مشاور رئیس جمهور در تشریح وضعیت مناطق آزاد گفت: در جامعه یک و نیم میلیون نفری در هشت منطقه آزاد که معمولاً مناطق مرزی هستند، با مشکلات و محرومیت های زیادی مواجه هستیم. مثل چابهار که با درصد بالایی از حاشیه نشینی مواجه است وقتی اسم مناطق آزاد به میان می آید همه یاد کیش می افتند اما کیش و قشم هم با وجود چهره زیبایشان درگیر مسائل زیادی هستند.
حسین زاده ادامه داد: معضلات اجتماعی علاوه بر چندبعدی بودن که برای مطالعه و درک آنها و ارائه راه حل باید به این نکته توجه کرد، تا حد زیادی با یکدیگر مرتبط هستند و کم و بیش همبستگی بین آنها وجود دارد. برخی از این مشکلات زمینه را برای مشکلات آینده فراهم میکند، این نکته در بسیاری از پژوهشها دیده میشود، مثلاً بیکاری باعث فقر میشود و فقر منجر به حاشیهنشینی خانوادههای فقیر و در مناطق حاشیهنشین احتمال رفتار غیرقانونی و غیرقانونی میشود. اعتیاد افزایش می یابد؛ البته چنین دوره ای همیشه ثابت نیست و تنها یکی از گرایش ها و همبستگی های این موضوعات را نشان می دهد.
تصویر کلان شرط لازم برای تحقیق و اقدام در زمینه مسائل و آسیب های اجتماعی است
حجت الاسلام احمد پناهیان وی با اشاره به مسئولیت سخنرانان و مداحان گفت: باید کار جهاد را به گونه ای با علم پیوند دهیم که مشکلات مردم حل شود، اما باید تعالی را هم در نظر بگیریم. مرتضی طاهری مستأجر اهل بیت نیز در این دیدار گفت: مردم علاقه خاصی به خادمان اهل بیت دارند چرا که همواره در مراحل حساسی با نظام، انقلاب و اهل بیت بوده اند و امیدوارم برای رفع مشکلات مردم در این اردو تدبیری اندیشیده شود.»
وی افزود: نبود پژوهش های متنوع با رویکردها و روش های مختلف یکی از علل و عوامل مهم این برداشت ها از حاشیه نشینی است. به عنوان مثال، بسیاری از محققین برای بررسی این آسیب اجتماعی به اعداد و ارقام تکیه کرده اند و سعی کرده اند با یکی از نظریه های موجود این مشکل را تبیین کنند و شاید راه حل های کلی و نظری برای آن ارائه دهند، بدون اینکه از نزدیک با وی آشنا شوند. مردم به حاشیه رانده شده و دنیای خود و چرایی این وضعیت برایشان را از زبان خودشان بشناسند.
وی ادامه داد: بسیاری از معضلات و آسیب های اجتماعی ریشه اقتصادی دارد و بدون برنامه های جامع اقتصادی هیچ گرهی باز نمی شود. همچنین هر تصمیم اقتصادی بدون شک پیامدهای جامعه شناختی و روانی دارد که هیچ اقتصاددانی نمی تواند آن را به طور کامل درک کند. برخی از ما می پرسند مدل شما برای تبیین و ورود به حوزه حل آسیب های اجتماعی چیست و من معتقدم رویکرد یکپارچه و میان رشته ای بهترین و موثرترین رویکرد برای مقابله با معضلات اجتماعی امروز ماست. به همین دلیل است که در شورای علمی و کارگروه های تخصصی از همه گرایش های تخصصی مرتبط با موضوع مددکاری اجتماعی استفاده می کنیم و اجازه نمی دهیم نگاه صنفی و جمعی بر مسائل علمی سایه افکند.
قائم مقام دبیرخانه مناطق آزاد افزود: به عنوان نمونه ای از حاشیه نشینی، این پدیده بسیار پیچیده ای است که آمیخته ای از عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی است که در درک و ارائه راهکارها دچار ادراکات ذهنی مختلفی شده است. بسیاری از مردم، حتی برخی کارشناسان، فکر می کنند حاشیه نشینی فقط حلبی آباد است و لزوماً همه حاشیه نشینان مجرم و معتاد به مواد مخدر هستند. تصور غلط دیگر این است که اگر این مناطق تخریب شوند مشکل حل می شود یا اگر در این مناطق خانه برای این افراد ساخته شود مشکل به طور کامل حل می شود، اگر هر یک از این روش ها در کشورهای مختلف اجرا شود و نتایج آن به تنوع منجر شده است.
