وزیر صنعت، معدن و تجارت از تدوین طرح تامین مالی صنایع کشور خبر داد و گفت: بر این اساس هم نیاز ارزی برای تامین ماشین آلات و هم سرمایه در گردش مورد نیاز واحدهای تولیدی است.
وی ادامه داد: از زمانی که مسئولیت این وزارتخانه را پذیرفتم، فاصله ارز نیمه ارزی با ارز آزاد کاهش یافته است، ارز صادرکننده با قیمتی نزدیک به نرخ بازار برگردانده می شود.
آقای اتابک با اشاره به اینکه در گذشته شورای عالی صادرات داشتیم، گفت: این شورا بین وزارتی است و سازمان های متعددی در آن حضور دارند به همین دلیل درخواست کردیم که شورای عالی صادرات احیا شود. قطعاً از صادرکنندگان دعوت خواهیم کرد تا حضور یابند و به این ترتیب یک فرماندهی واحد در حوزه اقتصاد و صادرات تشکیل خواهد شد. در ادامه موافقت نامه احیای شورای عالی صادرات صورت گرفته و این شورا در حال تشکیل است که بسیاری از مشکلات و مشکلات صادرکنندگان را حل خواهد کرد.
وزیر صامت درباره عدم تعادل انرژی نیز گفت: در تعامل و هماهنگی با وزیر نیرو و وزیر نفت به دنبال این هستیم که عدم تعادل انرژی را به حداقل برسانیم، اما در این صورت باید قبل از آن بخش خصوصی وارد عمل شود ارائه ضمانت از سوی مدیران و دولت تا دولت و شورای امنیت تضمین های لازم را برای جبران بخشی از شکاف بدهند.
آقای اتابک همچنین از تهیه طرح تامین مالی در وزارت حراست خبر داد که بر اساس آن هم نیاز به ارز برای تامین ماشین آلات و هم نیاز ریالی سرمایه در گردش واحدهای تولیدی برطرف می شود.
وی ادامه داد: در حوزه توسعه تجارت، سیاست ما حذف عوارض گمرکی است که مانع فعالیت تولیدکنندگان و صادرکنندگان می شود. در همین راستا مقرر شد برای آنچه در سال اول از طریق کلبری و تلنجی انجام می شود در مناطق مرزی تعرفه ای اعمال نشود. این موضوع ابتدا به کمیسیون اقتصادی دولت و سپس برای تصویب به شورای دولت ارائه می شود. .
وزیر صامت با اشاره به افزایش 4 برابری مبادلات تجاری ایران و ارمنستان نسبت به سال گذشته گفت: در سال جاری مقدمات تجارت ترجیحی و آزاد با ارمنستان فراهم می شود.
وی افزود: جامعه 200 میلیونی اوراسیا بازار هدف اصلی صادرات بسیاری از محصولات ایرانی است. در این راستا، ما و بخش خصوصی نیز باید فعالیت خود را در زمینه صادرات خدمات فنی مهندسی به ارمنستان افزایش دهیم. مشکلات مربوط به صدور ضمانت نامه که در سفر گذشته حل کردیم.
وزیر صمت همچنین با اشاره به بازار 200 میلیونی پاکستان گفت: مقرر شد تعرفه های گمرکی موجود بین دو کشور با ضرایب توافق شده اصلاح شود و امیدواریم شاهد افزایش تجارت با پاکستان باشیم.
آقای اتابک همچنین امضای تفاهم نامه تجاری با ازبکستان را مورد تاکید قرار داد و افزود: اولین گام در توسعه تجارت ایران و ازبکستان تعیین 10 دسته کالاهای اولویت دار بود و مقرر شد که تعرفه این کالاها تعیین شود. برای ازبکستان 50 درصد و برای ایران 50 درصد کاهش می یابد.
وزیر صمت با بیان اینکه 20 رایزن بازرگانی ایرانی در بازارهای هدف صادراتی مشغول به کار هستند، گفت: در حوزه رایزنی محدودیت این است که برای کسانی که کارمند رسمی دولت هستند، مشاور صادر می شود، اما پیشنهاد من این است که هر یک از آنها تاجران موفقی باشند. اتاق بازرگانی و اتاق های مشترک در کشورهای هدف صادراتی حضور دارند، لیست آنها را به وزارتخانه بدهند، برای تسهیل تجارت برای فعالان اقتصادی کشور، آنها را برای مشاوره ارائه می کنیم.
در این جلسه برخی از فعالان اقتصادی به بیان مشکلات خود پرداختند.
آقای محمد لاهوتی رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی خانه ایران نیز نرخ ارز، رفع تکلیف ارزی و نبود یک فرمان واحد در اقتصاد را از چالش های پیش روی صادرات عنوان کرد و گفت: ما در حال حاضر در 20 کشور مشاور تجاری داریم، باید کشورهای هدف صادرات را شناسایی کنیم و بر اساس این معیارها، این مشاوران تجاری را ابتدا برای کشورهای هدف و سپس برای کشورهای همسایه و در نهایت برای کشورهای دور با قدرت بیشتر انتخاب کنیم.
آقای کلاهی رئیس کمیسیون صنعت خانه ایران نیز با اشاره به وجود راهبردها و سیاست های صنعتی گفت: نیازی به اصلاح استراتژی ها و سیاست های صنعتی نیست، بلکه تنها باید راهبردهای موجود اصلاح شود. .
آقای فرشچیان رئیس کمیسیون واردات خانه ایران نیز خواستار تجمیع اختیارات ارزی برای تولید در داخل وزارت حراست شد و گفت: وزارت حراست که متولی تولید و صنعت کشور است تصمیم می گیرد. کالاها و ماشین آلات لازم را وارد و سفارش دهد، اما بانک مرکزی دخالت می کند، یعنی ارز را تامین نمی کند و صنعتگران و تجار را در صف معطل می کند.