یک تضاد بودجه ای منجر به درگیری در سایر بخش ها، به شکل دومینو می شود. از سوی دیگر، این امر به تورم موتورسیکلت سرعت می بخشد و مقدمه ای برای شکست های اقتصادی در سال های آینده می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، سید حسین هژبری، پژوهشگر اقتصاد بخش دولتی در یادداشتی درباره کسری بودجه نوشت: بررسی بند اول لایحه بودجه سال 1403 در شورای اسلامی شهر به پایان رسید. با وجود تلاش دولت برای دستیابی به بودجه متوازن، شورای اسلامی در 20 مصوبه خود بیش از 400 هزار میلیارد تومان را بر دوش دولت گذاشت. بنابراین با توجه به این بیانیه ذکر چند نکته ضروری است:
1. تاریخ بودجه عمومی همواره عرصه تعارض دو رویکرد سیاسی و دو رویکرد برنامه ای بوده است و این دو رویکرد در انتخاب روش های بودجه ریزی نمود پیدا می کند.
2. دامنه انتخاب های بودجه ای هر سال محدود می شود. بنابراین، هر ساله می توان تصمیمات جدیدی در رابطه با بخش کوچکی از منابع و مصارف اتخاذ کرد. بیش از 80 درصد هزینه ها تعهداتی است که دولت طبق قانون موظف به پرداخت آن است. مانند (دستمزدها، هزینه های مصرف کننده، برنامه های حمایتی و یارانه ها، آموزش، بهداشت، دفاع و غیره)؛ به همین دلیل است که اقدامات اصلاح ساختار بودجه برای برقراری انضباط مالی یک شبه اتفاق نمی افتد و نیازمند تغییرات مستمر و فزاینده است. از سوی دیگر، با گذشت زمان، تغییر ماهیت بودجه، انتقال از وابستگی به درآمدهای نفتی به وابستگی به درآمدهای پایدار و نیز بخش مخارج و مخارج و اولویت دادن به اصول فنی و برنامهای به جای اولویت ضروری است. حزب گرایی و سیاست های صرفا سیاسی. دیدگاه ها ، به تخصیص منابع پرداخت.
3. دانستن واقعاً درآمد و هزینه بسیار مهم است. برآورد منابع باید با دقت انجام شود و درآمد باید کاملا واقعی، شفاف و منطقی باشد. از سوی دیگر آنچه در بودجه مسلم است مخارجی است که در سند بودجه درج شده و منطبق بر ردیف های مشخصی است که باید از منابع مالی مربوطه تامین شود. وقتی برای یک موسسه بودجه در نظر گرفته می شود، بر این اساس بودجه های داخلی در آن موسسه تهیه و تنظیم می شود و بر همین اساس برنامه ریزی می شود. بنابراین در صورت برهم خوردن انضباط مالی در لایحه بودجه، نظام اداری کشور از بالا تا پایین تحت تاثیر قرار می گیرد. حال با توجه به وضعیت فعلی لایحه بودجه، لازم به ذکر است که اگر مجلس بخواهد مصوبه ای را با پیشنهادات دولت جایگزین کند، باید در خصوص تامین منابع خود پیشنهاد مثبتی ارائه کند؛ اما در صورت تصویب این لایحه، مجلس شورای اسلامی را در دستور کار خود قرار داده است. چه برای معرفی منابع پایدار و قابل توجیه برای شرایط جدید و چه اینکه مردم و دولت را آشکارا قربانی استقراض و پیامدهای آن کنند.
4. حتی با توجه به منابع پیشبینیشده فعلی (درآمدهای مالیاتی پایدار)، اگرچه بر کسی پوشیده نیست که سیستم مالیاتی ما در حال رسیدن به بلوغ نوآورانه است، اما نمایندگان ممکن است آنطور که انتظار میرود حمایت لازم و جامع را دریافت نکنند. فشار بر دوش دولت؛ به یک معنا، نگرش نمایندگان مجلس در خصوص سهم مالیات در بودجه، مصداق عینی ضرب المثل «با دست هل دادن و با پا هل دادن» است. از یک طرف پیش نویس لایحه مالیاتی را برگرداندند و تبصره هایی به آن اضافه کردند به گونه ای که قانون کارایی خود را در عمل از دست داد و از سوی دیگر هزینه های بودجه ای را افزایش دادند. بنابراین، این 500 هامت با چه منبع مالی تجهیز خواهند شد؟
5. از جمله هزینه های به ظاهر ناموجه و متعارف، افزایش سهم دستگاه های خاص است که تحت عناوین مختلفی از جمله حقوق فوق العاده و … در نظر گرفته می شود. انتظار می رود روسای قوای مجریه و مقننه پاسخگوی مذاکرات نهادها باشند.
6. طبق اسناد مرکز آمار ایران، تحقق درآمدهای مالیاتی بر اساس پیش بینی قانون بودجه سال جاری بیش از 95 درصد بوده است. همچنین تحقق منابع در 10 ماهه امسال نسبت به سال گذشته 40 درصد افزایش یافته است که با وجود این دستاورد همچنان برای مصارف کافی نیست. وابستگی به درآمد حاصل از فروش نفت در بودجه 1402 کاهش چشمگیری داشت و از سوی دیگر تراز عملیاتی از 450 همات در قانون بودجه امسال به حدود 300 همات در لایحه 1403 افزایش یافت. یعنی توانستیم تراز عملیاتی را تقریباً یک سوم کاهش دهیم. اما اگر این برنامهریزی و هدفگذاری متاثر از اضافه شدن بار مالی سنگین شورای اسلامی باشد، عملاً به استراتژی کلان در اصلاح ساختار بودجه کمتوجهی شده است.
7. تضاد بودجه منجر به درگیری در بخشهای دیگر، به شکل دومینو میشود. از سوی دیگر، این امر به تورم موتورسیکلت سرعت می بخشد و مقدمه ای برای شکست های اقتصادی در سال های آینده می شود. اینکه کسری بودجه و عدم تعادل مالی چه آثاری دارد بر همگان آشکار است و نشانه آفتاب است. لذا از اعضای محترم شورای اسلامی انتظار می رود همانند دولت احساس مسئولیت کرده، خود را مسئول بدانند و پاسخگوی پیامدهای لایحه بودجه باشند. هر نماینده مجلس باید در قبال موفقیت ها و ضعف های بودجه احساس مسئولیت کند.
انتهای پیام