنون یکی از بزرگترین مراکز نوآوری کشور در چندین حوزه راهبردی از جمله هوش مصنوعی، صنایع بهداشتی و دارویی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، خدمات مالی و بیمه ای، صنعت گردشگری، معماری و شهرسازی است. . خودروهای هوشمند، کشاورزی مدرن، تولید محتوا و رسانه و موارد دیگر تبدیل شده اند.
طی قراردادی 5 ساله، فضای کارخانه نوآوری آزادی توسط کارخانه نوآوری هماوا به شرکت صنعتی اما (کارخانه دار) تا پایان اسفند 1300 اجاره داده شد و مدیریت و سهامداران آما مذاکرات خود را آغاز کردند، اما در نیمه دوم سال 1401 توسط تصمیم معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، پارک فناوری فردیس مسئولیت مذاکره با AMA را بر عهده گرفت.
اما در اسفند 1401 شرکت آما از طریق مراجع قضایی اعلام کرد که حاضر به تمدید قرارداد نیست و قصد تغییر کاربری و فروش ملک را دارد و با وجود مذاکرات متعدد و پیشنهاد یک مبلغ بسیار معقولی برای ادامه اجاره، هیچ نتیجه ای از این مذاکرات حاصل نشد.
در تاریخ 17 آبان ماه 1402 وکیل برجسته شرکت آما به همراه نماینده محترم معاونت اجرایی اداره کل ثبت اسناد و املاک استان تهران بدون اطلاع قبلی جهت تخلیه نوآوری آزادی در محل حاضر شدند. . کارخانه. پس از مذاکرات، یک ماه مهلت برای خروج کامل از کارخانه نوآوری آزادی در تاریخ 17 آذر 1402 صادر شد که در صورت عدم انجام این امر، به گفته وی، با مراجعه مأموران انتظامی به یگان ویژه شهربانی، این محل تخلیه خواهد شد.
در این مدت امکان انتقال بسیاری از مراکز نوآوری از جمله مرکز علوم دارویی یا استودیوی پخش زنده تلویزیونی در این مدت یک ماهه وجود ندارد.
چنین اقدامی همچنین باعث ایجاد مشکلات عدیده در فعالیت فریلنسرها، فضاهای کاری مشترک، استارتاپ ها، شتاب دهنده ها و همچنین اختلال در عملکرد خدمات آنلاین روزانه میلیون ها شهروند ایرانی ارائه شده از کارخانه نوآوری موقعیت آزادی می شود که عملاً تخلیه را انجام می دهند. این زمان کوتاه یک ماهه غیر قابل اجرا خواهد بود.
بدیهی است تخلیه اجباری کارخانه می تواند صدها میلیارد تومان خسارت مادی و معنوی به اقتصاد کسب و کار وارد کند و موجب نارضایتی میلیون ها شهروند شود که پیامدهای منفی و گسترده ای را در شبکه های اجتماعی و رسانه ها در پی خواهد داشت.
شرکت هماوا به عنوان مستاجر و طرف قرارداد شرکت آما تخلیه، فروش، تمدید یا عدم تمدید قرارداد را از حقوق قانونی شرکت محترم آما می داند و مشمول قانون می باشد. اما لازم است نکاتی را مورد توجه سهامداران و هیئت مدیره شرکت آما، فعالان اکوسیستم استارتاپی ایران و دست اندرکاران این تصمیم قرار دهیم:
این ملک در زمان تحویل یک کارخانه متروکه و غیرقابل استفاده بوده است. شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر سرآوا و شرکت هماوا در طی سال های 1396 و 1397 بیش از 60 میلیارد تومان برای بازسازی کارخانه نوآوری آزادی و تشکیل اکوسیستم مرتبط هزینه کردند. همچنین سایر شرکتهای مستقر در کارخانه نوآوری طی 6 سال گذشته در مجموع 340 میلیارد تومان برای نوسازی، تجهیز و ایجاد زیرساختهای فعلی آن هزینه کردهاند.
مجموعه ای که کارخانه نوآوری در آن ساخته می شود، اولین کارخانه تولید الکترود کشور به نام “AMA” چندین دهه پیش بود. کارخانه آما در سال 1338 توسط اکبر علیزاده راد تأسیس شد، اما چند دهه بعد به دلیل سیاست خروج واحدهای صنعتی از تهران، چند سالی به کارخانه متروکه تبدیل شد. اولین کارخانه نوآوری ایران با ایده سعید رحمانی موسس سرآوا و حمایت و سرمایه سهامداران این شرکت با پشتکار و توان موسسان هاماوا و تیم مدیریتی آن بازسازی و راه اندازی شد.