مهدی حسین زاده وی بیان کرد: مهمترین راه برای جلوگیری از رشد آسیب های اجتماعی و در گام بعدی کاهش آن، مقابله علمی و تخصصی است. بدین ترتیب قرارگاه ملی مددکاری اجتماعی با تشکیل شورای علمی متشکل از اساتید این حوزه و کارگروه های تخصصی که در آن پژوهشگران و فعالان اجتماعی حوزه آسیب های اجتماعی حضور دارند، تمامی اقدامات را بر اساس رویکرد علمی طراحی کرده است. و رویکرد حل مسئله به آسیب های اجتماعی.
حسین زاده گفت: موضوعاتی مانند طلاق، بیکاری، فقر و حاشیه نشینی ماهیت چند بعدی دارند و هیچ یک از علوم مختلف نمی توانند به تنهایی به بررسی آنها بپردازند و راهکارهایی برای جلوگیری از رشد یا کاهش آن ارائه دهند. یکی از مشکلات اساسی در مبارزه با آسیب ها و آسیب های اجتماعی همین رویکرد منحصر به فرد به این معضلات است، به این معنی که تنها اقتصاددانان، جامعه شناسان، روان شناسان و دانشمندان علوم سیاسی تلاش می کنند تا در صورت امکان راه هایی برای کنترل یا کاهش این معضلات بیابند.
قرارگاه مددکاری اجتماعی در این راستا فعالیت خود را آغاز کرده است و معاونت فرهنگی، اجتماعی و گردشگری دبیرخانه مناطق آزاد در گفت و گو با ای بی اس نیوز؛ برنامه های این اردو را شرح می دهد.
به گزارش خبرنگار ای بی اس نیوز، جلسه توجیهی آغاز فعالیت اردوی ملی امداد اجتماعی روز گذشته برگزار شد. گفت محمد مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد صنعتی و ویژه اقتصادی برگزار شد. محمد با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم استفاده از ظرفیت های مردمی در تشکل های خودجوش مردم نهاد برای ترویج فرهنگ اسلامی، گفت: کار در مجموعه های دولتی کند و نوسان دارد، اما استفاده از توانایی های خودجوش مردم این کمبودها را ندارند. . به همین دلیل رهبر معظم انقلاب دغدغه آسیب های اجتماعی و نحوه مقابله با آن را دارند.
وی از دستور مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده از ظرفیت جامعه مؤمنان و هیئت های مذهبی برای بهبود وضعیت فرهنگی اجتماعی مناطق آزاد خبر داد و افزود: البته از سمینار نیز چنین دیدارهایی با دانشجویان داشتیم تا از امکانات آنها استفاده کنیم. ظرفیت و حضور در مناطق با گروه های جهادی هم روابط خوبی داریم.
وی افزود: بسیاری از محققان و نظریه پردازان در سراسر جهان به این پرسش ها پرداخته اند و دستاوردهای زیادی داشته اند و ما هرگز نباید خود را از این دستاوردها محروم کنیم و بنابراین نگاه ما تجمیعی و مبتنی بر تجربیات است. البته من با پیروی کورکورانه از نظریه های موجود به شدت مخالفم. زیرا ما نیز باید در راه حل مشکلات و آسیب های اجتماعی به مقتضیات فرهنگی، بومی، تاریخی و جغرافیایی توجه دقیق داشته باشیم و اگر کورکورانه این نظریه ها را به کار بگیریم، نه تنها از آن مشکلات و آسیب ها کاسته نخواهد شد. اما این ملاحظات هرگز نباید مانع از رویکرد علمی در این زمینه شود. چرا که انجام اقدامات غیرعلمی تبعات ناگوار فراوانی دارد و می توان گفت یکی از دلایل اصلی راه اندازی این قرارگاه ارائه الگوی صحیح نظری و عملی در زمینه حل معضلات اجتماعی کشور می باشد .