کمال صالح 32 میلیون متر مکعب آب دارد
به گفته عزتالله عامرهای، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی، حجم آب ذخیرهشده در دریاچه سد کمال صالح شازند به ۳۲ میلیون مترمکعب رسیده که این میزان در سال گذشته ۴۴ میلیون مترمکعب بوده است.
سد الغدیر ساوه در زمینی به مساحت 850 هکتار بر روی رودخانه قره چای در 25 کیلومتری جنوب غربی شهر ساوه واقع شده و در سال 1372 به بهره برداری رسید.
این شرایط نوید روزهای خوشی را می داد، اما متأسفانه عمر آن کوتاه بود و دوباره سد با کاهش ذخیره آب مواجه شد و امروز کمتر از 50 میلیون متر مکعب آب دارد.
لزوم صرفه جویی در مصرف آب در بخش خانگی و کشاورزی
سیل 2018 وعده داده بود که بارندگی ها پایان خوبی برای خشکسالی ها خواهد بود، اما متاسفانه خشکسالی ها متوقف نشده و کشور همچنان از کمبود آب رنج می برد.
انتهای پیام
کاهش 37 میلیون مترمکعبی آب در بخش کشاورزی
به گزارش ای بی اس نیوز، با توجه به کاهش چشمگیر بارندگی و افت سطح آب ذخیره شده در سدهای استان، صرفه جویی در این مسیر بیش از هر زمان دیگری ضروری است، به طوری که حداقل در تابستان، این کار را انجام نمی دهیم. با قطعی و جیره بندی آب مواجه هستیم و از طرفی باید به آسمان دوخت تا در روزهای باقی مانده از زمستان 1401 بارندگی بیشتری نصیبمان شود.
وی گفت: سد ساوه در مدت مشابه سال گذشته 40 درصد ذخیره آبی داشت و امسال به دلیل بارندگی کمتر شاهد کاهش چشمگیر بوده ایم. این وضعیت هشدار می دهد که باید در مصرف آب کشاورزی و خانگی صرفه جویی جدی صورت گیرد تا در تابستان مشکلات جدی پیش نیاید.
به گزارش ای بی اس نیوز، از 46 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده در سد ساوه، شاید 30 میلیون مترمکعب آب قابل استفاده در حوزه کشاورزی و آشامیدنی باشد و این آمار و ارقام گواه شرایط بسیار خطرناکی برای تابستان ساوه است. متاسفانه در روزهای اخیر در حالی که اکثر نقاط کشور و استان مرکزی درگیر بارش باران و برف بودند، ساوه کمترین بارندگی را داشت و قطعا این وضعیت نگرانی ها را دوچندان می کند.
در تابستان سالهای 1400 و 1401 نقاط مختلف کشور با کمبود آب مواجه شد و حتی کارها متوقف شد و همه به انتظار بارانهای پاییزی و زمستانی نشستند، اما کمبود آب با فواید بارندگی جبران میشود.
سد ساوه 46 میلیون متر مکعب آب دارد
وضعیت سدهای استان مرکزی مانند سدهای استان های دیگر است. بزرگترین سد این استان در ساوه با ظرفیت 275 میلیون مترمکعب وضعیت مناسبی ندارد و با دیدن این سازه عظیم که مقدار بسیار کمی آب را در خود نگه میدارد، به خصوص در مواقعی که آب گرفته و طغیان میشود، آه میکشد. شما هم دیده اید.
این سد بتنی دو قوسی به طول تاج 265 متر و ارتفاع 120 متر است که با هدف تامین برق و آب کشاورزی 23000 هکتار از اراضی این شهرستان ساخته شده است.
وی دبی سد را برای آب شرب 350 لیتر در ثانیه و دبی ورودی را 1200 لیتر در ثانیه عنوان کرد و گفت: با احتساب تلفات آب در زهکشی و تبخیر، تقریباً 500 لیتر در ثانیه آب ورودی در سد ذخیره می شود که این میزان آب ورودی است. با توجه به وسعت سد و نیاز به آب آشامیدنی و کشاورزی، تعداد آن بسیار کم است.