کارخانه نوآوری با مشارکت شرکت “آما” صاحب کارخانه و سهامداران آن (به ویژه خانواده محترم علیزاده) که با مهربانی و در نتیجه 6 سال از جوانان کارآفرین ایرانی حمایت می کنند. با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بنگاه های فناوری و صنعتی پردیس پارک با سرمایه گذاری مادی و حمایت معنوی همگان رونق گرفت.
شایان ذکر است روزانه چهار هزار جوان کارآفرین از فضای کارخانه برای توسعه کسب و کار استارتاپی و دانش بنیان خود استفاده می کنند. کارخانه نوآوری آزادی یکی از مهم ترین و بزرگترین مراکز نوآوری در ایران و منطقه است که در مقایسه با ایستگاه اف پاریس به الگویی موثر و سرمایه ملی برای کشور تبدیل شده است. این واقعیت را بازدید ده ها هیئت و وزیر از کشورهای مختلف جهان از این گیاه تایید می کند. افتتاح کارخانه نوآوری آزادی توسط رئیس جمهور (در حال حاضر) و ادامه سفر وزرا، معاونان قدرت های سه جانبه و سایر نهادها و هیئت های خارجی نشان از اهمیت این مکان در اکوسیستم نوآوری کشور دارد.
تمام تلاش بنیانگذاران و فعالان بیوبوم بر این بود که کارخانه نوآوری آزادی به نمادی جاودانه کارآفرینی در ایران تبدیل شود. اما ماجرای تاسف بار تخلیه و تخریب کارخانه نوآوری آزادی الگویی برای سرمایه گذاران و کسب و کارها خواهد شد تا وارد عرصه های نوآوری و دانش نشوند در حالی که تعطیلی این مرکز در شرایط کنونی کشور موجی از … ناامیدی و سرخوردگی در میان کارآفرینان و نخبگان جوان. واکنش های منفی فضای رسانه ای نسبت به این موضوع ممکن است پیامدهای نامطلوبی برای همه طرف ها از جمله شرکت هاماوا، شرکت آما، معاونت علمی، پارک فناوری پردیس و سایر مسئولان کشور داشته باشد. مهمتر از آن، خاموش کردن نور امید در استارتاپ ها و کانون های جوانان دانش بنیان ایران، موجب اندوه، اندوه و یأس هزاران جوان کارآفرین کشور خواهد شد.
با کمال فروتنی از تمامی فعالان اکوسیستم استارتاپی و دانشی ایران، سیاستگذاران و سایر نهادها و بالاتر از همه از سهامداران و هیئت مدیره آما تقاضا داریم دستان خود را حفظ کنند تا این بارقه امید بیرون نزند و کارخانه نوآوری آزادی بیرون نیاید. به عنوان یکی از نمادها برای بقای کارآفرینی در ایران مهم است. در این راه ما به حمایت همه نیاز داریم، زیرا این مرکز فقط یک محل کار مانند یک کارخانه تولیدی نیست. کارآفرینان جوان در کارخانه نوآوری آزادی زندگی می کنند و رویاهای خود را به واقعیت تبدیل می کنند.
نابودی کارخانه نوآوری آزادی، نابودی رویاهای نسلی از جوانان ایرانی است که با جان و دل راه کارآفرینی را تا امروز پیموده اند.
به گزارش ای بی اس نیوز، البته این اولین بار نیست که این کارخانه در وضعیت ناپایداری قرار می گیرد. در سال 99، این قطعی 4 روزه خبرساز شد و بار دیگر کارخانه نوآوری آزادی را سرلوحه کار خود قرار داد، در حالی که موسسان آن آرزو داشتند این منطقه را به «سیلیکون ولی» تبدیل کنند.
ابتدا گمانه زنی های منتشر شده در توییت های منتشر شده از سوی مدیران استارت آپ های مستقر در این کارخانه حاکی از آن بود که فردی متر را پریده است، در نهایت مدیر این کارخانه به این گمانه زنی ها پاسخ داد و اعلام کرد: برخی از شرکت های بزرگ مستقر در سوله های اصلی این کار را انجام دادند. هزینه برق خود را پرداخت نکنند و به همین دلیل اداره برق منطقه (کوی بیمه) برق کل کارخانه را قطع کرد.
رقم بدهی به اداره برق اعلام نشده، اما بدهی اداره برق پرداخت شده است، اما اعتراضاتی در توییتر مطرح شده و استارت آپ ها با اشاره به وعده ها، انتصاب ها و حمایت های معاون رئیس جمهور این ایده را مطرح کرده اند. علم به استارتاپ های مستقر در این کارخانه قول داده بود. انجام داده اند که احتمالا در پایان عمر دولت دوازدهم و معاونان مختلف آن، استارت آپ ها دیگر برای هیچکس جذابیتی نداشته باشند.
اکنون صاحبان استارتآپها منتظر هستند تا معاونت علمی، رویکرد خود را برای حمایت از کسبوکارها بهویژه کارخانه نوآوری آزادی اعلام کند.
انتهای پیام