13:58 – 17 سپتامبر 1403
علی رضا کریمی رئیس مرکز هماهنگی زنجیره های گندم، آرد و نان در نشست خبری امروز خود در خصوص اهداف همایش غلات گفت: بحث خودکفایی در هر محصول اساسی در کشور بارها مطرح شده است. گاهی این خودکفایی حاصل شده است، اما گاهی این خودکفایی سودمند و پایدار است.
به گفته وی، تولید پایدار زمانی حاصل می شود که الزامات از مرحله کشت تا بازار به وضوح مشخص شود. خودکفایی نیاز به زیرساخت دارد و باید در این زیرساخت از تامین بذر گرفته تا آماده سازی زمین و سیستم مشارکت مزرعه تجدید نظر شود.
رئیس مرکز هماهنگی زنجیره گندم، آرد و نان ادامه داد: تعامل این سه طرف یکی از اهدافی است که همایش غله دنبال می کند و نان به عنوان محصول نهایی سلطان آن است.
وی با بیان اینکه قیمت تمام شده نان در کشور بالاست، تصریح کرد: قیمت تمام شده نان از نظر کیفیت جای بهبود دارد. باید به سمتی برویم که قیمت تمام شده نان در زنجیره تامین کاهش یابد.
فراوانی و در دسترس بودن کالاها شاخص مهمی برای تضمین امنیت غذایی است
همچنین محمدرضا مرتضوی، عضو انجمن آرد سازان ایران گفت: ایران با بیش از 80 میلیون نفر جمعیت یکی از قطب های مصرف غلات جهان است، بنابراین لازم است دولت تصمیمات بهتری اتخاذ کند. با افزایش آگاهی.”
وی با اشاره به اینکه سالانه بین 17 تا 18 میلیون تن غلات وارد کشور می شود، افزود: با توجه به نوسانات اقلیمی و شرایط داخلی در خصوص خودکفایی در کالاهای اساسی می توان این رقم را به حداقل ممکن کاهش داد. بنابراین تنظیم این بازار و هزینه حداقل ارز با اطلاع از روند جهانی بازار غلات قابل انجام است.
رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان آرد ایران با اشاره به شرکت های دولتی عرضه کننده غلات افزود: در حوزه غلات تصمیمات مهمی در شرکت پشتیبانی امور دام اتخاذ می شود. امروزه بزرگترین بازنده همان شرکت های دولتی هستند که از وضعیت بازار جهانی غلات آگاهی و آگاهی کافی ندارند.
مرتضوی ادامه داد: یکی از شاخص های مهم در تامین امنیت غذایی، فراوانی کالا و در دسترس بودن آن با قیمت مناسب برای جامعه است. واقعیت این است که از نظر زمین، آب و شرایط اقلیمی، توانایی کشور در تامین امنیت غذایی مشخص است. علاوه بر این مشکل، ما نتوانستیم استفاده از قابلیت های موجود را بهینه کنیم. به عنوان مثال عراق بزرگترین واردکننده آرد در همسایگی ایران است، اما سهم ایران در این بازار به دلیل عدم تصمیم گیری صحیح و به موقع صفر است.
به گفته وی یکی از شاخص های تامین امنیت غذایی رعایت قانون و استانداردهای دولتی در تامین، نگهداری و خرید کالاهای اساسی است که متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی در تعیین آن به قانون پایبند نبوده است. میزان هدررفت گندم، این امر در آینده تاثیر منفی بر بازار خواهد داشت.
مرتضوی با بیان اینکه شرکت های دولتی خریدار غلات سیلو ندارند، تصریح کرد: سازمان تعاون روستایی کشور سالانه میلیون ها تن غلات بدون سیلو وارد می کند.
عضو انجمن آرد سازان ایران با تاکید بر اینکه بزرگترین چالش آینده کشور زیان ده بودن شرکت های دولتی در حوزه غلات است، گفت: یکی از راه های برون رفت از شرایط فعلی واگذاری امور به عهده مدیریت خود مردم.
در ادامه شریف نظام مافی، متخصص حوزه غلات گفت: هر ساله کنفرانس بین المللی غلات در کشورهای مختلف برگزار می شود اما چند سالی است که از ایران دعوت نشده است.
به گفته وی، پس از اعمال تحریم ها، شرکت ایران در این کنفرانس جهانی ممنوع شد. پس از این موضوع فعالان این منطقه تصمیم گرفتند به منظور تامین امنیت غذایی و غلات مورد نیاز کشور، همایش را در داخل کشور برگزار کنند. این کار انجام می شود و از فعالان این حوزه در کشورهای مختلف دعوت می شود.
مافی ادامه داد: حوزه های کاری که در حوزه نوآوری عناوین جهانی مشابهی دارند، موظف به تامین غلات هستند زیرا هر روز اتفاقات جدیدی در بازار جهانی غلات رخ می دهد و برای تامین ذخایر استراتژیک و راهبردی باید از این مسائل دوری کرد. آینده بازار
وی به تامین محصولات اساسی ذرت، گندم، جو و خوراک دام که پیش بینی می شود امسال برنج به آن اضافه شود اشاره کرد و گفت: از جمله موارد قابل پیگیری در همایش غلات است.
خبرنگار: آزاده محبی