افشین صداداران مدیرعامل اتحادیه دام سبک در گفت و گو با ای بی اس نیوز با بیان اینکه سابقه صادرات گوشت قرمز به بازارهای هدف نداریم، گفت: طبق آمارها دام سبک و سنگین به بازارهای هدف صادر شده است. در سال های اخیر و اکنون نیز با موافقت رئیس سازمان دامپزشکی باید سازوکار لازم برای امکان صادرات گوشت قرمز در نیمه دوم سال فراهم شود. اما هنوز هیچ اطلاعیه ای در این زمینه دریافت نکرده ایم.
طبق آمار گمرک در سال 1401 هجری شمسی بیشترین حجم صادرات دام زنده به بازارهای هدف را به دست آوردیم بطوریکه وزن دام صادراتی به بازارهای هدف طبق آمار گمرک در سال جاری به 15580 تن رسید.
صدراس ادامه داد: با توجه به شرایط مساعد تولید، مشکلی از نظر جمعیت دامی در کشور نداریم و اکنون باید دید مسئولان شرایط مطلوب تولید را چگونه مدیریت می کنند. در حال حاضر با وجود گذشت سه ماه از سال، مسئولان سیاستگذاری مناسب و نشانی از موفقیت در مدیریت تولید و نحوه عرضه بازار ندارند.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه کمبودی در تامین دام نداریم، تصریح کرد: مشکل فعلی در حوزه کشاورزی است و باید با اتخاذ سیاست مناسب راهکاری اتخاذ شود تا میزان تولید به چه شکلی برسد. مصرف کننده تا در بازار نوسان نداشته باشیم بلکه فقط مسئولان بخش بازرگانی با واردات به دنبال تنظیم بازار هستند که بر تولید داخلی تاثیر می گذارد و به جایی می رسد که دامداران مجبور به عرضه دام کم وزن می شوند که عملا ظرفیت تولید را از بین می برد.
وی با بیان اینکه صادرات دام راه حل مناسبی برای تنظیم بازار نیست، گفت: بر اساس تجربیات سال های اخیر صادرات دام به بازارهای هدف به دلیل ایجاد تقاضا، انباشت دام در داخل را کاهش می دهد، اما به دلیل جو روانی موجود در بازار منجر به نوسانات قیمت گوشت می شود که باز هم بهانه ای برای افزایش واردات گوشت قرمز است و بنابراین صادرات دام راه حل نهایی برای انباشت دام های داخلی نیست.
صدراس با بیان اینکه صادرات گوشت به بازارهای هدف هنوز فعال نشده است، تصریح کرد: در حال حاضر مطمئن ترین راه برای ساماندهی بازار گوشت، نحوه عرضه دام و گوشت به بازار نهایی است.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک درباره آخرین واردات گوشت و دام زنده گفت: بر اساس آمار دو ماهه گمرکی 3 هزار و 380 تن دام زنده و 33 هزار و 250 تن لاشه گوشت گرم و منجمد وارد کشور شد که کل واردات گوشت به کشور رسید. در مدت مشابه سال گذشته 8200 تن افزایش یافته است که نشان دهنده افزایش بیش از 4 برابری واردات گوشت است.
وی ادامه داد: سیاست وزارت جهاد کاهش قیمت، ایجاد انباشت بومی و افزایش حجم واردات دام زنده و گوشت قرمز است و این در حالی است که تولید داخلی را تحت فشار قرار می دهد. اگرچه قیمت گوساله زنده از 220 هزار تومان به 180 هزار تومان کاهش یافت اما تغییری در قیمت گوشت مشاهده نشد.
صادر دریس میانگین قیمت فعلی دام سبک را بین 300 تا 310 هزار تومان اعلام کرد و افزود: بر اساس برآوردهای انجام شده، دام سبک مرتعی به طور کامل به بازار عرضه نشده است و به همین دلیل با افزایش حجم عرضه از ابتدای تیرماه جاری است. تا سپتامبر مشکل انباشت دام وجود دارد و با کاهش قیمت ها به زیر قیمت تمام شده تولید مواجه خواهیم شد که تلفات دامداران را تشدید می کند. بنابراین بر اساس ماده 20 قانون جامع دام، مسئولان وزارت جهاد موظفند از تولیدکنندگان لبنیات، گوشت و دام حمایت کنند در غیر این صورت برخلاف قانون عمل می کنند.
حمایت از خرید دام و تامین موجودی از محل تولید به عنوان راهکار حمایت از تولید
مدیرعامل اتحادیه دام نرم بر خرید حمایتی دام زنده تاکید کرد و گفت: اگر برای هر استانداری درصدی از دام جمع آوری شود تا از انباشت و تلفات تولیدکنندگان بکاهد تا ذخایر استراتژیک از محل های تولید داخلی تامین شود. کاهش زیان تولیدکنندگان و حفظ تولید. بنابراین امیدواریم سیاست امنیت غذایی از محل تولید داخلی در دستور کار قرار گیرد زیرا امنیت غذایی بر اساس واردات پایدار نیست و بخش کشاورزی به دلیل تامین مواد غذایی برای مردم همواره از حساسیت خاصی برخوردار است.
واکنش کشاورزان به سود صفر و عوارض واردات گوشت
الصدداد گفت: طبق ماده 11 قانون نظام جامع دامپروری، سود و تعرفه بازرگانی واردات گوشت قرمز، لبنیات و مرغ باید به نفع تولیدکننده تعیین شود که دولت به دنبال آن است. تصمیم اخیر با این قانون مغایرت دارد. بسیاری از گزارش ها حاکی از آن است که نرخ سود صفر و عوارض گمرکی عملاً تأثیری بر تولید نداشته است.
خبرنگار: آزاده محبی