به گزارش ABSNEWS، جلسه مشترک فراکسیون محیط زیست و کمیسیون اصل 90 برای بررسی تلفات بچه یوزپلنگ ایرانی امروز (شنبه 30 اردیبهشت) با حضور مسئولان ذیربط برگزار شد.
سمیه رفیعی رئیس فراکسیون سبز مجلس در ابتدای این نشست گفت: اکنون متوجه شدیم که سازمان سبز قرار است فردا نشست خبری با اصحاب رسانه داشته باشد تا ابعاد تولید یوزپلنگ را تشریح کند. به صورت زنده برگزار می شود و امیدواریم بتوانیم این پرونده را به خوبی پیگیری کنیم و از آن نتیجه بگیریم.
وی افزود: برخی رسانه ها قبل از جلسه این سوال را مطرح کردند که چرا کمیسیون اصل 90 و فراکسیون محیط زیست باید به طور مشترک به این موضوع رسیدگی کنند؛ در این راستا گونه یوزپلنگ ایرانی و آسیایی از گونه های زیست محیطی ارزشمند و گرانبهایی است که حفظ آن برای ما بسیار مهم است. و با هیچ عدد و ریالی قابل مقایسه نیست لذا مجلس در این امر دخیل است.
* نشست بررسی تلفات بچه یوزپلنگ ایرانی در مجلس شورای اسلامی
نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم یادآور شد: در بحث محیط زیست به این معناست که حفاظت از گونه ها و دارایی های طبیعی باید در اولویت قرار گیرد. ما در طول تعطیلات مدام درگیر گلزنی معضل گرد و غبار هستیم و این برای ما مهم است اما نمی توان به راحتی از معضل یوزپلنگ گذشت.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: بیش از دو سال برای این پروژه وقت صرف شده است و افراد توانمندی داریم که در این دو سال برای تحقق بخشیدن به این معضل تلاش و کوشش کردند و معتقدیم اگر به منابع خود تکیه کنیم دقت لازم را داشته باشد، بسیاری از پروژه ها بیشترین بهره را می برند. این بازسازی اتفاق خوبی بود و در جلسه امروز به نتایج آن باز خواهیم گشت. وظیفه نظارت بر دستگاه های دیگر را دارد اما در حوزه حیات وحش بی نظیر است یعنی دستگاه دیگری نداریم که بخواهد در این زمینه دخالت کند.
* ماموریت رئیس سازمان محیط زیست برای بررسی کاستی های صورت گرفته در مورد توله های یوزپلنگ
اکبری معاون محیط زیست سازمان محیط زیست با تشریح روند زنده گیری، تکثیر و زایش بچه یوزپلنگ افزود: نمی توانیم موضوع یوزپلنگ را از سایر موضوعات سازمان جدا کنیم و باید در هر بسته آن را در یک بسته ببینیم. مزرعه این؛ «همچنین پس از ورود به این سازمان مرکزی، اطلاعات این بخش را بررسی کردم که نشان میدهد 12 گونه داریم که در وضعیت بحرانی هستند، مانند میش پولت که در نیمه غربی کشور زندگی میکردند. در شرایط فعلی 7 در جنوب آذربایجان غربی باقی مانده است؛ علاوه بر این گوزن زرد که نیم قرن در اسارت به سر می برد در حال حاضر 280 راس باقی مانده که از این تعداد 60 راس ماده کمتر است که به معنای کاهش شدید است. در جمعیت آهو که نشان دهنده در خطر انقراض بودن آن است و همچنین در مورد گورخر ایرانی که نماینده گونه ای در ایران است وضعیت آنها بسیار بحرانی است که نشان می دهد منابع زیستی کشور به شدت رو به زوال است بنابراین در این زمینه ما باید بین منابع زیست محیطی و توانایی حفظ منابع زیستی کشور تعادل ایجاد کنیم. این جهت اولین گونه است.
وی افزود: پس از یوزپلنگ، گوسفند، مرغ، سپس گورخر و سپس گوزن زرد، باید منابع خود را بین آنها تقسیم کنیم و انرژی بگذاریم تا پشیمان نشویم، بنابراین برای این منظور باید به مطالعه بپردازیم. منابع این بخش.» اما با مشکل نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات تخصصی مواجه هستیم.
معاون سازمان محیط زیست یادآور شد: بیشترین اعتبار را برای یوزپلنگ در آسیا که مهمترین گونه است، برای 5 استان 3 میلیارد تومان به دست آوردیم و کل اعتباری که برای تکثیر و تکثیر یوزپلنگ دیده شده است، بوده است. 600 میلیون تومان در حالی که توافقات انجام شده بود.» کاری از دست ما برنمی آمد.
اکبری افزود: توله سگی که در پردیسان بود چندین بار توسط رادیولوژیست و سونوگرافیک معاینه شد و برای این مدت باید حدود 200 میلیون تومان بپردازیم زیرا حقوق دو زبانه پرداخت نشده و تعدادی دوربین نیز وجود دارد. خریداری شده برای این بخش، زمانی که یوزپلنگ های نر و ماده در توران که 7 ساعت با تهران فاصله دارد برای جفت گیری آماده می شدند، وارد عمل شدم.
وی گفت: در سال 94 پیشنهاد دادیم که طرح تکثیر یوزپلنگ در شرایط نیمه طبیعی مورد نیاز است. به عبارت دیگر، در مساحتی بالغ بر 50000 هکتار، باید یوزپلنگ را در طبیعت پرورش دهیم و به آنها اجازه دهیم شکار کنند، تولید مثل کنند و اطمینان حاصل کنیم که توله ها از بین نمی روند، اما این پروژه در نهایت تنها به ایجاد تکثیر ختم می شود. یوزپلنگ در باغ وحش که امکان پذیر است. نیازی به بازگشت به طبیعت نیست و در نهایت می توانیم با آموزش آنها را به شرایط نیمه طبیعی برگردانیم.
معاون سازمان محیط زیست گفت: بلافاصله ظرف 9 ماه طرح را آماده کردیم و به سازمان برنامه و بودجه فرستادیم و گفتیم نجات یوزپلنگ دو سال طول می کشد وگرنه در سال 1402 یوز نخواهیم داشت و خواهیم داشت. باید بودجه داشته باشد تا در اسارت پرورش یابد. در آن سال ابتدا 5 میلیارد تومان اعتبار درخواست شد، اما سازمان برنامه پاسخ داد که امکان افزایش اعتبارات وجود ندارد. بنابراین دریافت نکردهایم، با تخلف انتقال اعتبار، بخشی از آن تمهیدات توسط مدیر عامل استان که مدیریت ارشد را در اختیار دارد، انجام شده است.
اکبری ضمن قدردانی از دامپزشک معتمد این طرح افزود: ما تجربه ای در این زمینه نداشتیم و کارشناسان آموزش دیده و اطلاعات اصلاحی لازم را نداشتیم. ما همچنین با یک مشاور خارجی تماس گرفتیم، اما موفقیت آمیز نبود.
او گفت: «بسیاری فکر میکردند جفتگیری اتفاق نمیافتد یا باروری اتفاق نمیافتد اگر مختل شود. با وجود کمبود بودجه چند هفته قبل از تحویل به استان اعلام شد.
این خبر در حال تکمیل شدن است…
می توانید این پست را ویرایش کنید
این را برای صفحه اصلی پیشنهاد دهید