رئیس اداره ارز و تراز پرداخت های وزارت اقتصاد مهمترین چالش در اجرای تعهد ارزی را کاهش انگیزه صادرکنندگان دانست و افزود: برای حل این مشکل باید به روش هایی مانند “واردات”. در ازای صادرات» که ضمن تامین نیاز وارداتی کشور، انگیزه صادرکنندگان را نیز حفظ می کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، رویا عاطفی منش، رئیس گروه ارز و تراز پرداختهای وزارت امور اقتصادی و دارایی در نشست «توافقنامه اعتماد ارزی صادرکنندگان»؛ ضرورت و الزامات» وی گفت: پس از خروج آمریکا از برجام، کشور با کمبود منابع ارزی مواجه شد و از آن زمان به بعد نیاز به ایجاد محدودیت برای هزینه های ارزی، ارزها، قبل از تحریم ها به دلیل فراوانی منابع نفتی، این امکان برای دولت ها وجود داشت که نرخ ارز را در قالب رژیم برابری ارزی پایین نگه دارند، اما پس از تشدید تحریم ها، ایران به ناچار به سمت یک رژیم چند نرخی پیش رفت که بر اساس تجربه کشورها. ، فقط باید در مدت زمان کوتاه و در دوره انتقال اعمال شود و باید به سرعت کنار گذاشته شود.
وی ادامه داد: وقتی صادرکننده می تواند ارز صادراتی خود را در بازار غیررسمی بیش از 50 هزار تومان بفروشد و ما او را مجبور می کنیم ارز را با قیمت حدود 37 هزار تومان بفروشد، طبیعی است که انگیزه تامین ارز کاهش می یابد. و مشکل از اینجا شروع می شود. در این زمینه نحوه اجرا نیز با چالش هایی مواجه بود و در مقاطعی تعداد بخشنامه ها به حدی بود که ما عقب می ماندیم. به عنوان مثال، صادرات ریال به عراق و افغانستان یا حذف تدریجی اوراق قرضه چندین بار تغییر کرده و باعث سردرگمی بخش خصوصی شده است.
رئیس اداره ارز و تراز پرداخت های وزارت اقتصاد و دارایی نیز گفت: از سوی دیگر باید به دولت نیز توجه کنیم که با کمبود درآمد نفتی مواجه است و نیاز به ارز بیشتری دارد. منابع اما مشکل این بود که روش های تسویه تعهدات ارزی معیوب بود و انگیزه صادرکنندگان را کاهش می داد. استفاده از کارت ویزیت یکبار مصرف و چیزهای دیگر بسیاری از چالش هایی بود که در این سفر با آن مواجه بودیم. نکته دیگر اینکه موضوع خروج سرمایه از کمتر از یک میلیارد دلار در سال 1396 به حدود 6 میلیارد دلار در سال 1400 رسید که یکی از دلایل لزوم فروش ارزهای خارجی به قیمت های پایین در داخل کشور است. اظهار بیش از حد واردات و کم اظهاری صادرات و همچنین قاچاق ارز از جمله چالش های موجود است.
وی در نهایت گفت: روشهای تسویه تعهدات ارزی به مرور زمان پیچیدهتر شده و موضوعاتی مانند پرداخت بدهی خارجی یا واردات در ازای صادرات نیز مورد بحث قرار گرفته است. به نظر من بهترین راه برای ایفای تعهد ارزی واردات در ازای صادرات است که انگیزه صادرکنندگان را از بین نمی برد. در این روش انتقال کلبه صادراتی از صادرکننده به واردکننده، عملاً تعهد ارزی تسویه می شود. به طور کلی انتظار داریم دولت و بانک مرکزی روش های خود را بر اساس بازخورد بخش خصوصی بهبود بخشند.
انتهای پیام