کاهش 53 درصدی بارش ها در استان مرکزی
این سد به دلیل خشکسالی های پی در پی عموماً با افت سطح آب مواجه بوده است اما در بارندگی های سال 1397 برای اولین بار پس از 26 سال سرریز شد و ذخیره آبی آن به 265 میلیون مترمکعب معادل 96 درصد حجم کل رسید. . .
مظاهری با بیان اینکه در صورت تداوم این رویه و میزان مصرف قطعا در تابستان با چالش های زیادی مواجه خواهیم شد، گفت: سال گذشته 94 میلیون مترمکعب آب کشاورزی از طریق این سد به ساوه توزیع شد که این رقم چقدر است. سال به 57 میلیون متر مکعب رسید. با توجه به حجم فعلی 48 میلیون مترمکعبی سد، باید مصرف بهینه را در نظر گرفت، به ویژه اینکه تنها در صورت بارندگی کافی است که می توان به توزیع مناسب آب در سال آینده دست یافت.
کارشناس ایمنی و پایداری سد الغدیر ساوه در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره وضعیت فعلی سد الغدیر ساوه گفت: سد ساوه برای تامین آب شرب و کشاورزی احداث شده است که در حال حاضر 46 میلیون مترمکعب آب دارد. ، که از حداکثر حجم بیشتر است. 275 میلیون متر مکعب ذخیره کمی آب است.
محمدرضا مظاهری با اشاره به اینکه هم اکنون 17 درصد سد دارای ذخایر آبی برای تامین آب کشاورزی و شرب است، افزود: این سدها در طول عمر 30 ساله خود نقش بهینه ای در تامین آب شرب و کشاورزی ساوه داشته اند و توسعه کشاورزی و اشتغال ایجاد شده است.
البته در کنار سد ساوه، سد کمال صالح شازند وضعیت بهتری ندارد.
وی با اشاره به اینکه این سد 96 میلیون مترمکعب ظرفیت ذخیره آب دارد، گفت: هم اکنون آب ورودی به سد کمال صالح شازند 400 لیتر در ثانیه است که این میزان در سال گذشته 500 لیتر در ثانیه بوده است.
ای بی اس نیوز/مرکزی در سال های اخیر کشور دچار خشکسالی شده است که ذخایر آبی کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده و کاهش سطح آب های زیرزمینی و سطحی به گونه ای پیش رفته است که حتی بارندگی های شدید در برخی سال ها نیز نتوانسته این کمبود را جبران کند.
پاییز 1401 فصل بارانی نبود و همین امر باعث شد تا مسئولان کشور بارها نسبت به وضعیت سدهای کشور هشدار دهند و مردم به فکر صرفه جویی در مصرف خود باشند اما متاسفانه عمق فاجعه به حدی است که عملا برخی سدها مسدود شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان مرکزی از کاهش 53 درصدی نزولات جوی در استان نسبت به سال گذشته خبر داد و افزود: مقایسه میزان بارندگی در این استان در سال جاری نسبت به یک دوره آماری (هر 40 سال یک دوره در نظر گرفته شده است). ) نشان می دهد که 47 درصد کاهش یافته است.
امره ای با اشاره به کاهش بارندگی ها در سال هیدرولوژیکی جاری، لزوم صرفه جویی در مصرف آب را مورد تاکید قرار داد و گفت: از ابتدای سال آبی جاری (مهر 1401) به طور متوسط 58.9 میلی متر باران در استان مرکزی باریده است. این میزان در سال گذشته 124.6 میلی متر بوده است.
کارشناس ایمنی و پایداری سد الغدیر ساوه خاطرنشان کرد: با توجه به آمار و ارقام ذکر شده انتظار می رود مردم در بخش کشاورزی و خانگی صرفه جویی جدی داشته باشند و با اصلاح روش های سنتی و استفاده از روش های نوین مانند قطره ای و بارانی صرفه جویی جدی داشته باشند. آبیاری و اجرای حالت کشت، مصرف بهینه آب.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز