رئیس انجمن متخصصان بهداشت حرفه ای ایران با تاکید بر اینکه باید از حوادث کاری که تاکنون در کشور اتفاق افتاده درس بگیریم، تاکید کرد: وی گفت: موارد خطرناک باید توسط کارشناسان و بازرسان شناسایی و اعلام شود و مسئولان این هشدارها را جدی بگیرند و سهل انگاری نکنند.
دکتر حسن اصیلیان مهابادی همزمان با روز بهداشت حرفه ای در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی بیان کرد: در راستای اهمیت ایمنی و بهداشت حرفه ای، سازمان بین المللی کار از سال 2003 سازمان هایی را در سراسر جهان ایجاد کرده است که با هماهنگی کشورهای عضو، سالانه شعاری برای تاکید بر اهمیت سلامت و ایمنی در کار تعیین می کنند. سلامت به کارگران، کارفرمایان، سیاست گذاران و غیره برای هشدار شعار سال گذشته توجه بیشتر به توسعه فرهنگ ایمنی و بهداشت حرفه ای در جامعه کارگری بود. این شعار به این دلیل انتخاب شد که رعایت اصول به فرهنگ سرازیر می شود و اگر جامعه به ویژه جامعه کارگری فرهنگ سلامت در کار را بشناسد برای رعایت اصول آن اقدام خواهد کرد.
وی افزود: «بهداشت و ایمنی شغلی در کار» نیز شعار امسال است. حق مسلم کارگران در محیط کار انتخاب شد. به عبارت دیگر، هر کارگری که در محیط کار مشغول به کار است، حق دارد از محیط کاری امن و سالم برخوردار باشد. شعار به زبان های مختلف از جمله لری، کردی، بلوچ و غیره است تا همه اقوام کشور اهمیت حرفه بهداشت را به زبان خود درک کنند.
وظایف یک متخصص سلامت
مدیر گروه مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: رشته بهداشت حرفه ای هم اکنون در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در کشور تدریس می شود. همه مشاغل در شرکت، از خانه دار گرفته تا کارمند اداری یا کارگر، باید اصول بهداشتی و ایمنی خاصی را در محیط کار خود رعایت کنند تا بیمار نشوند و برای تأیید این موضوع به یک بهداشت حرفه ای نیاز است. .
4 عامل موثر بر سلامت کارگران
وی با تاکید بر اینکه تمامی عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و ایمنی در حفظ سلامت کارگران موثر است، گفت: در محیط های کاری به ویژه محیط های صنعتی، کارگران در معرض انواع مواد و آلاینده های شیمیایی مختلف، عوامل فیزیکی مانند صدا، تشعشع، کمبود نور، عوامل بیولوژیکی مانند باکتری ها و قارچ ها و غیره. دخیل بوده و اگر عوامل مذکور بیش از حد مجاز باشد، کارگر شاغل در این محیط دچار آسیب و بیماری می شود.
رئیس انجمن صنفی متخصصان سلامت ایران خاطرنشان کرد: علاوه بر این رعایت برخی اصول ایمنی محیط کار شامل موارد بهداشت محیطی نیز می شود. مثلاً دستگاهی که کارگر با آن کار می کند باید مجهز به حفاظت باشد یا اصول ایمنی در فرآیند تولید رعایت شود. عدم رعایت این عناصر می تواند منجر به حوادث و بیماری های شغلی برای کارگران یا کارمندان شود.
لزوم رعایت بهداشت شغلی در محیط های اداری
وی با تاکید بر اینکه رعایت نکردن بهداشت حرفه ای در محیط کار نیز بر سلامت افراد تاثیر می گذارد، گفت: کارمندی که پشت میز می نشیند باید اصول ارگونومی را در نحوه نشستن خود رعایت کند، بنشینید. همچنین میز، کامپیوتر، صندلی و… باید اصولی باشد که عوارضی مانند آرتروز گردن، دیسک کمر و گردن، عوارض مچ دست و … ایجاد نکند.
بیماری های صعب العلاج شغلی …
مدیر گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: در صورت عدم پیگیری موارد ذکر شده، برخی از بیماری های ناشی از کار توسط هیچ پزشکی قابل درمان نیست. به عنوان مثال کارگری که بدون رعایت اصول بهداشت حرفه ای در معرض آزبست (یک ماده معدنی سیلیکات) قرار می گیرد، پس از مدتی استنشاق سیلیس در محل کار، ممکن است ریه هایش دچار مشکل شده و تنها با دریافت اکسیژن زنده بماند. یا کارگرانی که در معرض انواع مواد شیمیایی مانند بنزن، تولوئن و غیره قرار می گیرند، در صورت رعایت نکردن اصول بهداشت حرفه ای در معرض خطر ابتلا به سرطان خون قرار می گیرند که دیگر قابل درمان نخواهد بود. در این مرحله اصل پیشگیری بسیار مهم است و باید توسط متخصصان بهداشت حرفه ای در محیط کار رعایت شود.
کارفرمایانی که از ایجاد یک محیط کار ایمن اجتناب می کنند
وی افزود: در فصل چهارم قانون کار تاکید شده بود که کارفرمایان ملزم به جذب کارشناس بهداشت حرفه ای هستند. متأسفانه برخی از کارفرمایان این الزام را رعایت نمی کنند یا کارشناس استخدام می کنند اما از بهداشت حرفه ای پرهیز می کنند و متأسفانه این یک معضل در جامعه است که ما به آن رسیدگی می کنیم. در این زمینه باید فرهنگ سازی انجام شود زیرا حتی در آموزه های دینی ما آمده است که هم مواظب نوع خود و هم دین خود باشیم و کارفرما باید اطمینان حاصل کند که محیط کاری امن برای کارکنان خود فراهم کند. در حالی که برخی افراد تنها به سود فکر می کنند و هزینه های رعایت اصول بهداشتی و حتی زیست محیطی را هزینه ای تحمیلی می دانند، این امر ما را از دستیابی به هدف نهایی که بسیار مورد نیاز خود هستیم باز داشته است.
اصیلیان در پاسخ به این سوال که در صورت بروز حادثه در محل کار، کارشناس بهداشت حرفه ای تا چه اندازه مسئولیت دارد و کارفرما تا چه اندازه مسئول است، گفت: کارشناس موظف است به وظایف خود عمل کند و تذکرات لازم را بدهد. ، که شامل عوامل خطرناک و پاتوژن می باشد باید به صورت کتبی به کارفرما ارائه شود تا رفع شود. باید علت حادثه را جستوجو کرد و اگر مشخص شد کارشناس بهداشت حرفهای در انجام وظایف خود کوتاهی کرده است، باید پاسخگو باشد.
وقوع سالانه 340 میلیون تصادف شغلی در سراسر جهان
وی افزود: بر اساس گزارش سازمان جهانی کار روزانه حدود 6 هزار نفر یا سالانه 2 میلیون و 300 هزار نفر بر اثر بیماری ها و حوادث ناشی از کار جان خود را از دست می دهند. علاوه بر این، سالانه 340 میلیون حادثه شغلی و 160 میلیون قربانی بیماری های ناشی از کار برای کارگران در سراسر جهان رخ می دهد. همچنین از سال 2000 تا 2016 بیماری های شغلی عامل 81 درصد از مرگ های ناشی از کار بوده است.
وی با اشاره به اینکه تصادفات 19 درصد از مرگ و میرهای ناشی از کار را شامل می شود، ادامه داد: هر ساله 4 درصد از تولید ناخالص دنیا (1250 میلیارد دلار) صرف هزینه های مستقیم و غیرمستقیم بیماری ها و حوادث ناشی از کار می شود. این آمار و ارقام در حالی ارائه می شود که کشورهای جهان موضوع بهداشت حرفه ای را بسیار مهم دانسته اند.
از حوادث کاری گذشته درس بگیرید
مدیر گروه مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای دانشگاه تربیت مدرس درباره وضعیت حوادث کار در ایران گفت: طی چند سال گذشته شاهد حوادث فاجعه باری از جمله حوادث معدن زغال سنگ یورت آزادشهر، کارگاه ساختمانی متروپل آبادان، درمانگاه سینا مهر تهران بوده ایم. ، ساختمان پلاسکو، غرق شدن کارگران در مخازن مواد شیمیایی در استان البرز، انفجار گاز بوتان اهواز، انفجار سیلندر اکسیژن بیمارستان یاسوج و… را دیده ایم. این موارد خطرناک باید توسط کارشناسان و بازرسان شناسایی و اعلام شود و مسئولان این هشدارها را جدی بگیرند و از آن غافل نشوند.
وضعیت بیماری ها و مرگ های ناشی از کار در ایران
رئیس انجمن متخصصان بهداشت کار ایران با استناد به آمار وزارت کار و همچنین پزشکی قانونی افزود: بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت کار از سال 1386 تا آبان 1400 به طور متوسط 13 هزار کارگر حوادث مرتبط در ایران رخ می دهد که 700 تا 800 مورد آن منجر به فوت می شود که اثرات بلندمدتی برای خانواده این افراد خواهد داشت. همچنین طبق آمار اعلام شده توسط پزشکی قانونی، در سال 1392 تقریباً 1994 مورد فوت ناشی از کار رخ داده است.
اصیلیان در پایان خاطرنشان کرد: هر حادثه ای در محیط کار باید به سازمان تامین اجتماعی گزارش شود اما در بحث گزارش حوادث تاخیری وجود دارد که آمار دقیق پرونده ها را تحت تاثیر قرار می دهد و باید این خلاء پر شود.
انتهای پیام